(fin)TECH v Tweetech 22/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

Pěkné pondělní ráno 🥐, 

Vítejte u nejzajímavějších a nejdůležitějších novinek ze světa finančních technologií z Česka i ze zahraničí. 

Koronavirus uštědřil pořádnou ránu nejen restauracím, hospodám a barům, ale také byznysům, které si je zvolily za svoji cílovou skupinu. Lukáš Kovač a jeho startup Qerko přišli se svojí vizí „neviditelného“ placení prostřednictvím QR kódů těsně před pandemií, podařilo se jim ale udržet nad vodou.   

A nejen to: Kovač pro svůj byznys nedávno získal 15milionovou investici/půjčku, a tak se teď jeho ambice kromě plateb rozrůstají také do oblasti digitalizace menu nebo věrnostních programů. Dobrá práce 👍!  

Covid-19 stojí také na pozadí dění ve Velké Británii. Na jednu stranu může za to, že Goldman Sachs odložila návrat svých zaměstnanců do kanceláří (kam se i tak na plný úvazek vrátí jen 13 % z nich), na druhou stranu se zasluhuje o to, že společnost za Lamanšským průlivem se stává skutečně bezhotovostní. Jen v roce 2020 prý transakce v hotovosti klesly o 35 % 📉.  

Příjemné čtení.  

 @littlelucy_lu

#FinTechCZ

💰 Qerko si přišel na 15 milionů korun, po tvrdé ráně, kterou mu dal covid, investice přijde vhod. Český startup umožňuje platit lidem v restauracích pouhým načtením QR kódu, nově se zaměří na digitalizaci menu a věrnostních programů.

#FinTech

❓ Proč fintechy potřebují krypto? Přesto, že finančně-technologické společnosti odvedly v posledních letech spoustu práce, mají stále obrovský potenciál prospět podnikům z nejrůznějších oborů. A kryptoměny mohou tento proces urychlit.

🤝 Seznamte se s fintechovými inovátory, pro něž je cestou k proměně finančního sektoru umělá inteligence. Od chytré predikce cen po prevenci podvodů, AI zásadně mění způsob, jak lidé používají peníze.

🌏 FamPay získal v jedné z největších sérií A financování v Indii 38 milionů dolarů. Fintech cílí na indické teenagery, kterým umožňuje provádět online i offline platby a podporuje tak jejich finanční gramotnost.

💲 Novo vybrala v sérii A financování 40,7 milionu dolarů. Digitální bankovní platforma pro malé a střední podniky v USA nabízí přístup k podnikovým účtům a debetním kartám prostřednictvím mobilní aplikace a má už 100 tisíc klientů.

🤏 Bezhotovostní společnost je na dosah ruky: ve Velké Británii se už jen každá šestá transakce odehrává v hotovosti. Studie UK Finance v roce 2020 zaznamenala 35% pokles hotovostních transakcí – ano, „na vině“ je covid. 

📲 Klarna spouští novou službu Comparison Shopping Service (CSS). Svým klientům z řad obchodníků napříč Evropou nabídne nejen úsporu rozpočtu, ale také lepší a nové příležitosti pro přístup k relevantním zákazníkům.

✔️ Upflow vybral v sérii A financování 15 milionů dolarů. Pařížský startup nabízí firmám platformu pro omezování opožděných plateb a procesuje faktury za 200 milionů měsíčně. Peníze využije na vývoj produktu i novou kancelář v New Yorku.

😲 Stripe spouští nástroj pro ověřování totožnosti. Stripe Identity má internetovým podnikům pomoci bezpečně ověřit totožnost jejich uživatelů z více než 30 zemí – ti jednoduše naskenují svoje ID a současně s tím se vyfotí. Jednoduché.

#CryptoCurrency

👉 Coinbase nezahálí, a to ani na poli vlastního HR, najímá lidi z těch největších firem světa. Posledním z úlovků je Christian Sabella, bývalý šéf americké SEC, který se k burze připojuje coby ředitel divize pro kapitálové trhy.

💱 Prezidentka Tanzanie vyzvala centrální banku země, aby se připravila na kryptoměny. Zareagovala tak na krok El Salvadoru, který přijal bitcoin jako legální měnu.

#Banks 

📅 Covid-19 se nevzdává: vláda Velké Británie prodloužila restrikce do 19. července a Goldman Sachs odložila návrat svých zaměstnanců do kanceláří. Nový model banky počítá s tím, že na své místo se na plný úvazek vrátí jen 13 % lidí.

#PayTech

🛒 GoDaddy Payments se představují. Uživatelé z řad online obchodníků mohou nově využít rychlých a bezpečných plateb přímo prostřednictvím GoDaddy pro procesování transakcí svých zákazníků s připsáním plateb následující pracovní den.

💻 Shopify nabídne svůj Shop Pay všem firmám prodávajícím prostřednictvím Facebooku, Instagramu a Googlu. Nástroj bude k dispozici více než milionu obchodníků, kteří se mohou těšit na rychlejší, efektivnější a bezpečnější platby.

⏱ Timex přichází s kolekcí hodinek pro bezkontaktní placení. Díky speciálnímu čipu v náramku hodinek si uživatelé jednoduše stáhnou aplikaci Timex Pay, propojí si ji se svojí Visa Chase kartou a můžou začít s placením.

#AI

💻 Co nám AI navržený chip od Googlu říká o povaze inteligence? Použití softwaru při navrhování čipů není ničím novým, podle výzkumníků je ale nový model, tzv. reinforcement learning schopen vyprodukovat ještě kvalitnější čipy než sami lidé.

#GoodRead

🦄 Stádo evropských jednorožců roste v roce 2021 více a rychleji než kdy dřív. Podle údajů PitchBook se letos jednorožcem stalo už 23 společností z Evropy a Izraele, zatímco loni si tento „titul“ vysloužilo jen 8 firem.