(fin)TECH v Tweetech 21/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

Pěkné pondělní ráno ☕️,  

vítejte u další dávky těch nejzajímavějších a nejdůležitějších novinek ze světa fintechu z ČR i ze zahraničí. 

Zdá se, že podpora finančně-technologických iniciativ začíná konečně nabírat konkrétnější směr, jehož cílem je diverzita. Na minoritní zakladatele fintechů se rozhodly zaměřit jak Mastercard se svým Start Path trackem, tak SoftBank s programem Emerge. Ne-běloši, ženy nebo příslušníci LBTQ+ skupin se mohou těšit na koučování, trénink a samozřejmě i investice 💰.  

Dalším hojně zastoupeným tématem uplynulých dní byly prvotní veřejné nabídky akcií: zatímco ta Marqety už z jejího šéfa udělala miliardáře, Wise se na svoji premiéru teprve chystá – a detaily drží v tajnosti 🤐.  

To a mnohem víc v dnešním newsletteru, příjemné čtení. 

 @littlelucy_lu

#FinTechCZ

👩‍🔬 Chcete vědět, jak je na tom s finančním zdravím firma, s níž se chystáte spolupracovat? Pak by se vám mohlo hodit Ověření – databáze 400 tisíc českých firem, kterou dal Roger dohromady za posledních 7 let a teď ji zdarma nabízí všem.

#FinTech

🏠 Nude spouští aplikaci na pomoc lidem, kteří poprvé kupují nemovitost. Britský startup poradí, jakou zálohu budou potřebovat i jak dlouho ji bude trvat našetřit. Možností je spoření v hotovosti nebo investice včetně vládního bonusu zdarma.

💲 Marqeta se hned první den obchodování postarala o miliardáře. Stal se jím její zakladatel Jason Gardner, kterému fintech pro vydávání karet a procesování plateb vynesl 1,6 miliardy dolarů. Tržní kapitalizace se vyšplhala na 16,6 miliard.

👍 Mastercard spouští program pro minoritní zakladatele fintechů. Start Path track je určený na podporu na základě rasy nebo pohlaví „nedostatečně zastoupených zakladatelů fintechů“ a nabídne koučink, trénink, granty nebo investice.

🎤 Co je Wirex a jaký za ním stojí příběh, jaká je budoucnost krypta a co spolupráce s Mastercard. O tom a mnohem více mluví s Fintree Jan Lorenc z fintechu Wirex Limited. Obsáhlý rozhovor, který byste si neměli nechat ujít.

❓ Je prvotní veřejná nabídka akcií Wise pro investory dobrou volbou? Firma směřuje k potenciálnímu 5miliardovému (v librách) ocenění, a protože původně očekávaný termín IPO uplynul, věří se, že teď už je na spadnutí. Co byste o Wise měli vědět?

💰 Scalable Capital vybral přes 180 milionů dolarů. Německý neobroker poskytuje nástroje ke sledování a řízení portfolií svých (malých) investorů a zprostředkuje obchody za jednotný poplatek 2,99 euro měsíčně. Cení se na 1,4 miliardy dolarů.

💣 SoftBank spouští v Evropě akcelerační program zaměřený na diverzitu. Emerge je otevřený firmám, v nichž alespoň jeden ze zakladatelů není běloch, je žena, LBTQ+… Banka s programem začala už loni v USA a vložila do něho 5 milionů dolarů.

📋 Americké fintechy v prvním čtvrtletí letošního roku vybraly 12,8 miliard dolarů, o 220 % víc než za stejné období loňského roku. 11 těch největších (stále ještě v soukromém vlastnictví) se cení na průměrně 19,5 miliardy. Které to jsou?

👏 V USA zahájila činnost Royal Park Partners, nezávislá poradenská firma pro korporátní finance se zaměřením výhradně na odvětví fintechu. Za svého šéfa si zvolila Johna Clarka, bankéře se specializací právě na finanční technologie.

#OpenBanking

💻 HSBC otevírá API vývojářský portál. Umožní tak svým klientům z řad firem vyzkoušet si a integrovat sadu rozhraní pro programování aplikací. Vývojáři si budou moci najít správné API pro své potřeby a zkusit si ho v testovacím prostředí.

#Banks 

📈 Podle Capgemini a její zprávy World FinTech Report aktivita na poli fintechu navzdory nestálému klimatu ve 4. čtvrtletí 2020 meziročně narostla o 11 %. Řada fintechů se blíží k ziskovosti a na ryze digi produktech pracují i tradiční banky.

#ChallengerBanks

😱 Nejnovější hrozba pro neobanky: fintechy lákající generaci Z. Mladí do 23 let tvoří 32 % světové populace, s technologiemi vyrostli a právě vstupují na trh práce. Nová vlna fintechů to dobře ví a kreativitou nešetří.

✨ Nubank vybral v pokračování své lednové série G financování neuvěřitelných 750 milionů dolarů, celkově tedy 1,15 miliardy. Hvězdný brazilský fintech se cení na 30 miliard dolarů a je oficiálně největší neobankou na světě.

⚽️ Podle jakých pravidel hrají challenger banky? Zajímavý pohled na strategie 6 digitálních bankovních startupů – Atom Bank, Tandem, Monzo, Starling Bank, Revolut a N26 -, které se pouštějí do retailového bankovnictví.

#PayTech

📲 Facebook přidává do Messengeru platební QR kódy. QR kódy ve stylu Venmo začala firma testovat už na jaře, teď jsou k dispozici všem uživatelům v USA, kteří jejich prostřednictvím mohou poslat nebo si vyžádat platbu přes Facebook Pay.

🌎 Posíláte alespoň čas od času peníze do zahraničí? A už máte Wise? Pokud ne, ještě nikdy nebyla lepší doba ho vyzkoušet. Alternativa k Revolutu se chystá na burzu, a tak chcete-li vidět, co nabízí, klikněte na odkaz a užijte si převod 15 tisíc Kč bez poplatku.

✔️ Bottlepay je na evropském trhu! Globální aplikace umožňuje uživatelům napříč kontinentem platit za použití eura – digitálně, okamžitě a s minimálními poplatky -, ale také nakupovat, uschovávat nebo utrácet bitcoin.

🖐 Walletmor nasadil platební implantáty. Britsko-polský startup představil biopolymerové platební zařízení, které je možné implantovat hned pod kůži. Stojí 199 liber, je velké jako spínací špendlík a už ho prý používá 200 lidí v Evropě.

🙄 Čím více se mluví o čínské digitální měně (která prý bude spuštěna už příští rok), tím méně se o ní ví. Digitální juan možná dokonce ani nebude „pravou“ měnou centrální banky, ale spíše digitálním příbuzným hongkongského dolaru

#WealthTech

💡 Co musíte vědět o prvotní veřejné nabídce akcií Robinhoodu? IPO investiční firmy, zaměřující se na retailové klienty, je opředena tajemstvím, o informace je nouze a je dost dobře možné, že se je dozvíme až těšně před „akcí“.

#InsurTech

🤖 Lemonade ráda mluví o umělé inteligenci a nalákala na ni celou řadu investorů. Teď ale právě kvůli AI čelí problémům: prý s její pomocí analyzovala videa svých klientů, nahlašujících pojistné události, a hledala v nich známky podvodu.

Přidejte se k 300+ odběratelů 

Zajímá vás fintech a chcete o něm být dobře informováni? Přihlásit se k odběru Newsletteru v Tweetech je snadné.

Udělejte to hned a připojte se k více než třem stovkám lidí, kterým každé pondělí přistane v e-mailu přehled toho nejdůležitějšího z oblasti finančních technologií doma i ve světě.