(fin)TECH v Tweetech 20/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

Pěkné pondělní ráno 🥐, 

je tady další přehled těch nejzajímavějších novinek ze světa finančních technologií z domova i ze zahraničí.  

Evropská unie přišla s plánem nové digitální peněženky, která by byla zároveň průkazem totožnosti a místem pro úschovu oficiálních dokumentů. K peněžence, tzv. European Digital Indentity Wallet, by se lidé mohli přihlásit dobrovolně a měla by být k dispozici všem 450 milionům příslušníků 27 členských států 🌍. 

Na myšlenku přivedly Komisi, jak jinak, koronavirová pandemie a digitální zelený certifikát (covid či očkovací pas), odsouhlasený minulý měsíc diplomaty. Idea hezká, teď ji ještě zrealizovat, že 🙄? 

To v Británii mají evidentně jiné priority. Tradiční i digitální banky tady blokují transakce klientů, kteří své peníze posílají do světa kryptoměn, chtějí je tak údajně ochránit. Zatímco digitálním měnám tady nevěří, technologií ve finančnictví by si víc přáli – ne už pro spotřebitele nebo malé a střední podniky (bankovních aplikací už prý bylo dost), ale pro korporace 🏦. 

Příjemné čtení.   

 @littlelucy_lu

#FinTech

🛒 ClearBooks vstoupil na nové tržiště vložených financí Revolutu. Poskytovatel účetnických a mzdových funkcí bude první aplikací třetí strany na novém tržišti, která přímo do svého softwaru začlení možnost plateb bez nutnosti registrace.

📲 Line spustí v Indonésii digitální bankovní platformu. Japonská firma, známá hlavně aplikací pro posílání zpráv, tak nabídne bankovní služby už na třech svých největších zahraničních trzích: Indonésie se přidá k Thajsku a Tchaj-wanu.

📈 Akcie SoFi vzrostly o 7 %, den po sloučení fintechové společnosti se Social Capital Hedosophia Holdings Corp. V. So-Fi nabízí škálu finančních služeb jako domácí půjčky nebo financování podniků a obchodem získala 8,65 miliard dolarů.

🌏 Wise vstoupila na indický trh. Firma pro převody peněz otevřela kancelář v Bombaji a uživatelům umožní posílat a přijímat peníze do/z 44 zemí světa. Převody do indických rupií prostřednictvím (Transfer)Wise jsou k dispozici od roku 2013.

💻 Fintech už nepotřebuje víc bankovních aplikací, ale software. S aplikacemi pro freelancery a malé a střední podniky se v Británii roztrhl pytel, co se týče služeb pro korporace (představující 50 % ekonomiky), bylo inovací ale poskrovnu.

❓ Koncept jediné aplikace, která nabízí celou škálu služeb pro každodenní život (jako např. WeChat nebo Grab) si ve východní Asii získal obrovskou popularitu a stále oblíbenější je také v Latinské Americe. Chytne se ale někdy i v Evropě?

🚗 Gojek, firma pro sdílení jízd, a Tokopedia, společnost pro online obchodování, se spojují. GoTo Group a 18miliardová fúze přinesou sloučení celé škály funkcí, na kterých Indonésie závisí: od dopravy přes doručování jídla po finanční služby.

#CryptoCurrency

💱 Britské banky a fintechy údajně blokují transakce mířící do světa kryptoměn, chrání tak prý své klienty. Za poslední rok Britové přišli vinou podvodů na sociálních sítích, z nichž 50 % souviselo s kryptoměnami, o 60 milionů liber.

🎤 Zajímá vás, jaké mají velké banky plány s kryptoměnami? Před bankovní komisí senátu Spojených států se o ně podělily Bank of America, Citigroup a Wells Fargo, američtí giganti v různých fázích přijetí digitálních měn.

#OpenBanking

🏆 Odměna za věrnost? Sotva. Lidé napříč Velkou Británií jsou za svoji loajalitu jednomu poskytovateli (internetu nebo elektřiny) často trestáni vyššími poplatky než noví zákazníci. Mohlo by otevřené bankovnictví nabídnout řešení?

#Banks 

🏠 NatWest očekává, že se do kanceláří vrátí na plný úvazek jen 13 % jejích zaměstnanců. Podle banky to bude asi 8 300 pracovníků poboček a datových center, zbylých 64 000 lidí bude pracovat alespoň částečně z domova. Časy se mění.

#PayTech

📃 Jaká je budoucnost B2B plateb? Dostihne v dohledné době platby mezi podniky digitální revoluce jako v případě plateb spotřebitelských? Zajímavá prezentace na téma trendů, hráčů a vítězných strategií.

🤺 Podle amerických kongresmanů Spojené státy potřebují digitální dolar, aby odrazily hrozbu Číny. Ta loni spustila pilot státní digitální měny a čeká se, že ji plošně nasadí už příští rok při příležitosti Zimních olympijských her v Pekingu.

❌ Prodávající na eBay už podle nových podmínek nemohou používat PayPal. Zatímco u kupujících se nic nemění, prodávající budou platby dostávat přímo na své účty. Podle eBay je to jednodušší a pohodlnější, části lidí se to ale vůbec nelíbí.

#WealthTech

💰 Lightyear vybrala 1,5 milionu dolarů. Investiční platforma, založená bývalými zaměstnanci Wise, slibuje otřást retailovým investováním v Evropě a už brzy spustí multi-měnové účty s přístupem ke globálním investicím bez skrytých poplatků.

#InsurTech

💲 V květnu podle Crunchbase proběhlo na poli insurtechu 33 kol financování. Mezi nejúspěšnějšími byly Shift Technology a pojištění aut (220 mil. dolarů), životní pojištění Ethos (200 mil.) a pojištění domácnosti Kin Insurance (63,9 mil.).

🤝 Seznamte se, toto je Justos, nový brazilský insurtech, který si vysloužil podporu šéfů 7 jednorožců. Proč? Jde o první startup, který bude v regionu používat data řidičů ke stanovení výše pojistného a odměně těch, kteří řídí bezpečně.

#DigitalID

👀 EU odkryla plán ohledně nové digitální peněženky-průkazu totožnosti – European Digital Identity Wallet. Peněženku bude možné použít ve všech členských státech a získat díky ní přístup k veřejným službám nebo v ní ukládat dokumenty.

Přidejte se k 300+ odběratelů 

Zajímá vás fintech a chcete o něm být dobře informováni? Přihlásit se k odběru Newsletteru v Tweetech je snadné.

Udělejte to hned a připojte se k více než třem stovkám lidí, kterým každé pondělí přistane v e-mailu přehled toho nejdůležitějšího z oblasti finančních technologií doma i ve světě.