(fin)TECH v Tweetech 19/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

Pěkné pondělní ráno ☕️, 

vítejte u přehledu těch nejzajímavějších a nejdůležitějších novinek z oblasti finančních technologií z domova i ze světa.  

Že koronavirová pandemie pořádně nakopla oblasti, které k technologiím měly už tak blízko, nijak nepřekvapí. O to radostnější je ale sledovat, že pokrok se dostává i na místa, kterým ještě nedávno vládly papír a kontakt tváří v tvář 📩. 

Ve městě Burslem v britském Staffordshiru spustili pilotní program, který umožňuje lidem objednat si až 200 liber v hotovosti a následně si je vyzvednout v místním obchodě – zdarma a bez nutnosti cokoli si koupit. Služba cílí především na starší ročníky věrné mincím a bankovkám a stojí za ní švýcarská firma Sonect 👍. 

To v Brazílii, po které, co se finančních technologií týče, ještě před pár lety nikdo ani neštěkl, vznikla největší neobanka světa. Nubank má už 33 milionů klientů, cení se na neuvěřitelných 25 miliard dolarů (polovinu tržní kapitalizace největší brazilské banky Itaú) a zastavit se evidentně nehodlá.  

A nakonec: víte, kolik berou šéfové fintechů?  

To a víc v dnešním newsletteru, příjemné čtení.    

 @littlelucy_lu

#FinTechCZ

🏠 Investujete do nemovitostí? Pak by vás mohla zaujmout tato příležitost: až 41 mil. Kč se právě vybírá na dokončení třetí etapy rezidenčního projektu Ponavia Rezidence III. Investorům se slibuje splatnost okolo 34 měsíců a hezký čistý výnos 6,2 % ročně.

🌎  České @Twistocz kupují Australané. Zip chce se startupem Michala Šmídy dobývat Evropu a zaplatí za něj přes dvě miliardy korun.

🦾 Klarna otevře v Madridu nový technologický hub, rok po vstupu na španělský trh. Gigant, nabízející službu „kup teď, zaplať později“, v něm zaměstná 500 nových inženýrů. Firma má po světě 4 tisíce lidí a huby ve Stockholmu, Miláně a Berlíně.

#FinTech

💣 Chip nabídne investiční fondy od BlackRock. Spořicí aplikace spustila investiční platformu se třemi fondy od globálního správce investic, otestovala ji na 17 tisících klientů a dá ji k dispozici všem na ChipAI i prémiové ChipX.

🌎 Fintech v Latinské Americe bují. A to tak, že brazilská Nubank je teď největší neobankou na světě: má 33 milionů klientů a cení se na 25 miliard dolarů. Banka si včas uvědomila obrovskou příležitost v regionu a chytila ji za pačesy.

💰 Whatnot vybrala 50 milionů dolarů, použije je na rozvoj živého vysílání pro prodej kartiček Pokémonů nebo figurek z Hvězdných válek. Platforma, umožňující prodávat a nakupovat sběratelské předměty, vidí ve streamování velkou budoucnost.

🦾 Klarna otevře v Madridu nový technologický hub, rok po vstupu na španělský trh. Gigant, nabízející službu „kup teď, zaplať později“, v něm zaměstná 500 nových inženýrů. Firma má po světě 4 tisíce lidí a huby ve Stockholmu, Miláně a Berlíně.

👩‍💼 Lucy Demery se stala ředitelkou pro fintechové klienty Barclays Investment Bank. Lucy má s fintechovým bankovnictvím zkušenost a jejím úkolem bude rozšířit klientskou základnu a identifikovat nové příležitosti v segmentu.

📑 Revolut Business spouští faktury, chce tak zjednodušit platby pro podniky v Británii i EU. Díky jedné z nejpoptávanějších funkcí teď budou uživatelé moci posílat profesionální a personalizované faktury přímo ze svého Revolut Business účtu.

💲 Resolve si přišla na 60 milionů dolarů. Firma vznikla v roce 2019 odtržením od Affirm a po její B2B službě „kup teď, zaplať později“ je velká poptávka. Zatímco prodejci obdrží svoji platbu ihned, kupující si ji odloží až o 90 dní.

🤺 Zvěsti o Square se šíří a jeho akcie na to patřičně reagují. Bloomberg řekl, že firma se chystá na pořádný útok na banky: spustí prý účty pro malé a střední podniky – bez poplatků, pokut za přečerpání a s 0,5% úrokem u spořicích účtů.

❓ Chystáte se investovat? A víte, jestli se vyplatí koupit Affirm, nebo jsou lepší Square či PayPal? Zajímavý pohled na platformy „kup teď, zaplať později“, s nimiž se v poslední době opravdu roztrhl pytel.

👀 Kolik dostávají zaplaceno ředitelé fintechů? Na zoubek se tomu podívaly Sifted a Storm2. Vzaly data z fintechů ve Velké Británii a porovnaly je s platy v Evropě a USA. Platí tedy fintechy obecně víc než jiná odvětví? Odpověď v článku!

🦄 Zeta je novým jednorožcem! Startup, který pomáhá bankám a fintechovým firmám při spouštění jejich produktů, si v sérii C financování, vedené SoftBank, přišel na 250 milionů dolarů. Jeho ocenění se tak vyšplhalo na 1,45 miliardy. Super!

💲 Uncapped si přišla na 56 milionů liber. Fintechová společnost se sídlem v Londýně zjednodušuje podnikatelské financování a peníze využije na další rozvoj a spuštění nových produktů a služeb.

#CryptoCurrency

💱 Kryptoměny už dlouho neexistují jen kdesi na okraji, ale dostávají se do hlavního proudu. Podle průzkumu NYDIG vlastní bitcoin už celých 46 milionů Američanů, tedy 17 % dospělé populace!

☘️ Ethereum dokončuje dlouho očekávaný proces, který má ušetřit přes 99 % spotřeby energie. Krok by mohl pomoct Etheru, reputace Bitcoinu se totiž zhoršuje: jeho síť za rok údajně spotřebuje víc elektřiny než celý Pákistán!

#AI

📕 Fascinuje vás umělá inteligence stejně jako mě? Pak byste si neměli nechat ujít těchto 8 zajímavých knih. Mezi tématy jsou etické problémy, vliv AI na trh práce nebo možnost použití AI k získání konkurenčních výhod. Příjemné čtení!

#Banks 

🏩 Zajímá vás, jak to vypadá uvnitř technologického oddělení Goldman Sachs? Podívat se na to před pár dny mohli zájemci o práci v její birminghamské kanceláři. Zastaralé počítače, zabírající celé sály, nečekejte: technologie banky jde rozhodně s dobou.

📬 Převod z jedné digitální banky do druhé se může po cestě někam zatoulat. Ale ztratit se v poště?! I to je evidentně možné a Alex Hong se o tom přesvědčila na vlastní oči . (Celý článek jen pro předplatitele.)

👉 Pandemie covid-19 měla na malé podniky hrozivý dopad, jejich oživení ale představuje obrovskou příležitost (nejen) pro banky. Způsobů, jak mohou banky po koronavirové krizi podpořit malé podniky, je přitom celá řada.

#PayTech

📲 Bude aplikace „click and collect“ (klikni a vyzvedni) řešením pro miliony lidí, kteří ještě spoléhají na hotovost? V britském Burslemu právě spustili testování programu, který umožní zdarma si objednat a v obchodě vyzvednout až 200 liber.

🤝 Visa uzavřela partnerství s fintech startupem Tala, společně podpoří přijetí kryptoměn na rozvíjejících se trzích. Začnou přitom s USD Coin (USDC), založené na americkém dolaru, která bude uživatelům k dispozici v jejich digitální peněžence.

🛒 V Londýně právě otevřel nový bezhotovostní supermarket Amazonu, první mimo USA. Amazon Fresh se podobá skladu, má plochu 230m2, je otevřený každý den od 7 do 23 hod. a zákazníkům při odchodu naúčtuje jejich nákup automaticky.

#WealthTech

💰 Vise si v sérii C financování přišla na 65 milionů dolarů. Americká platforma pro správu investic se cení na víc než miliardu, spravuje aktiva v hodnotě přes 250 milionů a peníze použije na „vytvoření finanční svobody pro každého“.

#InsurTech

👾 Lemonade vzala zpět tvrzení o použití umělé inteligence k posuzování žádostí svých klientů. Pojišťovací firma popřela, že by využívala AI (a čtení neverbálních signálů) k odhalování podvodů, jak pár dní před tím naznačila na Twitteru.

🤑 Boost vybrala v sérii B financování 20 milionů dolarů. Insurtechová platforma pro B2B vznikla v roce 2017 a chce otevřít pojišťovací trh všem firmám. Peníze použije na rozvoj platformy, vývoj produktů a rozšíření partnerské základny.

Přidejte se k 300+ odběratelů 

Zajímá vás fintech a chcete o něm být dobře informováni? Přihlásit se k odběru Newsletteru v Tweetech je snadné.

Udělejte to hned a připojte se k více než třem stovkám lidí, kterým každé pondělí přistane v e-mailu přehled toho nejdůležitějšího z oblasti finančních technologií doma i ve světě.