(fin)TECH v Tweetech 18/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

Hezké pondělní ráno 📆, 

vítejte u další várky těch nejzajímavějších novinek z oblasti finančních technologií od nás i ze světa. Uplynulý týden byl na zprávy z fintechu bohatý a mezi těmi, o kterých se psalo opravdu hodně, byla i Marqeta ✏️.   

Americká platforma pro vydávání bankovních karet a procesování karetních plateb se zaregistrovala u Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států amerických, na světlo světa se přitom dostalo pár zajímavých informací.  

V roce 2020 firma napříč 36 zeměmi světa dosáhla čistého zisku 290 milionů dolarů s 41% hrubou marží, vydala 320 milionů karet a zprocesovala prodeje v hodnotě 60 miliard. Mezi její klienty patří Klarna i Square a základna se utěšeně rozrůstá. Není divu: Marqeta má co nabídnout i těm, kteří se poohlíží po expanzi za hranice Spojených států 👍.  

Užijte si čtení.  

 @littlelucy_lu

#FinTechCZ

🍻 Restaurace a hospody pomalu otevírají a technologie se dostávají i sem. Plzeňský Prazdroj se spojil s fintechem Querko, který umožňuje zaplatit i objednat si jídlo z mobilu. Ještě letos by měla být služba dostupná v 1 500 podnicích.

📲 Digitoo se daří. Český startup 35leté zakladatelky Karin Fuentesové vybral přes 23 milionů korun a pracuje na digitalizaci účetnictví. Už před rokem se firma cenila na 50 milionů korun a její budoucnost vypadá slibně.

#FinTech

💲 Platební funkce sociální sítě Clubhouse je dostupná uživatelům zařízení s operačním systémem iOS, už brzy se jí prý dočkají také ti s Androidem. Funkce umožňuje poslat peníze jiným uživatelům aplikace, typicky ve formě odměny za obsah.

🛒 Švédský fintech Tink koupil německou Swedish FinTecSystems a do konce roku 2021 přijme na 200 nových zaměstnanců. Openbankingová platforma chce expandovat napříč Evropou a akvizice mu v tom má pomoci.

💻 Revolut Business spouští FX Forwards, forwardové měnové kontrakty. Společnostem – od freelancerů po velké korporace – nabídne možnost nastavit si budoucí měnové kurzy – online, kdykoli a za předem určenou částku v jejich webové aplikaci.

👍 NatWest spouští P2P coaching pro malé a střední podniky ve Velké Británii, chce jim tak pomoci růst. Specializovaný tým manažerů NatWest uspořádá každý rok 200 seminářů napříč zemí, kterých se zúčastní až 1 400 podniků. Palec nahoru.

💰 Laybuy vybrala 35 milionů dolarů, investuje je do technologií, marketingu a lidí ve snaze pořádně za zabydlet na britském trhu. Podle novozélandské služby „kup teď, zaplať později“ Britové skrze ni loni utratili 151 milionů liber.

👏 Marqeta jde na veřejnost, vedoucími upisovateli jsou Goldman Sachs a JP Morgan. Platforma pro vydávání karet, za kterou stojí giganti jako Visa a Mastercard, vznikla v roce 2010 a přesto, že není zisková, mohla by se cenit až na 10 miliard.

#CryptoCurrency

❓ Bude koncept digitální měny centrální banky coby konkurence bitcoinu a dalších kryptoměn fungovat? Zajímavé pojednání od Vaultoro, evropské online burzy pro alternativní aktiva.

🔥 Vitalik Buterin spálil bezmála 7 miliard dolarů v SHIB (Shiba Inu) tokenech, téměř polovinu z celkového množství v oběhu. Spoluzakladatel Etherea řekl, že netouží po moci, 90 % z nich zničil, 10 % pošle na charitu.

#AI

🚗 Boj o rozpoznávání hlasu ve vozidlech nabírá na obrátkách. Na potenciálně velmi zajímavém poli spolu soutěží jak Amazon a Google, tak řada startupů. Zajímavý článek o technologii budoucnosti a snaze získat si výrobce aut.

#Banks 

📈 Lidí, kteří nemají vlastní bankovní účet, v USA ubývá. Zatímco v roce 2009 to bylo 10 milionů domácností, v roce 2019 už jen 7,1 milionu. USA jsou tak, co se týče vlastnictví bankovního účtu, hned za Británii, Jižní Koreou a Irskem.

🤵 Goldman Sachs najala technického ředitele Uberu. Peeyush Nahar povede spotřebitelskou divizi banky, které se v poslední době daří získávat miliardové vklady i nasazovat nové služby, zato má problém udržet si personál.

❌ Santander se klientům omluvila za víkendovou nedostupnost svých služeb. Nejen že se zákazníci v sobotu nemohli dostat ke svým účtům, výpadek měly i pobočky, telefony, online a mobilní bankovnictví, a dokonce i karty a bankomaty!

📊 Analytici mají jasno: o práci by v bankách ve Velké Británii mohlo v následujících 10 letech přijít až 200 tisíc lidí. (Celý článek k dispozici jen pro předplatitele.)

✔️ Goldman Sachs prochází zásadní transformací. Od loňska zapracovala na transparentnosti a inkluzi, aktivně se pokouší o osekání nákladů a také proražení v oblastech správy majetku nebo spotřebitelského bankovnictví.

#ChallengerBanks 

💲 Telda si v kole financování vedeném gigantem Sequoia Capital přišla na 5 milionů dolarů. Egyptská digitální banka je první, která získala licenci od egyptské centrální banky, a už první měsíc po svém spuštění měla 30 tisíc klientů.

#PayTech

👉 Z Privacy .com se stala Lithic. Společnost, založená v roce 2014, nabídla možnost bezpečnějšího placení online pomocí jednorázových virtuálních čísel platebních karet. Lithic vygenerovala už 10 milionů čísel a nově vybrala 43 milionů dolarů.

⏰ SafetyPay spouští v Brazílii QR kódy pro platby v reálném čase. Vedoucí digitální platforma nabízí své řešení v Latinské Americe a Evropě a slibuje snadné a rychlé transakce z jakéhokoli mobilního telefonu, 24/7 včetně svátků a víkendů.

🧨 Konflikt mezi Palestinou a Izraelem pokračuje, Venmo jej ale posunula o úroveň výš. Oblíbená platební aplikace pozastavila některé platby pro Palestince s tím, že musí ověřit jejich účel. Není divu, že se to uživatelů patřičně dotklo.

📺 Klarna spouští #WhyPayInterestNová kampaň vedoucího poskytovatele bankovních, platebních a nákupních služeb běží napříč kanály a vysvětlí lidem rozdíl mezi modelem „kup teď, zaplať později“ a tradičními kreditními kartami v Británii.

✈️ Nejen že se pomalu ale jistě začíná znovu létat, do povětří stoupají i vymoženosti moderní doby. Klienti American Express v Americe budou za svoje lety nad 100 dolarů moci už brzy zaplatit v měsíčních splátkách s fixním poplatkem.

#WealthTech

😲 Wow! Trade Republic, německý rival Robinhoodu, vybral v sérii C financování, vedené Sequoia, 900 milionů dolarů. Ocenění společnosti se vyhouplo na 5 miliard dolarů.

#InsurTech

👃 N26 vystrkuje nos za hranice bankovnictví, svým klientům bude nabízet pojištění. Digitální banka se spojila s německou společností Simpleassurance, začne s pojištěním mobilů a později přidá pojištění domu i životní pojištění.

#Other

⭐️ Pracovní rutina a zvyky úspěšných a výkonných osobností se liší od těch, jaké máme my, obyčejní smrtelníci. A nebo ne? Přečtěte si, jak vypadá běžný pracovní den Pharrella, Jacka Dorseyho, Shondy Rhimes a dalších byznys lídrů. A jak to máte vy? 

Přidejte se k 300+ odběratelů 

Zajímá vás fintech a chcete o něm být dobře informováni? Přihlásit se k odběru Newsletteru v Tweetech je snadné.

Udělejte to hned a připojte se k více než třem stovkám lidí, kterým každé pondělí přistane v e-mailu přehled toho nejdůležitějšího z oblasti finančních technologií doma i ve světě.