(fin)TECH v Tweetech 17/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

Pěkné pondělní ráno ☕️, 

uplynulý týden byl opět nabitý novinkami z oblasti finančních technologií, přehled těch nejdůležitějších a nejzajímavějších z Česka i ze světa najdete níže 👇. 

Motivační kurzy a workshopy zaměřené na seberozvoj rády zmiňují osobnosti napříč obory, které se proslavily v pozdějším věku (to abychom neklesali na mysli, protože nikdy přeci není příliš pozdě). Faktem ale je, že jsou lidé, kterým se pořádného úspěchu podařilo dosáhnout nepoměrně dřív ⌚️.  

Jedním z nich je i Mikko Salovaara. Ještě mu není 30, za sebou má už ale Yaleskou univerzitu a před sebou očividně zářnou kariéru. Právě se totiž stal finančním ředitelem Revolutu. Londýnskému fintechu se daří a není důvod, aby se na vlně jeho úspěchu nesvezl i Mikko 🏄.  

Příjemné čtení!  

 @littlelucy_lu

#FinTechCZ

👑 Fintech v Evropě vesele bují a investuje se do něho víc než do zdravotnictví, softwaru nebo dopravy. Fintech Switzerland dal dohromady seznam nejlépe financovaných fintechových startupů v Evropě. Nepřekvapí, že ČR kraluje Twisto.

#FinTech

👍 Novému šéfovi Revolutu není ještě ani 30! Finančním ředitelem úspěšného londýnského fintechu se stal Mikko Salovaara, absolvent Yaleské univerzity a bývalý regionální ředitel financí Kraft-Heinz Company. Velký úspěch a gratulace.

💲 Lili si v sérii B financování přišla na 50 milionů dolarů. Izraelská bankovní aplikace pro volnonožce v USA tak vybrala celkem už 80 milionů, použije je na to, aby se stala spolehlivým zdrojem pro rostoucí bázi svých uživatelů.

🏆 CIMB Bank Philippines si od svého spuštění před 2 lety přišla už na 4 miliony klientů, jen za první 3 měsíce letošního roku jich přibylo 600 tisíc. Digitální banka sbírá jedno mezinárodní ocenění za druhým, na účtu jich má už přes 40.

✔️ Fintech Klarna podpoří malé a střední podniky v USA, které nejvíce zasáhla pandemie covid-19. Z žadatelů vybere 100, každému z nich věnuje mediální služby v hodnotě 40 tisíc dolarů a platební služby na rok úplně zadarmo. Palec nahoru!

👉 Inside SaltPay nenápadně vybral 700 milionů dolarů. Platební startup, který jen za poslední rok dokončil 6 akvizic a cení se na víc než miliardu, nalákal velké hráče včetně svého spoluzakladatele-miliardáře. (Článek jen pro předplatitele.)

#CryptoCurrency

📰 Kryptoměny zažívají boom a s nimi i média, která se jim věnují. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se pokrytí kryptotémat od ledna do dubna zvýšilo o bezmála 500 %, zatímco životní styl nebo sport rostly mnohem pomaleji. 

🐶 Ředitel a šéf pro rozvíjející se trhy Goldman Sachs London rezignoval. Aziz McMahon prý vydělal miliony na Dogecoinu a podle jeho bývalých kolegů bude zakládat hedgeový fond.

#AI

👾 Konverzační umělá inteligence zažívá boom a její ekosystém se rozšiřuje. Vyčerpávající infografika společností, produktů a technologií, která by neměla uniknout žádnému zájemci o toto perspektivní odvětví.

#Banks

🤦‍♀️ Commerzbank se dohodla s odbory: do roku 2024 přijde o práci 10 tisíc lidí. Banka má po celém světě na 50 tisíc zaměstnanců, jen v Německu zruší pozici třetině z nich a počet poboček zredukuje ze 790 na 450. Doba se mění a jinak to nejde.

#PayTech

✋ Amazon jde s dobou. Jeden ze svých newyorských obchodů nově vybavil biometrickou technologií pro placení dlaní. Díky Amazon One, která byla doteď dostupná jen v Seattlu, se placení stává ještě mnohem jednodušší a pohodlnější. 

📲 Clover a PayBright se spojují, dají malým a středním podnikům v Kanadě možnost nabídnout zákazníkům nákup na splátky (BNPL). Firmy, které používají POS platformu Clover, ji dostanou k dispozici přímo v aplikaci Clover App Market.

💰 Curve se vrací na Crowdcube pro další investici. Nová kampaň londýnského fintechu, který v jedné chytré kartě a aplikaci sdružuje několik účtů a karet, má přinést peníze na expanzi do USA a zbytku Evropy a spuštění produktu Credit Curve.

#LendTech

💪 Ebay se pouští na souboj s bankami a PayPal. V rámci svého nového programu CEBS (Capital for eBay Business Sellers) nabídne ve spolupráci s firmou YouLend půjčky v hodnotě až milionu liber 300 tisícům malých a středních podniků v Británii.

#Other

🎧 Facebook se opičí po Clubhouse, na Tchaj-wanu začíná testovat živé audio místnosti. Kromě toho plánuje představit také veřejně známé osobnosti a tvůrce, obsah včetně podcastů nebo další nástroje pro zjednodušení tvorby.

Přidejte se k 300+ odběratelů 

Zajímá vás fintech a chcete o něm být dobře informováni? Přihlásit se k odběru Newsletteru v Tweetech je snadné.

Udělejte to hned a připojte se k více než třem stovkám lidí, kterým každé pondělí přistane v e-mailu přehled toho nejdůležitějšího z oblasti finančních technologií doma i ve světě.