(fin)TECH v Tweetech 16/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

Dobré pondělní ráno 🥐, 

je tady další příval novinek ze světa fintechu z Česka i ze zahraničí. 

Úspěch je často provázen zvýšenou pozorností, ne vždy jde ale o pozornost zrovna dvakrát vítanou. Tu ze strany úřadů si v loňském roce pořádně užil Coinbase 👀. Jeho Zpráva o transparentnosti zmiňuje 4 227 požadavků na klientská data od FBI, Úřadu pro potírání drog a dalších.

Není se čemu divit: obliba kryptoměn roste a ruku v ruce s ní jdou i potenciální právní rizika. 

Příjemné čtení!  

 @littlelucy_lu

#FinTech

🛒 Koupě a prodej takzvaných NFT tokenů (NFT – non-fungible token) teď mohou být tak snadné jako nákup oblečení na internetu. Bitski dává k dispozici rozhraní pro vytváření a prodej NFT, digitální peněženku i vývojářskou platformu.

📈 Klarna ve Velké Británii nepřestává růst: má novou centrálu v Londýně i větší zastoupení v Manchesteru. Vedoucí globální bankovní, platební a nákupní služba už má v Británii 14 milionů zákazníků, 13 tisíc obchodníků a přes 200 zaměstnanců.

😲 Divvy se bude prodávat, jen pár měsíců poté, co se jeho ocenění vyšplhalo na 1,6 miliardy dolarů. Kupcem startupu, zaměřeného na reporting výdajů malých podniků, prý bude Bill .com, na cloudu založená platforma pro finanční operace SMB.

📉 Fidelity Investments snížil svoje ocenění Ant Group na polovinu. Americký správce aktiv zařadil akcie čínského technologického giganta do několika svých fondů, z plánování bombastické IPO se ale stala nucená restrukturalizace.

📒 Na světě je nejnovější, květnové vydání Latest News in Financial#AdvisorTech plné novinek, trendů a informací o vývoji v oblasti technologických řešení pro finanční poradce. Dozvíte se třeba, že Tifin Group vybrala 22 milionů dolarů.

❓ Jsou nejlepší dny fintechů už minulostí? Zajímavý pohled na to, jak moc jsou fintechy inovativní a jestli ještě vůbec mají co ukázat. Mnohé zmizí, na některé z těch stávajících se začne nahlížet jako na zavedené hráče.

#CryptoCurrency

📜 Coinbase zveřejnila svoji druhou Zprávu o transparentnosti, která ukazuje, že kryptoměnový gigant je stále častěji v hledáčku úřadů v Americe i jinde na světě. Jen v roce 2020 obdržela firma víc než 4 tisíce žádostí o klientská data.

🙁 Důvěra Bank of England v kryptoměny je omezená. Její guvernér Andrew Bailey řekl, že investoři do digitálních měn by měli být připraveni na to, že ztratí všechny své peníze. Podle něj krypto nemají žádnou vnitřní hodnotu.

💲 Kryptoměnová burza Kraken nově podporuje staking kryptoměny ADA od Cardana. Uživatelé k němu mohou využít svoji peněženku Kraken Staking Wallet, a to za odměnu ve výši 4-6 %, výplata bude probíhat týdně.

🧔 Spoluzakladatel Etherea, Vitalik Buterin, se stal miliardářem! Za magickou hranici (a dvojnásobek hodnoty z ledna 2021) jej posunul Ether, jehož cena se vyšplhala na 3 tisíce dolarů.

📋 Goldman Sachs zveřejnila seznam 19 kryptoměnových akcií, které díky nárůstu bitcoinu překonaly S&P 500 index, váženou tržní kapitalizaci 500 největších veřejně obchodovaných společností v USA. Detail v článku.

#ChallengerBanks

💰 Alt bank vybral v sérii A financování 5,5 milionů dolarů. Nejnovější brazilský fintech cílí na bankami nedostatečně obsloužené klienty, jeho aplikaci snadnou zvládnou i méně gramotní a spuštění kreditních produktů je na spadnutí.

💪 Vivid Money si přišla na 60 milionů euro. Německá challenger banka, jejíž ohodnocení se vyšplhalo na 360 milionů euro, je využije na expanzi na klíčové trhy v Evropě a rozšíření své platformy o další funkce.

💻 JP Morgan spustí na podzim ve Velké Británii svoji digitální banku Chase. A ne jako banku doplňkovou: americký gigant chce, aby si klienti na její účet posílali výplaty a poskytli mu tak cenné údaje pro další prodej.

#Banks 

🏠 Société Générale dovolí svým zaměstnancům i po skončení krize pracovat z domu, na home office budou moci zůstat až tři dny v týdnu. (Celý článek k dispozici jen pro předplatitele.)

☘️ Barclays v příštím roce nabídne investorům možnost hlasovat o jejích klimatických zásadách. Reaguje tím na tlak ze strany aktivistů a akcionářů, kteří banku nutí nastoupit na zelenější cestu a podle kterých jí jde ekologie moc pomalu.

👍 Rochford, 8tisícové městečko v Essexu, přišlo o svoji poslední bankovní pobočku v roce 2017, teď jsou ale jeho banky zpět. NatWest, Lloyds, Santander, Barclays a HSBC sídlí na jednom místě, každá je ale otevřená jiný den v týdnu. Skvělá idea!

#PayTech

🤝 Curve uzavřel partnerství s Cardlytics, nabídne přímo ve své aplikaci program odměn. Fintech agregující všechny karty do jedné má v Británii přes milion klientů, kteří teď získají až 20 % peněz zpět za své nákupy u známých značek.

🌎 Kalifornský fintech Tala si zajistil prestižní partnerství. Spolupracovat bude s Visa, Stellar Development Foundation a technologickou společností Circle, společně se pokusí podpořit přijetí kryptoměn na rozvíjejících se trzích.

💱 Digital Dollar Project spustí pět testů digitální měny americké centrální banky. Americký neziskový projekt do pilotů zahrne finanční firmy, obchodníky i nestátní organizace, chce získat data pro budoucí rozhodování o vývoji digitální měny.

#WealthTech

🏆 Bibit získala další investici, tentokrát v hodnotě 65 milionů dolarů v kole vedeném Sequoia Capital India. Indonéská aplikace pro robotické poradenství si přišla už na 110 milionů, zaměří se na vývoj nových produktů i vzdělávání.