(fin)TECH v Tweetech 15/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

Pěkné pondělní ráno ☕️. 

Fintech válí! A to doslova: podle FT Partners se do něj v prvním čtvrtletí investovalo víc než kdykoli předtím. Finančně-technologické společnosti si ve více než 750 samostatných transakcích přišly na neuvěřitelných 29 miliard dolarů 💰! 

Ty největší kousky z investičního koláče si přitom ukously Brex (425 milionů) a karty pro teenagery Greenlight (26 milionů) a Step (100 milionů) 🎉.  

Z nově uzavřených partnerství pak za zmínku určitě stojí spolupráce Amount.com s Barclays – společně nabídnou stále populárnější službu kup teď, zaplať později (BNPL) ✔️. 

Užijte si začátek nového týdne s várkou těch nejčerstvějších fintechových novinek z ČR i ze zahraničí. 

 @littlelucy_lu

#FinTechCZ

💲 Rockaway Blockchain Fund, největší evropský investiční fond, který umožňuje investice do blockchainu a digitálních aktiv budoucnosti, založil otevřený vzájemný fond. Od dubna letošního roku umožňuje investice také prostřednictvím J&T Bank.

👏 Český fintech Twisto, který se specializuje na odložené platby, nově získal 650 milionů Kč. Úvěr mu poskytla J&T Banka společně s firmami Enern a Conseq.

#FinTech

👍 Revolut spustil novou verzi své bankovní aplikace, jejímž prostřednictvím nabídne ještě lepší zážitek z bankovnictví 15+ milionům svých klientů. Mezi vylepšeními jsou přizpůsobitelná hlavní stránka nebo centrum s portfoliem služeb banky.

💰 Viva Wallet vybrala 80 milionů dolarů pro svoji neobanku pro malé a střední obchodníky. Řecký startup je použije na rozšíření svého záběru i služeb, obzvlášť pak na byznysové půjčky.

🛒 Stripe kupuje TaxJar, přidá tak do své platební platformy na cloudu založený nástroj pro automatizaci daní. Stripe se cení na 95 miliard dolarů a zdá se, že ho v rozšiřování produktů a služeb pro online byznysy jen tak něco nezastaví.

🏆 Greenlight získal v sérii D financování 260 milionů dolarů, cení se na 2,3 miliardy, bezmála 2krát tolik co před půl rokem. Americký startup kombinuje „chytrou“ debetní kartu s aplikací, jimiž se snaží zvyšovat finanční gramotnost dětí.

#CryptoCurrency

👩 Kryptoměny vládnou světem a už dávno se nevyhýbají ani tomu ženskému. Dokázala to i nedávná virtuální konference, pořádaná společností Ladies Get Paid. Přítomné ženy vyzvala k investici do kryptoměn, i kdyby to mělo být jen 5 dolarů.

🚗 První asijská koupě Lamborghini za použití bitcoinu se stala skutečností. Zprocesoval ji Zipmex, vedoucí digitální burza jihovýchodní Asie. Přijímat platby kryptoměnami za svá elektronická vozidla začne také Tesla.

😲 JPMorgan Chase nechá své klienty poprvé investovat do bitcoinového fondu. Kryptoměnový fond, který by mohl být spuštěn už v létě, bude řízený a jeho správcem prý bude NYDIG. Velké překvapení, ale skvělá zpráva!

#ChallengerBanks

👉 Nubank půjde na veřejnost. Brazilská digitální banka se po nedávné, 400milionové sérii G financování cenila na 25 miliard dolarů. Kdy se její první veřejná nabídka akcií ve Spojených státech stane skutečností, se ale ještě neví.

📋 Zajímají vás neobanky? Neobank Tracker je největší světová databáze více než 270 výhradně digitálních bank, challenger bank a inovativních fintechů poskytujících finanční služby. Je průběžně aktualizovaná a dá se v ní vyhledávat.

💪 Brex získala v sérii D financování 425 milionů dolarů, využije je na expanzi za hranice své korporátní kreditní karty a spustí komplexní finanční platformu. Firma, založená v roce 2017, se cení na 7,4 miliardy a chce se stát bankou.

#Banks 

📲 Banky investují miliardy do nových aplikací, co se ale místo toho zaměřit na ty, které už klienti používají? Do prozkoumávání bankovního potenciálu primárně komunikačních aplikací se již pustily například Zelf, PayKey, LINE nebo Tinkoff.

#PayTech

💻 Thajsko a Singapur představily první propojení platebních systémů svého druhu na světě. Propojení PromptPay a PayNow umožní klientům participujících bank převádět peníze mezi zeměmi jen za použití mobilního čísla, a to v řádech minut.

🏠 Visa se spojila s Airbnb, cílem jsou rychlejší platby. Použití Visa Direct, platební platformy Visa v reálném čase, usnadní a urychlí hostitelům převod peněz z Airbnb na jejich bankovní účty spojené s Visa debetní kartou.

✈️ Curve představuje „autopilotní“ nástroje, kterými uživatelům ve Velké Británii zjednoduší správu peněz. Mezi funkcemi jsou možnost automaticky zaplatit nahromaděným cashbackem nebo použít záložní kartu, pokud té hlavní dojdou peníze.

#Other

👫 Walmart+ slaví úspěch. Členský program největšího obchodníka na světě si za pouhých 7 měsíců od svého spuštění získal v Americe 60 milionů platících členů. Za 98 dolarů ročně mohou využít doručení online objednávek zdarma nebo slevy v obchodech.

Přidejte se k 300+ odběratelů 

Zajímá vás fintech a chcete o něm být dobře informováni? Přihlásit se k odběru Newsletteru v Tweetech je snadné.

Udělejte to hned a připojte se k více než třem stovkám lidí, kterým každé pondělí přistane v e-mailu přehled toho nejdůležitějšího z oblasti finančních technologií doma i ve světě.