(fin)TECH v Tweetech 14/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

Pěkné pondělní ráno ☕️, 

týden se s týdnem sešel a já pro vás mám další várku těch nejzajímavějších novinek z fintechu od nás i ze zahraničí. 

Minulý čtvrtek, 22. dubna, lidé na celém světě oslavili Den Země 🌎, v pořadí už 51. Je skvělé sledovat, že stav naší planety není ani zdaleka všem lhostejný, nás z oboru pak může obzvlášť těšit, že se do zelena zbarvují i námi obdivované fintechy 🍀.  

WhiteSight připravila skvělou infografiku a přehled firem, které to se svými eko aktivitami myslí opravdu vážně, a nechyběla jména jako Nubank, Oaknorth Bank, bunq nebo JP Morgan Chase. Velký palec nahoru 👍 a jen tak dál! 

Hezké čtení a pohodový vstup do nového týdne.  

 @littlelucy_lu

#FinTechCZ

💰 Půjčky od lidí firmám lákají investory. Nová služba Nafirmy.cz získala šest milionů korun od J&T Banky.

#FinTech

🍀 Slaví se Den Země a zdá se, že zelená je ve fintechu novým trendem. Nubank a Oaknorth Bank už prý loni dosáhly nulové uhlíkové stopy, bunq sází za každých 100 euro utracených s jeho kartou stromy… skvělý přehled a infografika v článku.

💰 Revolut si na spuštění v Indii vyčlenil 25 milionů dolarů. Firma, nabízející digitální alternativu k tradičním bankovním produktům, už vybrala svého nového generálního ředitele v Indii a v regionu hodlá najmout až 300 zaměstnanců.

✔️ MyPinPad získal certifikaci AusPayNet, australského regulačního orgánu pro platby. Globální lídr v řešení osobní autentizace tak své softwarové řešení plateb bude moci nabídnout tisícům obchodníků v regionu. Pro Austrálii velký krok.

🐷 Zapomeňte na prasátko, o finance dětí a náctiletých 21. století se starají mobilní aplikace. Jednou z těch, které se rozhodly zaměřit nejen na spoření, ale také na chytré utrácení, je Till Financial. Právě vybrala 5 milionů dolarů.

🏆 Britský fintech OakNorth získal softwarové zakázky od amerických bankovních gigantů Capital One a Fifth Third. (Celý článek k dispozici jen pro předplatitele.)

👍 N26 a SumUp spojují síly, nabídnou bezhotovostní platby volnonožcům. Berlínská digitální banka a fintech pro mobilní platby zapracují na nástroji, který dá freelancerům možnost přijímat platby online a uspět ve stále víc digitálním světě.

🤑 Diem vybral v úvodním kole financování 5,5 milionů dolarů. Londýnský fintechový startup nabízí debetní kartu a aplikaci s přístupem k hotovosti nebo převodům peněz, ale také možnost prodat použité věci (oblečení, knihy…).

💣 S Chime teď uživatelé mohou posílat peníze „každému a všem“, a to i těm, kteří účet nemají. Funkce Pay Friends digitální challenger banky je k dispozici od poloviny dubna, je zdarma a peníze se odesílají a připisují ihned.

#Cryptocurrency 

😟 Britská NatWest nebude obsluhovat podniky, které přijímají platby v kryptoměnách, jsou podle ní totiž vysoce rizikové. Půjčovatel bude prý další vývoj v oblasti digitálních měn sledovat a bude se řídit doporučením regulátora.

❌ Coinbase se přestane obchodovat na německé burze. Podle Deutsche Börse Coinbase neposkytla platný kód a obchodování s jejími akciemi, které jsou součástí její americké prvotní veřejné nabídky, tak bude 23. dubna zastaveno.

📲 Po vzoru PayPal umožní Venmo svým 70 milionům uživatelů nakupovat, držet a prodávat kryptoměny. Koupit budou moci Bitcoin (Cash), Ethereum i Litecoin už za 1 dolar, a to přímo z aplikace Venmo nebo propojených účtů a debetních karet.

#PayTech

💲 PicPay přichází s prvotní veřejnou nabídkou akcií, plánuje je zalistovat na Nasdaq. Brazilská platforma pro mobilní platby nabízí finanční služby včetně kreditní karty, digitální peněženky nebo P2P plateb a věří si až na 100 milionů dolarů.

💻 Peněžní převody londýnské MoneyTO teď zákazníci mohou provádět přímo ze svých bankovních účtů bez použití karet. Poděkovat za větší pohodlí i bezpečnost mohou spolupráci MoneyTO s TrueLayer, vedoucím poskytovatelem finančních API.

🔥 Na poli plateb začíná být horko: podle Amazonu prý Amazon Pay používá už 5 milionů byznysů. Lídr na poli e-commerce teď spustil také aplikaci Amazon Pay For Business, která malým a středním podnikům přijímání plateb ještě usnadní.

#ChallengerBanks

☁️ Minna Bank poběží výhradně na Google Cloud. První japonská banka a pobočka bankovní skupiny Fukuoka Financial získala bankovní licenci a v květnu nabídne své služby – otevření účtu, vklady nebo převody – prostřednictvím mobilu.

☠️ S hotovostí je amen. Alespoň si to myslí Anne Boden, zakladatelka a ředitelka digitální banky Starling. Skvělý podcast se ženou, která předpovídá úspěch startupům, jež přijmou technologie.

#Openbanking

🤝 TAB Bank si pro svůj openbankingový ekosystém partnerů vybrala Mulesoft a jeho Anypoint Platform. Americká digitální banka TAB Bank cílí na malé a střední podniky (v USA je jich většina), kterým teď nabídne půjčky ještě rychleji.

👫 Curve uzavřela partnerství s Credit Kudos, společně zapracují na dostupnosti a řízení rizika pro nový produkt Curve Credit. Openbankingové náhledy na finanční data Credit Kudos usnadní Curve posuzování potenciálních věřitelů.

Přidejte se k 300+ odběratelů 

Zajímá vás fintech a chcete o něm být dobře informováni? Přihlásit se k odběru Newsletteru v Tweetech je snadné.

Udělejte to hned a připojte se k více než třem stovkám lidí, kterým každé pondělí přistane v e-mailu přehled toho nejdůležitějšího z oblasti finančních technologií doma i ve světě.