(fin)TECH v Tweetech 13/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

Příjemné pondělí, milovníci fintechu 📅,  

věřím, že jste měli skvělý víkend (já jsem měla víkend pracovní, dokončovala jsem jednu super analýzu, škoda, že se nemůžu podělit 😕) a těšíte se na čerstvou várku novinek z oblasti finančních technologií. 

Je těžké vybrat vždy jen jednu novinku z toho množství zajímavých zpráv, které se týden co týden objevují. Někdy je to však lehčí než jindy. Minulý týden jednoznačně hrála prim zpráva o vstupu #coin na burzu 💰.  

Coinbase načasoval svůj vstup na burzu skutečně dokonale. V tuto chvíli se jeho cena ustálila na 320 dolarech za akcii. Otázkou ale je, co dál. Bude padat, nebo dál poroste? A budou následovat další hráči? Přidají se Paxos, Gemini anebo Blockfi❓  

 @littlelucy_lu

#FinTechCZ

💣 Rodina BudgetBakers se rozšířila o nové investory, Jaspera Anderluha a Nielse Kloka, zakladatele DEGIRO. BudgetBakers se díky novému partnerství dostávají do centra práce na virtuální finanční platformě. Gratulace!

#FinTech

📲 Covid-19 otřásá základy spotřebitelských financí. Počet stažení mobilních fintechových aplikací během pandemie vzrostl o 15 %, mezi nejoblíbenějšími byly investiční aplikace jako Robinhood.

⚡️ TSB Bank spolu s fintechem ApTap spouští službu správy účtů a přechodu mezi poskytovateli služeb, jako jsou elektřina nebo internet. Pilotní testování se loni zúčastnilo 10 tisíc lidí, kteří ušetřili v průměru 150 liber ročně.

🤑 Paynote spustila beta verzi. Nizozemská finanční aplikace pro správu osobních financí nabízí přehled účtů, kategorizaci transakcí nebo doporučení pro snížení výdajů. Beta je k dispozici zdarma, a to pro iOS, Andriod i KaiOS.

🏆 Singapurský Grab jde na veřejnost. Akcie SPAC (společnosti založené za účelem akvizice) budou mít hodnotu 40 miliard dolarů. (Celý článek k dispozici jen pro předplatitele.)

🏣 Ant Group se chce stát finanční holdingovou společností, podala žádost u čínské centrální banky. Pokud ji finančně-technologický gigant Jacka Ma získá, bude podléhat podobným regulacím jako vládní banky země.

👎 Podle Swefintech, švédské fintechové asociace, byla řada fintechových společností odmítnuta tradičními švédskými bankami. Aby mohly podnikat, musí mít ale podnikatelský účet. Snaha zabránit konkurenci? Podle Swintech porušování demokracie. 

#Cryptocurrency

💪 Digitální měna čínské centrální banky nabírá na obrátkách. Po prvním úspěchu se její testování rozšiřuje do dalších 6 regionů včetně Šanghaje a Hainanu, v procesu je také testování přeshraniční. Zdá se, že Čínu už nic nezastaví.

🧐 MicroStrategy se stává první firmou, která bude vyplácet odměny představenstvu v BTC.

🤖 Peter Thiel o čínské bitcoinové hrozbě.

#Blockchain 

📈 Newyorská burza NYSE uvede první obchodované nezaměnitelné tokeny (NFT) Spotify, Snowflake, Unity, DoorDash, Roblox a Coupang. Pomocí technologie blockchainu tak zaznamená přesný moment, kdy se akcie těchto společností začaly prodávat úplně poprvé.

#Banks

🌏 Citigroup se stahuje ze spotřebitelského trhu Indie a dalších 12 zemí, mezi nimiž jsou i Austrálie, Čína nebo Polsko. I když jde podle ní o skvělé trhy, americká bankovní skupina prý nemá kapacity, aby na nich mohla konkurovat.

🧐 PwC odhaluje detaily tajného projektu tržiště s digitálními bankovními produkty. Platforma Tysl dá firmám k dispozici celou řadu moderních nástrojů, k iniciativě se přihlásily Credit Kudos, poskytovatel API Codat nebo SaaS Mambu.

❌ Barclays končí s Pingit. Mobilní aplikace pro P2P platby britské banky vznikla před bezmála 10 lety, Barclays ale očekávané zisky nepřinesla. Pingit skončí v červnu, uživatelé dostanou peníze zpět i za nositelnou technologii.

#ChallengerBanks

👏 Atom Bank vybrala 40 milionů liber, její ocenění ale ve srovnání s rokem 2019 kleslo na polovinu. Poskytovatel aplikace pro přístup ke spořicím účtům a půjčkám je ale spokojený a připravuje se na prvotní veřejnou nabídku akcií.

#Openbanking

💰 AppZone si v novém kole financování přišel na 10 milionů dolarů. Africký fintech a poskytovatel digitálních produktů pro základní bankovnictví a zpracování mezibankovních transakcí má ve svém portfoliu velká jména a velmi se mu daří.

#PayTech

💲 Nelo vybral 3 miliony dolarů, investuje je do rozšíření byznysu s půjčkami „kup teď, zaplať později“ v Mexiku. Startup založený bývalým týmem Uberu má už víc než 45 obchodníků a přes 150 tisíc uživatelů.

🛒 Plentina vybral v úvodním kole financování 2,2 milionu dolarů. Filipínský startup pro půjčky „kup teď, zaplať později“ využívá rostoucí popularity elektronických peněženek v regionu a peníze využije na rozšíření obchodnické základny.

💰 ViralCash spouští crowdfundingovou kampaň, chce získat peníze na chytrou platební kartu založenou na AI. Strategickým partnerem první debetní karty, která na jednom místě ukládá všechny debetní a kreditní karty klienta, bude Mastercard.

👨 Do roku 2021 bude rozpoznávání obličeje za účelem placení používat 1,4 miliardy lidí, tvrdí to nová studie Juniper Research. O signifikantní nárůst se zasluhuje FaceID od Apple, a to navzdory výzvám, spojeným s Covid-19 (ano, roušky).

✒️ Von Moos přichází s pery, kterými můžete zaplatit. Exkluzivní švýcarská značka psací pomůcky s funkcí bezkontaktních plateb vytvořila společně s technologickou společností Fidesmo. K dispozici jsou už teď.

👏 Kanada během pandemie #COVID19urychluje práci na digitální měně. Kanadská centrální banka již několik let analyzuje možné zavedení #CBDC. ”Pandemie nás může dovést k tomuto rozhodnutí dříve, než se původně očekávalo,“ uvedl zástupce centrální banky.

#InsurTech

👾 Pojištění a umělá inteligence? Společně mohou dosáhnout mnohého, AI se ale v pojišťovnictví ani zdaleka nevyužívá tolik, jak by mohla. Zajímavý článek o tom, jaký je její potenciál v tomto odvětví.

👍 N26 vstupuje na pojišťovací trh. Berlínská mobilní banka nabídne svým klientům ve spolupráci s pojišťovací firmou Simpleinsurance pojištění proti úrazům, škodám nebo odcizení jejich zařízení přímo ze své mobilní a internetové aplikace.

#RegTech

🤺 PayPal představuje nový nástroj na obranu proti podvodům pro obchodníky. Fraud Protection Advanced byl vyvinut speciálně pro řízení rizika digitálního ohrožení a scamu a PayPal na něj využil 20 let dat z 15 miliard transakcí ročně.

#Other

☠️ Periscope končí. Aplikace, která zpopularizovala živé vysílání z chytrých telefonů, už není dostupná. Podle Twitteru, který ji od roku 2015 vlastnil, byla aplikace ve špatném stavu a její užívání šlo dolů. RIP.

🧐 Alibaba dostala pokutu v hodnotě 60 miliard korun. Udělil ji čínský státní úřad pro regulaci trhu. Rekordní pokutu úřad udělil za zneužívání dominantního postavení na trhu a porušování protimonopolních pravidel.

Přidejte se k 300+ odběratelů 

Zajímá vás fintech a chcete o něm být dobře informováni? Přihlásit se k odběru Newsletteru v Tweetech je snadné.

Udělejte to hned a připojte se k více než třem stovkám lidí, kterým každé pondělí přistane v e-mailu přehled toho nejdůležitějšího z oblasti finančních technologií doma i ve světě.