(fin)TECH v Tweetech 12/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

A opět tady máme pondělí.   

Věřím, že se všichni těšíte na pořádnou dávku novinek ze světa fintechu 🤗. Minulý týden bezesporu patřil už pravidelnému, tento rok 66stránkovému dopisu, který akcionářům posílá Jamie Dimon. Čteníčko je to hutné a plné zajímavých informací. 

V jedné věci však s Dimonem těžce nesouhlasím, a tou je jeho pohled na regulaci ❌. Myslím, že banky by měly přestat volat po silnější regulaci, ale měly by začít dělat to, co umí nejlépe. A to v první řadě řídit rizika a v druhé začít využívat příležitosti s názvem „banking as a service“. Umíte si představit ty neomezené možnosti? Ne? Chápu, pondělní rána jsou těžká, ale zkuste to později… příležitostí je mnoho 🔎.  

Mimochodem: pamatujete ještě, jak Visa chtěla za 5 miliard koupit Plaid? Zase ne? Nevadí. Plaid minulý týden získal v sérii D novou investici (425 milionů dolarů), a tím se jeho ocenění vyšplhalo na neuvěřitelných 13,4 miliardy dolarů. Podstatně víc, než plánovala utratit Visa 💲.  

Fajn čtení.  

 @littlelucy_lu

#FinTechCZ

🧨  Portu hlásí přes 40 tisíc uživatelů a dvě a půl miliardy korun ve správě. Do konce roku překonáme 5 miliard, věří jeho šéf.

#FinTech

🏆 Plaid vybral v sérii D financování 425 milionů dolarů, zdvojnásobil tak celkovou částku získanou od založení v roce 2012. Ocenění fintechu vyskočilo na 13,4 miliardy dolarů, před rokem jej přitom Visa chtěla koupit jen za 5 miliard!

🛒 Oblíbená spořicí a investiční aplikace Acorn koupila Pillar, na AI založený startup, zaměřený na správu studentských půjček. Pouhého půl roku po svém spuštění v roce 2019 měl Pillar ve své správě víc než půl miliardy dolarů půjček.

🍔 Kdo by neznal Klarnu, nejoceňovanější startup Evropy, že? Víte ale, že na počátku super úspěšné BNPL (kup teď, zaplať později) platformy, ceněné na 31 miliard dolarů, stojí pár kluků z Burger Kingu?

📚 Fascinující příběh WeBank, první soukromé čínské banky. Od roku 2014 získala víc než 200 milionů retailových a 1,7 milionu korporátních klientů, roční výnosy přes 2 miliardy dolarů a 500 milionů transakcí denně… bez jediné fyzické pobočky!

#Cryptocurrency 

⛓ Ukrajinští státní úředníci vlastní 46 tisíc bitcoinů, v přepočtu 2,67 miliardy dolarů! Ukrajina je, co se týče kryptoměn, velmi aktivní, a tak není žádným překvapením, že její představitelé jdou příkladem.

👨‍👩‍👦 Square, Fidelity Investments a Coinbase založily lobbistickou skupinu. Crypto Council for Innovation bude hlasem mladého odvětví a pokusí se ovlivnit, jak se budou bitcoin a další měny v budoucnu regulovat.

🧨 GitHub vyšetřuje kyberútoky proti své cloudové infrastruktuře, která byla od podzimu 2020 používána k ilegální těžbě kryptoměn. Zneužit byl nástroj GitHub Actions, umožňující uživatelům provádět automatické akce a procesy.

💥 Revolut nabízí nové kryptoměny. Nechybí Cardano a Uniswap.

🛒  Signal testuje funkci posílání kryptoměn mezi uživateli.

📄  Platforma Bakkt spustila svoji bitcoinovou aplikaci a oznámila partnerství se Starbucks

#Banks

🌳 Podle prince Williama musí banky pro ochranu životního prostředí dělat víc, měly by prý investovat do zalesňování a udržitelného zemědělství. Že by byla britská královská rodina najednou odborníky na ekologii? Co vy na to? 

📞 Více než tisícovka britských zaměstnanců call centra HSBC bude už napořád pracovat z domu. Na trvalé home office tak skončí 70 procent z nich, na náklady s tím spojené jim banka přispěje 300 liber ročně. Svět se mění!

💥 Extinction Rebellion vystupňuje svoji kampaň proti bankovnímu systému. Britská protestní skupina chce poukázat na to, jakou roli hraje finanční sektor při prohlubování klimatické krize. Na mušku si už vzala Barclays i Bank of England.

#ChallengerBanks

📄 N26 požádala o licenci finančního holdingu, další krok na cestě k prvotní veřejné nabídce akcií. Stane se tak první finančně-technologickou společností v Německu, která bude regulována jako skupina.

#PayTech

💰 Elo si brousí zuby na 7 miliard dolarů. Právě na tolik by si brazilská platební firma chtěla přijít v prvotní veřejné nabídce akcií. Plánuje ji na druhou polovinu roku 2021 a vybírá banku, která ji bude řídit.

🎧 Co má sociální síť založená na hlase společného s penězi? Všechno! Tvůrci Clubhouse chtěli prý už od jejího založení dát uživatelům možnost vydělávat. Ode dneška mohou tedy všichni peníze posílat, funkce přijímání se bude nasazovat ve vlnách.

📲 Facebook testuje P2P platby založené na QR kódu. Někteří uživatelé ve Spojených státech vidí už teď ve Facebook Pay tlačítko „Scan“. Mohou tak naskenovat QR kód někoho jiného, zadat částku a zaplatit.

#WealthTech

📖 Allfunds bude zalistována na amsterdamské burze. Britská wealthtechová platforma pro B2B nabízí podnikům komplexní ekosystém s řadou digitálních, datových a analytických nástrojů a na konci roku 2020 spravovala víc než 1,2 bilionu euro.

#AI

👾 Lee-Luda ukázala, jak lajdácké technologické společnosti jsou, pokud jde o data jejich uživatelů. Provalilo se, že AI chatbot jihokorejské ScatterLab byl vytrénován na soukromých konverzacích párů, získaných pomocí její aplikace Science of Love!

#Other

👍 Americký vrchní soud přiklepl Googlu několikamiliardové vítězství v případu proti Oracle. Google podle něj použil části programovacího jazyka Oracle k vystavění svého operačního systému Android oprávněně.

Přidejte se k 300+ odběratelů 

Zajímá vás fintech a chcete o něm být dobře informováni? Přihlásit se k odběru Newsletteru v Tweetech je snadné.

Udělejte to hned a připojte se k více než třem stovkám lidí, kterým každé pondělí přistane v e-mailu přehled toho nejdůležitějšího z oblasti finančních technologií doma i ve světě.