(fin)TECH v Tweetech 11/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

Fajn úterní ráno 🥐, 

po dovolenkové odmlce je tady další číslo fintechového newsletteru. Posledních pár týdnů se nese ve znamení blockchainu. Nevím, jestli je to jen mnou a mým okolím, ale opět se setkávám s aplikací blockchainu na jakýkoliv představitelný problém, je to novodobý Svatý grál 🍷. Odpověď na vše.

I proto mě hrozně moc potěšilo, jak krásně to celé ve svém posledním článku popsal Martin Malý. Ten chlap mi mluví z duše 📣! A pokud i ve vašem okolí podobné nápady padají a budou padat, přečtěte si ho taky a na závěr se zkuste zeptat: Jak přesně nám distribuovaná databáze transakcí pomůže vyřešit náš problém❓ 

Přeji pohodové čtení.

 @littlelucy_lu

#FinTechCZ

💣 Slovensko má fintechový hub. Fintech v zemi, která je známá těmi nejlepšími IT developery na světě, bují, a tak jen dává smysl, že fintech Association, Mastercard a softwarová firma Vacuumlabs v Bratislavě založily FinTech Hub Slovakia.

✒️ Česká spořitelna investuje do Signi. Český startup, známý dříve jako iSmlouva, zaujal program Seed Starter ČS, která v něm koupila minoritní podíl a začne využívat jeho řešení. Signi umožňuje vytvoření a podpis právně závazného dokumentu – snadno, rychle a bez papírů.

#FinTech

👋 Alwyn Jones opouští po dvou letech ve funkci Monzo. Finanční ředitel fintechu se připojí k burze s kryptoměnami Luno. Monzo zažívá převratné změny ve svém vrcholovém vedení v době, kdy se snaží prokázat, že může být profitabilní.

🌏 Čím se liší asijské fintechy od těch ostatních? Fintechový trh v jihovýchodní Asii bují od roku 2016, stále však má velký potenciál. Článek přináší zajímavý pohled na vyhlídky fintechových projektů v Indii, Číně, Singapuru a Vietnamu.

💲 Výborný přehled 7 nejlepších fintechových akcií, do kterých se vyplatí investovat v roce 2021. Mezi perspektivní patří softwarová služba Zuora, kanadská Mogo, v poslední době hojně diskutovaný PayPal nebo veleúspěšný Square.

👍 Osu vybrala 2,25 milionu liber. Platební aplikace pro volnonožce usnadňuje přijímání plateb od zákazníků: nabízí okamžité platby, fakturaci a automatické upomínky. K vyzkoušení je na 30 dní zdarma, do konce roku chce mít 10 tisíc lidí.

👯‍♀️ Super originální! Klarna v Austrálii poslala modelky na molo jen v župánku a s QR kódem. Kdo si ho naskenoval, mohl si outfit nejen prohlédnout, ale rovnou si ho také koupit. Firma si od ledna přišla u protinožců už na 400 tisíc klientů.

#Cryptocurrency 

🚗 General Motors uvažuje nad bitcoinem coby platební metodou. Generální ředitelka společnosti, Mary Barra, prohlásila, že GM do bitcoinu sice investovat nebude, ale jako způsob platby za svá auta jej zváží.

#Banks

🐟 365 bank se rozhodla bojovat proti plastům, spouští kampaň na bezplastový účet. Kreativa pracuje s rybami (z nichž většina má v sobě mikroplasty), ekologická iniciativa pak s bezpapírovými procesy a snahou minimalizovat uhlíkovou stopu.

✔️ HSBC spouští ve Velké Británii mobilní byznysovou banku pro malé a střední podniky. HSBC Kinetic nabídne otevření běžných a spořicích účtů v rámci minut i efektivní správu transakcí, jako jsou přímé vklady nebo budoucí platby.

😭 Westpac v Austrálii zavře 48 poboček, o práci přijde až 165 zaměstnanců. Krok je součástí nové brandové strategie banky a reakcí na změny klientského chování – rozmach internetového a mobilního bankovnictví zkrátka nikdo nezastaví.

#PayTech

⚖️ Mastercard a její rivalové (allpay, APS, PFS a Sulion) prý ve Velké Británii provozují kartel s předplacenými službami, dohodli se na nesoutěžení. Obvinil je z toho Regulátor platebních systémů, pokuta by mohla dosáhnout až 32 milionů liber.

💱 Amerika už, co se týče digitálních plateb, nezaostává. Stripe uzavřel financování s ohodnocením 95 miliard dolarů a stal se tak největší americkou firmou nezalistovanou na burze. A to je jen začátek. (Celý článek jen pro předplatitele).

🏬 Podle prezidenta Microsoftu, Brada Smithe, by měly fintechové firmy nechat digitální měny vládám. Vydávání peněz by podle jeho názoru měly řídit výhradně entity zodpovědné za veřejnost a zohledňující pouze veřejný a ne svůj vlastní záměr.

🎉 Fintechy v EU se podívají na zoubek diskriminaci na základně iban. Wise společně se Starling Bank a dalšími vedoucími fintechovými firmami spustila iniciativu, která má vyřešit zamítání platebních instrukcí ze zahraničí. Konečně!

#Payments

📲 Brazilská centrální banka dala zelenou platbám prostřednictvím WhatsApp. Ještě v polovině loňského roku přitom podle ní aplikace ohrožovala platební systém. Teď její uživatelé budou k posílání peněz moci využít sítě Visa i Mastercard.

#WealthTech

🌡 Sugi přichází s novou cool funkcionalitou, „teploměrem“, který ukáže, jak cool která investice je. Zelený fintech z Británie spustil v beta verzi na konci loňského roku, investorům umožňuje zkontrolovat uhlíkovou stopu jejich portfolií.

#InsurTech

🤝 Insurtechová společnost Next Insurance uzavřela partnerství s Amazon Business. Jeho členům z řad malých podniků nabídne pojištění – od pojištění odpovědnosti po pojištění aut nebo pracovních nástrojů – na míru.

#FemTech

💃 Počet žen ve vrcholových pozicích na celém světě roste každým rokem. Loni se růst sice zpomalil, ale trend je jasný. Jak by mohly vypadat scénáře pro následující desetiletí? Zajímavá infografika v článku.

#RegTech

🧐 Trulioo spouští první generaci brýlí pro skenování rizika. Chcete vědět, co je člověk před vámi skutečně zač? Nasaďte si Inspectacles a díky kvalitním senzorům, mikročipům a mocnému systému od GlobalGateway budete mít hned jasno.

Přidejte se k 300+ odběratelů 

Zajímá vás fintech a chcete o něm být dobře informováni? Přihlásit se k odběru Newsletteru v Tweetech je snadné.

Udělejte to hned a připojte se k více než třem stovkám lidí, kterým každé pondělí přistane v e-mailu přehled toho nejdůležitějšího z oblasti finančních technologií doma i ve světě.