(fin)TECH v Tweetech 10/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

Fajn pondělní ráno ☕️,

přemýšlela jsem, co bych za minulý týden vypíchla. Ano, mohla bych psát o tom, že v sobotu #bitcoin překonal hranici 60 tisíc dolarů 💰. Jupí… Je to ale vážně tak překvapující zpráva? Ne, není! 

Zaujalo mě něco úplně jiného. JP Morgan odpískala projekt ChasePay poté, co do něj nainvestovala 100 milionů dolarů. Chase Pay podle mě doplatil na nešťastné roční plánování rozpočtu a na špatně nastavené metriky.  

Myslím si, že banky jejich roční rozpočty brzdí v inovacích. Je boží mít agilní vývoj.  Ale je to hrozně málo, když všechno ostatní běží dle 
starých pravidel.  

Přeji čtení plné inspirace. 

@littlelucy_lu

#FinTechCZ

📲 Mobil hraje při on-line nákupech stále větší roli. Ještě před dvěma lety s ním platil v e-shopu každý druhý klient, nyní jsou to již dva ze tří klientů. Jaké jsou trendy v e-commerce u nás i ve světě? Více v analýze
@Research_sporka

🌺 Konec ždímání klientů. České fintechy spojily síly, aby ozdravily finanční trh.@upvestcz & @mutumutu_cz

#FinTech

🤝 Federální kreditní unie Redstone rozšíří své partnerství s NCR Corporation, chce tak podpořit podnikové bankovnictví. Globální poskytovatel podnikové technologie zajistí členům kreditní unie snadnější a ucelenější bankovní zkušenost.

🌎 Cheese vybral 3,6 milionu dolarů na svoji digitální banku zaměřenou na asijsko-americkou komunitu. Platforma rok starého startupu bude nabízet bankovní služby v několika jazycích a dá uživatelům možnost podpořit asijsko-americké byznysy.

📲 M1 si v sérii D financování přišla na 75 milionů dolarů. Finanční superaplikace nabízí bezplatnou platformu pro snadnou správu a hromadění financí. Firmě se sídlem v Chicagu se daří: od svého založení v roce 2015 vybrala už 153 milionů.

🛒 SoFi (Social Finance) koupí komunitní banku Golden Pacific Bancorp, chce tak urychlit proces získání charty národní banky. Obchod vyjde společnost pro digitální osobní finance na 22,3 milionu dolarů a umožní jí přijímat vklady i půjčovat.

📈 Coinbase se prý v soukromé aukci na Nasdaq Private Market cení na 90 miliard dolarů. Kryptoměnová burza, která loni zaznamenala zisk 322 milionů, se na konci března začne obchodovat veřejně. (Celý článek jen pro předplatitele.)

💻 Vznikl Fintern, britský fintech, který bude bankám konkurovat na poli půjček. Fintern cílí na až 15 milionů Britů s nedostatečným kreditním skóre, nabídne jim půjčky na základě dat, která si díky otevřenému bankovnictví „vytáhne“ odjinud.

🌈 Loni spatřila v Americe světlo světa Daylight, bankovní aplikace speciálně pro LGBTQ+ komunitu. Potřebuje ji i Evropa? Možná ne pro klíčové bankovnictví, ale pro rady, plánování a správu majetku by to mohla být trefa do černého.

#Cryptocurrency 

💱 FD7 Ventures investoval do BitcoinBlack, první kanadské bitcoinové kreditní karty. Globální kryptoměnový investiční fond získal 33 % podíl třídy A. Prvních 1 000 Kanaďanů obdrží svoji kovovou kreditní kartu v červnu 2021.

😲 PayPal koupil uschovatele kryptoměn Curv. Cena transakce se prý pohybovala okolo 500 milionů dolarů, PayPal ji ale nekomentoval. Firma se netají, že oblast digitálních měn bude tím, na co se v budoucnu intenzivně zaměří.

#Banks

👨‍💼 JPMorgan najala nového šéfa fintechu a inovací pro velkoobchodní platby. Stane se jím Jeremy Balkin, bývalý ředitel HSBC Holdings Plc, který se bude podílet také na rozhodování o tom, se kterými společnostmi bude banka dále spolupracovat.

✖️ Bankovní pobočky v Americe budou do roku 2034 minulostí. Předpovídá to zajímavý průzkum Self Financial, podle kterého se počet poboček mezi lety 2012 a 2018 snížil o 6,5 %, což představuje více než 900 uzavřených poboček ročně.

🧨 Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) zasáhl útok hackerů na Microsoft Exchange. Globální kyber útok naboural servery orgánu, ze kterých prý mohly byt získány osobní údaje. Situace se posuzuje.

#ChallengerBanks

🎤 Zajímavý rozhovor s Cristinou Junqueirou, zakladatelkou Nubank. Největší fintech a jednorožec Latinské Ameriky přináší kreditní karty a online bankovní služby do regionu, známého nedostatečnou obsloužeností a vysokými poplatky.

💎 Starling Bank předčila očekávání. Prodala akcie v hodnotě 270 milionů liber, mimo jiné i jednomu z největších suverénních majetkových fondů světa. Starling se cení na 1,1 miliardu, a je tak nejnovějším britským bankovním jednorožcem.

🏋️ Vítejte ve světě „wellness bankovnictví“, které podpoří zodpovědné utrácení i práci na fyzické a mentální kondici. Banka vás odmění za zdraví prospěšné volby jako cvičení, musíte s ní ale sdílet intimnější informace než kdy dřív.

#PayTech

⏱ Bunq je první challenger bankou, která nabídne okamžité platby napříč Evropou. Bunq se připojuje ke službě TIPS, vyvinuté Evropskou centrální bankou, a peníze, které její uživatelé pošlou do jakékoli partnerské banky, se tak připíšou ihned.

👀 Ruský řetězec supermarketů X5 zavádí technologii placení obličejem. Nakupující v Moskvě si tak ve své aplikaci Sberbank budou moci zvolit možnost Pay with a Glance a příslušnou Visa kartu a pouhým pohledem zaplatit ve více než 200 obchodech.

💲 Google si v Indii dláždí cestu k zpeněžení dat svých uživatelů. Tři a půl roku po spuštění Google Pay v zemi se chystá nasadit update, kde si lidé budou moci zvolit, zda své údaje se společností sdílet chtějí, či ne. To zní fér.

🍀 CaixaBank nahradí při výrobě svých nových karet plast udržitelnými, recyklovanými materiály. Španělská banka chce omezit svůj dopad na životní prostředí a kromě nových karet, s nimiž začne už letos, zaznamená změnu také technika tisku.

#InsurTech

🦄 Insurtech Zego vybral 150 milionů dolarů a s ohodnocením 1,1 miliardy dolarů se stal novým jednorožcem. Britská firma se zaměřuje na roustoucí, tzv. gig ekonomiku a díky holandské licenci může své služby nabízet Evropě i navzdory Brexitu.

#WealthTech

🌿 Sugi dosáhla svého investičního cíle, v kampani na Crowdcube si přišla na 350 tisíc liber. Britská „zelená“ investiční mobilní aplikace umožňuje uživatelům zjistit, jaký ekologický dopad mají jejich portfolia, a případně investovat jinam.

#AI

👶 Jak vliv má umělá inteligence na děti? Zařízení s AI hromadí během používání spoustu dat, a představují tak potenciální hrozbu, co se týče soukromí. Mohou být ale také výzvou tradičním rolím ve společnosti. Zajímavý pohled na věc v článku.

#Other 

👍 Roblox jde na burzu. Aplikace, s níž se mladí uživatelé mohou stát vývojáři her bez větší znalosti kódování, se v lednu cenila na 29,5 miliardy dolarů. Víc než 1 250 jejích vývojařů si díky virtuálním obchodům loni vydělalo přes 10 000 dolarů.

📺 Disney+ má 16 měsíců po svém spuštění už 100 milionů předplatitelů. Zvýší investice do vývoje kvalitního obsahu a předpokládá, že do roku 2024 bude mít platforma 230-260 milionů uživatelů na celém světě.

🤵 Reddit najal svého prvního finančního ředitele, přemýšlí nad veřejnou nabídkou akcií. CFO oblíbené sociální sítě a on-line zpravodaje se stane Drew Vollero, který v minulosti řídil finance firem jako Mattel, Snap a Allied Universal.

Přidejte se k 300+ odběratelů 

Zajímá vás fintech a chcete o něm být dobře informováni? Přihlásit se k odběru Newsletteru v Tweetech je snadné.

Udělejte to hned a připojte se k více než třem stovkám lidí, kterým každé pondělí přistane v e-mailu přehled toho nejdůležitějšího z oblasti finančních technologií doma i ve světě.