(fin)TECH v Tweetech 9/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

Fajn pondělní ráno ☕️, 

na konci týdne Plaid na svém blogu oznámil, že spouští novou službu „Payroll API“ pro ověření příjmu (konkurence pro Finch, Argyle) 💰.  

Klarna v posledním investičním kole získala MILIARDU a ocenění tohoto švédského giganta na poli BNPL (Buy Now, Pay Later) se vyšplhalo na 31 miliard dolarů.  

A nakonec zpráva o PayPal, který míří vysoko 🚀 a jeho ambice ohledně kryptoměn sahají mnohem dál než jen „nakup, prodej, drž“.   

Pohodové čtení 

@littlelucy_lu

#FinTech

📋 Seznam nejstahovanějších fintechových aplikací za rok 2020 v Evropě má vítěze. Je jím PayPal, kterému koronavirová pandemie rozhodně neublížila a kterého jako přežitého dinosaura z devadesátek rozhodně odepsat nemůžeme.

🌏 Revolut umožní svým klientům přejít k Revolut Bank v dalších 10 zemích. Fintechový startup vlastní bankovní licenci od roku 2018 a teď nabídne kreditní karty nebo osobní půjčky například také v Litvě, Bulharsku nebo Řecku.

🤝 Prostředí otevřeného bankovnictví svědčí perspektivním partnerstvím. Nově jsou to Atom Bank, která společně s Credit Kudos zpřístupní SMB půjčky, a Wombat Invest, která pracuje s TrueLayer na okamžitých vkladech pro své klienty.

😲 Na začátku obchodů Wirecard v Indii z roku 2015 byl prý podvod. Tvrdí to britští soudci i bývalí minoritní vlastníci prodaných indických firem, kteří prý byli nuceni zbavit se svých akcií za cenu nižší, než za kterou je pak koupila Wirecard.

✔️ Mastercard se snaží uzavřít partnerství s co nejvíce fintechy. Finančně-technologické společnosti mění způsob, jakým spotřebitelé i firmy platí za své zboží a služby, a platební gigant chce být u toho, když si ze široké nabídky vyberou.

💰 Klarna vybrala neuvěřitelnou miliardu dolarů! Švédský gigant, nabízející službu „kup teď, zaplať později“, se cení na 31 miliard, a je tak nejhodnotnějším soukromým fintechem v Evropě a druhým nejoceňovanějším na celém světě.

🤑 Bottlepay si v úvodním kole financování přišel na 11 milionů liber. Konkurent Revolutu, globální platební aplikace, která uživatelům umožňuje posílat bitcoin na sociální média, peníze použije na rozšíření týmu a vývoj dalších funkcí.

#Openbanking

👍 Plaid představuje Income. Nový produkt amerického fintechu uživatelům přinese snadnější a rychlejší ověření jejich zaměstnaneckého poměru, příjmů a schopnosti splácet, a tak si půjčovat nebo pronajímat nemovitosti. Aktuálně v beta.

#Cryptocurrency 

🚀 PayPal míří vysoko a jeho ambice ohledně kryptoměn sahají mnohem dál než jen „nakup, prodej, drž“. Firma poskytující digitální platby experimentuje s Ethereem a její plán stát se superaplikací odráží výrazné změny v celém odvětví.

#Banks

✖️ M&S Bank zavře stávající účty i všech 29 poboček. M&S Bank vznikla v roce 2012 jako společný podnik HSBC a Marks & Spencer a má 3 miliony zákazníků. Svoji pozornost upne na kreditní karty založené na odměnách a digitální platební služby.

👉 Lloyds se napojuje na systém Open Banking Connect od Mastercard. Bankovní skupina skrz openbankingový software umožní svým klientům splácet kreditní karty prostřednictvím mobilní aplikace a čerpat peníze přímo z účtu dle jejich volby.

#ChallengerBanks

💣 Square dostala zelenou loni v březnu, teď začne nabízet bankovní služby jako vklady a další produkty především malým podnikům.

#PayTech

📲 Utrácet je s bezkontaktními platbami snadnější než kdy dřív. Je to dobře? Zaplatit až 100 liber přiložením karty usnadňuje situaci nejen podvodníkům, ale může to také znamenat, že lidé ztratí přehled o tom, kolik zbývá na jejich účtu.

🏅 Čína vyhrává závod na poli kryptoměn. Od propuknutí pandemie pilně pracuje na tom stát se první zemí, která nasadí státní digitální měnu. Digitální yuan ale naruší nejen čínské odvětví mobilních plateb, ale ohrozit může také dolar.

🎼 Square koupí majoritní podíl v Tidal. Platební firmu, založenou CEO Twitteru, Jackem Dorseyem, bude stát hudební streamovací služba Jay Z 297 milionů dolarů, slavný rapper se přitom stane jedním z jejích ředitelů.

🥣 Apexx Global nabízí obchodníkům sadu produktů „kup teď, zaplať později“, z nichž si mohou namíchat vlastní kombinaci. Globální platební platforma je poskytuje prostřednictvím jediného API a spotřebitelské platby tak zásadně zjednodušuje.

#InsurTech

📰 Financial Technology Partners zveřejnili svůj výroční almanach insurtechu. Přišli se zajímavým seznamem (zatím) soukromých insurtechových firem, které si dosud přišly na největší investice. Která půjde na burzu nejdřív?

💲 Insurtech Symbo si přišel na 9,4 milionu dolarů od stávajících i nových investorů. Platforma se sídlem v Singapuru využije peníze na rozvoj své technologické platformy i týmu a rozšíření nabídky napříč Indií a jihovýchodní Asií.

#AI

🎤 Skvělý podcast o tom, jak umělá inteligence mění investování do soukromého nájemního sektoru, se spoluzakladatelkou přelomového správce investic Immo Capital, Samanthou Kempe.

#LongRead 

💪 Může se Západ učit od Číny, co se týče úspěchu na poli live commerce? Spotřebitelé v každém z regionů jsou jiní, a tak zatímco ti na západě nad propojením streamingu a obchodování na internetu ohrnují nos, v Číně nadšení nezná hranic.

Přidejte se k 300+ odběratelů 

Zajímá vás fintech a chcete o něm být dobře informováni? Přihlásit se k odběru Newsletteru v Tweetech je snadné.

Udělejte to hned a připojte se k více než třem stovkám lidí, kterým každé pondělí přistane v e-mailu přehled toho nejdůležitějšího z oblasti finančních technologií doma i ve světě.