(fin)TECH v Tweetech 8/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

Příjemné pondělní ráno ☕️, 

Brian Armstrong a Fred Ehrsam v červnu 2012 založili Coinbase, po necelých devíti letech s ní míří na burzu. Kolem celé akce zůstává dost otázek ❓.  

Vzhledem k situaci, která na trzích vládla, věřím, že IPO bude a cena jedné akcie se bude pohybovat mezi 350–400 dolary. Nicméně ať to dopadne jakkoliv, zakladatelé pohádkově zbohatnou, a to na myšlence, které před několika lety věřila jen hrstka nadšenců v Silicon Valley 💪.  

Užijte si pondělní intenzivní dávku fintechových novinek. 

@littlelucy_lu

#FinTechCZ

🏅 Nový portál českého fintechu.

✅ Odložené platby na vzestupu? Tuzemské Platím Pak od
@equabankcz uzavřela dohodu s platební bránou
@comgate_cz

#FinTech

📩 Pozvánka: Jaro je za dveřmi a s ním i After Dark! Už ve středu 17. března ve 4 hodiny (UK času) si můžete naladit první živé natáčení podcastu Fintech Insider v roce 2021. Na pořadu dne přitom nebude nic jiného než otevřené finance.

💵 Klarna se poohlíží po další miliardě dolarů, cení se už na 31 miliard. Dalšího kola před možnou veřejnou nabídkou akcií se zúčastní stávající investoři a Klarna pravděpodobně zůstane nejhodnotnějším platebním byznysem v Evropě.

📲 Na světě je nová digitální peněženka od Google a s ní i osobnější platební zkušenost. Zda se Googlu podaří skrze nevšední formát, systém odměn nebo novou službu řízení financí udržet uživatele v platební aplikaci déle, se uvidí.

📖 Hranice mezi fintechovými a nefintechovými společnostmi se rozostřuje a stále více technologických firem nabízí svým klientům finanční nástroje. Patříte-li mezi ně, je tento kompletní průvodce výnosy z finančních funkcí právě pro vás.

💄 Konkurence na digitálním poli roste a odlišit se je čím dál tím těžší. Challenger banky to ale nevzdávají a pracují na zdokonalení cesty zákazníka: jejich posledním krokem je balení na míru a platební karta měnící se v lifestylový produkt.

🍀 Fintech začíná smýšlet ekologicky. Přichází nová vlna fintechů, které míchají peníze a aktivismus ohledně změn klimatu a touží tak nalákat zeleně smýšlející klienty… a přitom samozřejmě vydělat. (Celý článek jen pro předplatitele.)

💲 Alkami chystá ve spolupráci s Goldman Sachs prvotní veřejnou nabídku akcií. Texaský poskytovatel digitální bankovní technologie založené na cloudu má víc než 160 klientů z řad bank a kreditních unií a cení se na 3 miliardy dolarů.

🗒 Brex požádal o chartu ILC, americké průmyslové banky. Fintech se sídlem v San Franciscu je známý poskytováním bankovních služeb startupům, které od svého založení v roce 2017 nabízel prostřednictvím bank, teď se chce osamostatnit.

☠️ Zničí předpisy Klarnu, nebo ji zachrání? Švédská firma, nabízející službu „kup teď, zaplať později“, v době pandemie nebývale prosperovala a získala miliony klientů, s příchodem nových nařízení se ale musí stát bankou, aby přežila.

👍 Velká Británie představí nový systém víz pro pracovníky ve fintechu, sektoru v hodnotě 7 miliard liber. Zrychlené schéma má londýnským fintechovým firmám pomoci přivést po Brexitu více globálních talentů. Hodně štěstí.

#Openbanking

🌍 NymCard spouští novou API platformu pro vydávání a procesování platebních karet. BaaS fintech ze Spojených arabských emirátů tak chce zjednodušit a modernizovat obor nových finančních řešení na Středním východě a v severní Africe.

#Cryptocurrency 

🦄 Coinbase prozradil zisk ve výši 322 milionů dolarů za rok 2020. Koronavirová pandemie a růst bitcoinu firmě jednoznačně prospěly a ta tak na veřejném trhu bude zjevem nevídaným – profitabilním technologickým jednorožcem.

❌ MoneyGram přerušila obchodování na platformě Ripple, s níž se dohodla na 50milionové investici. Firma pro převody peněz si díky partnerství měla sáhnout na digitální měnu startupu, teď jí ale v cestě stojí nedávný soudní spor. 

#Banks

🤝 Centrální banky Číny a Spojených arabských emirátů se připojují k m-CBDC, platebnímu projektu založenému na blockchainu. Projekt prozkoumá potenciál digitální měny centrální banky v přeshraničních, multi-měnových platbách v reálném čase.

🏨 Banky mrhají miliardami na digitální transformaci, odhaduje se, že utrácejí půl biliónu až bilión každý rok. Před 2 lety přitom Accenture zjistila, že jen 1 z 10 bank změnu opravdu chce, IDC analýza odhaduje, že 70 % iniciativ cílů nedosáhne.

👋 HSBC odejde z amerického retailového bankovnictví. Největší evropská banka se zbaví byznysu, který po dlouhá léta nepřinášel očekávané výsledky. Co se týče vrcholových pozic, velké šachování už začalo.

🛒 M&T Bank uzavřela největší obchod od roku 2015, koupí People’s United Financial. Akvizice vyjde jednoho z největších regionálních půjčovatelů na severovýchodě USA na víc než 7 miliard dolarů a otevře mu dveře k 450 pobočkám People’s United.

#DigitalID 

🧑 Co se v nové digitální krajině stane s digitální identitou, podvody a falešnými video a audio obsahy? Zajímavé zamyšlení z pera odborníků z americké společnosti Mitek, poskytovatele integrovaného softwaru, služeb a automatizovaných řešení.

#PayTech

🌳 TreeCard získala v kole vedeném EQT Ventures investici ve výši 5,1 milionu dolarů. Poskytovatel dřevěné debetní karty od Mastercard přesouvá poplatky za platby od obchodníků do programů na opětovné zalesňování planety a za to mu patří palec nahoru.

💻 Western Union rozšiřuje svoji globální B2B platební platformu. Lídr v přeshraničních platbách a pohybech peněz napříč měnami tak svým podnikovým klientům nabídne rychlejší a transparentnější platební služby.

💲 Petal získala úvěrový příslib ve výši 126,6 milionu dolarů od Silicon Valley Bank a Trinity Capital. Využije ho na rozšíření svých kreditních programů. Newyorská firma vznikla v roce 2016 a jejím cílem je zpřístupnit finanční služby.

✔️ VersaBank plánuje VCAD. Banka se sídlem v Ontariu pracuje s kanadskou Stablecorp na měně zvané VCAD, první digitální měně navázané na měnu s nuceným oběhem a současně první vydané a zaštítěné vklady u severoamerické banky.

💱 Promise uzavřela sérii A financování, vybrala přes 20 milionů dolarů. Platební technologická platforma chce zmodernizovat vládní platební systém a dát lidem k dispozici moderní řešení plateb jako poplatky, výživné nebo pokuty za parkování.

💡 Z TransferWise se (v očekávání prvotní veřejné nabídky akcií) stává Wise. Fintechový gigant za dekádu své existence vybudoval platební síť pro 10 milionů klientů, jimž nabízí levnější, rychlejší a příjemnější mezinárodní bankovnictví.

#WorthReading

👎 Clubhouse potvrdil únik dat ze svých přenosů. Výhradně hlasová sociální síť, založená na aplikaci pro iPhone, umožňuje účast na veřejných a soukromých chatech, teď prý ale její uživatelé našli cestu, jak je přenášet na jiné weby.

Přidejte se k 300+ odběratelů 

Zajímá vás fintech a chcete o něm být dobře informováni? Přihlásit se k odběru Newsletteru v Tweetech je snadné.

Udělejte to hned a připojte se k více než třem stovkám lidí, kterým každé pondělí přistane v e-mailu přehled toho nejdůležitějšího z oblasti finančních technologií doma i ve světě.