FintechCZ portál

Česká fintechová scéna

PayTech, LendTech, InsurTech. Co mají tyto záhadné akronymy společného? FinTech! Finance a technologie se v posledních letech míchají a vznikají zajímavé produktové koktejly, které nám uživatelům extrémně ulehčují, ale i zlevňují život. Mám ještě v čerstvé paměti, kdy nebyly Revolut, TransferWise či Twisto a my jsme s sebou na cesty museli vozit hotovost anebo se smiřovat s nechutnými kurzy bank. Alternativy neexistovaly. Naštěstí je to už jinak a dnes můžete s klidem procestovat Austrálii, v kapse mít jen zelenou kartu TransferWise a nic neřešit. Báječný pocit.

Jsem přesvědčená, že FinTech nám zatím neukázal ani zdaleka vše, co je možné, a v dalších letech budeme svědky zajímavých produktů. I proto jsme se rozhodli na konci roku investovat trochu času na vybudování portálu českého fintechu. 

První verzi spouštíme dnes. Česká fintechová scéna má svoje „batolecí“ léta jednoznačně za sebou a určitě máme čím se světu pochlubit. V rámci našeho prvotního konceptu se snažíme dát na jednu hromadu a kategorizovat české fintechové startupy.

Přiznám, že výběr byl přísný. Ale naším cílem vždy byla a bude kvalita, které dáváme přednost před kvantitou. Na druhé straně to, že váš startup na webovkách není, neznamená, že neprošel sítem, zkrátka a jednoduše jsme lidi a nevíme vše. Takže napište. Vždy rádi poznáme nové produkty nebo týmy.  

Teď se podívejme na exotické názvy, které jsem uvedla hned na začátku. (Pozn.: Pro ty, kteří odebírají můj newsletter, to asi taková exotika nebude, ti ostatní se k odebírání newsletteru Fintech v Tweetech mohou jednoduše zaregistrovat.)

PayTech

Inovace v oblasti plateb jsou jedním z nejžhavějších fintechových segmentů. Bez diskuze. Pandemie koronaviru tuto oblast ještě víc akcelerovala. Co si pod ní ale přestavit? Automatizace plateb, platby v reálném čase, platby z jakéhokoliv místa, platby jakýmkoliv přístrojem či jen biometrickým vlastnictvím něčeho (hlasu, obličeje, otisku prstu nebo tlukotu vašeho srdce). 

Určitě sem patří i přeshraniční platby (Revolut, TransferWise, ale i Twisto), pak Trisbee či Querko, ale i služby jako Curve (jedna karta vládne všem). Pokud chcete jednoduchou definici, PayTech je všechno, co umožňuje přesouvat peníze z jedné hromady na druhou bez geografických omezení. Ten pohyb peněz, změna majitele, flexibilita a rychlost jsou pro PayTech klíčové.

LendTech 

Možná ho znáte jako P2P půjčky. Svého času byla velkým hráčem platforma Zonky, dnes je už součástí AirBank a její budoucnost je nejistá. Pamatujete třeba na Beneficz? Jeden z prvních větších českých fintechových projektů sice skončil dost smutně, na konto zakladatele je ale nutné říct, že i po letech, co to zabalil, pořád z běžících půjček vyplácí peníze. I to byl LendTech. LendTech tedy zastřešuje alternativní úvěrové financování.

Pro LendTech je klíčové vyhodnocování rizika neboli schopnosti potenciálních klientů splácet úvěr. Příjmy, účetní rozvahy jsou pro LendTech pravěké hliněné tabulky, soustřeďuje se na spoustu dalších parametrů, které o potenciálním dlužníkovi řeknou o hodně víc. Rok 2021 bude rokem tohoto odvětví. Půjčky v reálném čase, půjčky šité na míru uživatelům a jejich aktuální situaci, půjčky na konkrétní investici se specifickými podmínkami, a to vše za použití chytrých algoritmů, které v řádech minut vyhodnotí tisíce vstupních parametrů a rozhodnou, jestli jste důvěryhodný partner. Strašidelné? Vůbec ne. Nemožné? Tak to už tedy rozhodně ne. Jedinou chybičkou na kráse je, že tento segment je u nás dost v plenkách.

InsurTech

Pojišťovnictví. Nuda. Spousta lidí si to aspoň myslí. Pojišťovnictví je ale naopak velice vzrušující oblast, dlouhou dobu ale stálo v pozadí a v ústraní fintechového zájmu. Osobně si myslím, že je to však jedna z oblastí, které skýtají nejzajímavější možnosti pro inovace, i když to určitě není bez komplikací.

Rozbušku, no nevím, jestli je to to pravé slovo, vidím v integracích přes API, kdy je možné propojit cokoliv s čímkoliv a pak sledovat, měřit a vyhodnocovat. Pojišťovnictví je statistika, matematika, práce s pravděpodobností, a čím více relevantních dat mám, tím lépe dokážu tyto parametry predikovat. Skutečnou silou v této oblasti bude personalizace, produkty na míru, produkty dle chování spotřebitelů. Nakročeno má tímto směrem české MutuMutu, tak uvidíme, kam to dotáhne, každopádně dveře jsou otevřené a technologie leží na stole.

WealthTech

Opomíjená část fintechu. Popelka. A přitom tak důležitá při zhodnocování finančních prostředků a budování bohatství. Investice, na které byste v minulosti nemohli ani pomyslet, jsou dnes realitou. A na oči přichází realita, kterou mnozí nechtějí vidět. Tak jako odzvonilo mušlím, stádům koz, stříbrným či zlatým mincím, tak zaniknou i papírové peníze a svět ovládnou ty digitální.

Pokud ne, pak to už bude stejně jedno, protože zalezeme zpět do jeskyní. Nicméně když se vrátíme k podstatě WealthTechu, klíčové jsou náklady na vstup, které se snížily na naprosté minimum. To, co by bylo v minulosti nepředstavitelné a nerealizovatelné, je dnes realita. Vezměme si třeba UpVest.

Myslíte, že toto financování do nemovitostí by bylo vůbec realizovatelné bez technologií? Teoreticky možná ano, prakticky by to nikdo nedělal, protože náklady by byly enormní. Kvalitní UI a srozumitelnost jsou klíčové. Na dobré cestě je tady české Portu. 

RegTech

Kategorie, která bude důležitější než kdy jindy. Najdete v ní startupy, jež nejsou produktově vidět, ale sehrají důležitou roli. RegTech tady bude vždy, předpisy, nařízení taky, ale vše se dá udělat uživatelsky přívětivě. Pamatujete si na dobu, kdy jste do žádostí museli pracně ťukat svoje osobní údaje? Dnes naskenujete doklad a máte hotovo. Z několika minut jste rázem na vteřinách a máte k tomu i benefit ve formě dokladu, se kterým můžete dále pracovat. Krása. 

RegTech jsou startupy, které zprostředkovávají i tzv. KYC procesy, pomáhají a zjednodušují procesy AML nebo pomáhají při naplňování dalších regulatorních nařízení, a to vše s maximální snahou automatizovat a zjednodušovat.

K tomu všemu musíme přidat bezpečnost. Šedou eminenci, která bude rok od roku důležitější, ať už se přihlašujete do aplikací, pracujete v nich či potvrzujete transakce. RegTech je na vlně růstu. Česká Wultra je dobrým příkladem. Prostoru je ale spousta, je však pravdou, že není pro každého. 

Konec?

To bychom měli první verzi. Tím to ale nekončí. Zatím jsme odkryli pouze malinkou část fintechového vesmíru. V pokračování trochu odzoomujeme a podíváme se na zatím nezmapované oblasti, kterým pracovně říkáme fintechové okolí. A abych trochu přiblížila, jak o celé věci uvažujeme.

Vezměte si takový Fakturoid. Je to fintech? Není. Ale je pro fintechový svět důležitý. To, čemu říkáme fintechové okolí, jsou aplikace, které napomáhají tomu, aby bylo celé finanční flow od začátku plynulé, rychlé a ideálně na kliknutí. O tom ale příště, je to velké sousto, které musíme trochu rozžvýkat a až pak vyplivnout do HTML kódu.