(fin)TECH v Tweetech 7/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

Příjemné pondělní ráno, 

minulý týden nešlo minout soudní rozhodnutí v kauze Citibank. Citi minulý rok v srpnu omylem poslala asi 500 milionů dolarů svým věřitelům 💲. Původně měla v úmyslu odklonit jejich směrem jen splátku ve výši 7,8 milionu dolarů, ale komplexnost transakce, „uživatelská přívětivost“ softwaru a matoucí rozhraní nakonec vedly k tomu, že Citi zaplatila plnou částku 🤦‍♀️.  

Asi vás bude zajímat, jakýže skvělý software to byl. Je čas seznámit se s Oracle FLEXCUBE, spravovaným s láskou indickými subdodavateli. Bankovní back office slovo UX zatím neslyšel, tato vlna sem ještě určitě nedorazila, a když to zkombinujete s tragickými interními procesy, katastrofa je na světě ⚡️.  

Na celé věci mělo určitě zásluhu i to, že soudce, jemuž rozhodování připadlo, pravděpodobně v žádném platebním oddělení banky nikdy nepracoval, takže si ten „bordel“ nedokáže ani představit 🧹. Asi i proto prostě nevěřil, že v tak sofistikované firmě by se toto vše najednou stalo prostě omylem. 

Pohodové čtení!  

@littlelucy_lu

#FinTech

🤷‍♀️ Dojde k monopolizaci vztahů se zákazníky z řad SMB prostřednictvím vložených financí? Nové, mladé a agilní neobanky se chápou příležitosti, kde jen mohou, budou to ale tradičně nefinanční byznysy, které se stanou novým soupeřem bank?

🔭 Které evropské fintechy se letos vyplatí sledovat? Rok 2021 má našlápnuto stát se dalším rekordním rokem pro fintechovou scénu v Evropě (přišla si už na 2 miliardy euro!) a experti ze Sifted vybrali 150 společností, které budou hrát prim.

💪 Do čela Valour se postaví Diana Briggs. Bývalá šéfka HSBC má dlouholetou zkušenost s blockchainem a stane se novou CEO švýcarského startupu a správce digitálních aktiv, který umožňuje jejich nákup prostřednictvím bank svých uživatelů.

🧑‍ Stripe vítá na palubě Marka Carneyho. Bývalý guvernér Britské centrální banky a Kanadské národní banky se stane jedním z jejích ředitelů a Stripe ve své druhé dekádě budování infrastruktury pro e-commerce využije jeho expertízu.

#Openbanking

💻 ANZ, největší novozélandská banka, se spojuje s britskou Bud. Využije její technologii otevřeného bankovnictví pro zlepšení procesu půjčování pro své byznysové klienty. Bud míří – strategicky – na druhý konec planety a za to jí patří palec nahoru.

🛒 Sopra Banking Software spouští svoje tržiště, chce tak urychlit modernizaci bankovních a finančních systémů. Nové tržiště shromáždí všechny nabídky partnerských fintechů a dále rozšíří strategii otevřeného fintechového ekosystému firmy.

#Cryptocurrency 

👩‍💼 Bývalá šéfka komodit JP Morgan se stala britskou královnou kryptoměn, přišla si na „malé“ soukromé jmění v hodnotě 360 milionů liber. 51letá Blythe Masters je tak jedinou Britkou – a ženou! – mezi 25 nejbohatšími kryptomagnáty světa.

👾 Bitpay do toho slape. Tohle se povedlo. Google Pay a Samsung Pay zavedou podporu kryptoměn. 

#Banks

👎 Citigroup prohrála soudní spor o půl miliardy dolarů. Místo splátky úroku poslala věřitelům kosmetické firmy Revlon celou částku úvěru. Zatímco někteří ji vrátili, minimálně desítka to odmítla. Za drahou chybu prý mohl zastaralý software.

👑 Bank of England za poslední rok přidala do své úschovy přes 240 tun zlata, chce podpořit ekonomickou stabilitu v turbulentních dobách ve znamení covid-19. BoE tak pro Británii a další centrální banky drží nejvíc zlata od roku 2013.

☠️ Bankovnictví na pobočkách je v Americe v posledním tažení. Za posledních 10 let uzavřelo své brány bezmála 28 tisíc poboček, zájem o mobilní a digitální banky ale rychle roste. Znamená to konec bankovních služeb tváří v tvář? 

Přidejte se k 300+ odběratelů 

Zajímá vás fintech a chcete o něm být dobře informováni? Přihlásit se k odběru Newsletteru v Tweetech je snadné.

Udělejte to hned a připojte se k více než třem stovkám lidí, kterým každé pondělí přistane v e-mailu přehled toho nejdůležitějšího z oblasti finančních technologií doma i ve světě.