(fin)TECH v Tweetech 6/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

Příjemné pondělní dopoledne,  

události uplynulého týdne se do značné míry točily kolem kryptoměn 💲. Mastercard oznámila, že obchodníkům umožní přijímat platby v digitálních měnách, a Jack Dorsey založil kryptofond. Na první pohled samé dobré zprávy, kryptoměny ale bohužel začínají odborníky rozdělovat stále víc ✊.  

Na jedné straně tady máme ty, kteří vůbec nevěří starému systému financí a krypto propagují často až slepě 🤓, na druhé jsou pak ti absolutně skeptičtí, jež kryptoměnám do roka, maximálně dvou předpovídají pád. Osobně si myslím, že je potřeba stát někde uprostřed, číst, ověřovat si a nenaletět první ptákovině 🐦.  

Ale aby to nebylo jen o kryptoměnách, vypíchnu ještě pár dalších novinek: Klarna se rozhodla spustit v Německu banku, brazilský Pix odstartoval svoje on-line platby a Bank of America oznámila spolupráci s Plaid 👍.  

Pohodové čtení!  

@littlelucy_lu

#FinTechCZ

👀 Bankovní identita: 1,6 milionu aktivovaných identit (snad) jen jedna SONIA a první ceník služeb 

#Fintech

👫 Zeta získala v úvodním kole financování 1,5 milionu dolarů. Fintech z amerického San Francisca nabízí párům společné platební karty k již existujícím účtům, se kterými můžou platit třeba nájem nebo si spořit na společnou dovolenou.

📋 Credit Karma přináší běžný účet Credit Karma Money Spend masám, zjednoduší a zefektivní podávání daňového přiznání. Technologickou společnost se 110 miliony uživatelů koupila na konci 2020 Intuit Inc., americká firma pro finanční software.

💰 Libeo vybral 20 milionů euro. Evropský fintechový startup se zaměřuje na zjednodušení správy a plateb dodavatelských faktur. Za poslední rok firma zprocesovala B2B platby v hodnotě 100 milionů euro od více než 35 000 společností.

💣 Ramp získala úvěrový příslib v hodnotě 150 milionů dolarů od Goldman Sachs. Startup, v jehož hledáčku je korporátní trh, tak navazuje na 30milionovou Sérii B financování z prosince 2020, peníze využije na rozvoj produktů.

📈 Akcie Adyen lámou rekordy. Platební firma v roce 2020 překonala veškeré odhady a její zisk se vyšplhal na 402,5 milionu euro, o 27 % víc než v roce 2019. Adyen je ceněna na více než některé velké evropské banky včetně BNP Paribas.

✖️ Azlo, banka pro malé byznysy, uzavře v březnu své běžné účty, její stávající klienti si tak budou muset najít banku novou. Jako dobré varianty se nabízí BlueVine nebo Novo — obojí s bezplatným vedením účtu a bez minimálního zůstatku.

👀 NCR Corporation kupuje poskytovatele řešení pro otevírání účtů a onboarding, Terafina. Vedoucí poskytovatel softwaru a technologie bankovnictví ve vlastní režii pro finanční instituce tak rozšíří svoji digitální bankovní platformu.

📺 Varo Bank spustila masivní marketingovou kampaň napříč USA. Zbrusu nová ryze digitální banka cílí na ty, kteří jsou ignorováni tradičními institucemi, a sama sebe prezentuje jako „A Bank for All of Us“ (Banka pro nás pro všechny).

#Openbanking

🔑 Tink vstoupila na MarketPlace Temenos. S evropskou openbankingovou platformou mohou banky přistupovat k datům více než 3 400 finančních institucí a její technologii teď budou moci nově využít i klienti bankovní softwarové společnosti.

#Cryptocurrency 

🌍 Jack Dorsey a Jay-Z uzavírají partnerství. Generální ředitel Twitteru a slavný rapper darují 500 bitconů (asi 23,6 milionu dolarů) a vytvoří svěřenecký fond ₿trust na podporu vývoje Bitcoinu v Africe a Indii.

#Banks

🏤 Bitcoin si našel cestu do nejstarší americké banky, BNY Mellon. Depozitní banka bude jménem svých klientů z řad správců majetku bitcoin a další kryptoměny držet, převádět i vydávat a nakonec k nim chce přistupovat jako ke každé jiné měně.

💻 Digitální revoluce je tady a zaznamenaly ji dokonce i natolik tradiční instituce jako banky. Platí to minimálně v Austrálii, která se nepřestává potýkat s koronavirem a kde hlavní hráči začali do technologií investovat opravdu ve velkém.

#ChallengerBanks

🏠 Tandem Bank koupí hypotéky Bank and Client v hodnotě 100 milionů liber. Tři stovky klientů B&C se tak na konci února stanou klienty britské banky, pro kterou budou půjčky na nemovitosti důležitou součástí portfolia.

🐮 Už potřetí od začátku pandemie Monzo „dojí“ své investory. Britská challenger banka dokončuje kolo financování v hodnotě 50 milionů liber, celkem si během koronakrize přišla na 170 milionů a má už bezmála 5 milionů uživatelů.

#PayTech

🪑 Ikea převzala 49% podíl v Ikano bank, rozšíří finanční služby pro zákazníky, a to jak v kamenných prodejnách, tak on-line. Obchodní řetězec s nábytkem se tak chce stát „dostupnějším, přístupnějším a udržitelnějším“ než kdy dřív.

📲 Mastercard letos umožní obchodníkům přijímat platby v kryptoměnách. Platební gigant plánuje transakce v digitálních měnách podporovat přímo na své síti, které to budou a kde se ale zatím neví.

📚 Vyšla zajímavá analýza indického trhu, zaměřená na platby prostřednictvím aplikací. Data Rezervní banky Indie ukazují, že prostřednictvím mobilů bylo v listopadu 2020 provedeno 7 % všech digitálních plateb, o 3 % víc než v roce předchozím.

👉 Celo vybral 20 milionů dolarů. Konkurent Diem od Facebooku staví ekosystém zaměřený na finanční služby založený na blockchainu a zprocesoval už přes 2 miliony transakcí. Peníze půjdou mimo jiné na vývoj aplikace Valora pro P2P platby.

🎬 PayPal přichází s Pay in 4, novou možností „kup teď, zaplať později“. Americké firmy jejím prostřednictvím mohou nabídnout svým zákazníkům nákup mezi 30 a 600 dolary ve 4 bezúročných splátkách s tím, že samy obdrží platbu dopředu.

🛒 E-commerce bují na celém světě a Shopify to dobře ví. Nově bude jeho platební systém Shop Pay k dispozici na Facebooku a Instagramu, kde doplní stávající PayPal a nabídne rychlý a plynulý platební proces.

💱 Bottomline spouští platformu pro životní cyklus plateb a hotovosti. Podle amerického fintechu pomůže nová platforma finančním ředitelům podniků s optimalizací hotovosti, likvidity a pracovního kapitálu.

😂 Alipay uvedla svoje virtuální karty štěstí. Kampaň na počest oslav čínského nového roku je založena na rozšířené realitě a uživatelům umožňuje hledat a „sbírat“ Fu, čínskou postavičku představující štěstí a požehnání do nadcházejícího roku.

#WealthTech

💲 Wombat vybrala v úvodním kole financování 2 miliony liber. Mobilní platforma pro obchodování zlomkových podílů, založená v roce 2019, má 62 tisíc uživatelů a nabízí přístup k akciím společností jako Apple, Tesla nebo Netflix.

#AI

🤝 IBM uzavírá partnerství s Palantir Technologies Inc., spojí svůj hybridní cloud a technologie umělé inteligence s nástroji pro datovou analytiku Palantir. Palantir for IBM Cloud Pak usnadní podnikům tvorbu AI aplikací s IBM Watson.

Přidejte se k 300+ odběratelů 

Zajímá vás fintech a chcete o něm být dobře informováni? Přihlásit se k odběru Newsletteru v Tweetech je snadné.

Udělejte to hned a připojte se k více než třem stovkám lidí, kterým každé pondělí přistane v e-mailu přehled toho nejdůležitějšího z oblasti finančních technologií doma i ve světě.