(fin)TECH v Tweetech 5/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

Fajn pondělní ráno,

konec minulého týdne přinesl zajímavou zprávu z českého bankovního trhu 📜. Na LinkedIn Igor Vida oznámil sloučení Raiffeisenbank a Equa bank. Konsolidace českého bankovního trhu pokračuje 👉.  

PayPal zveřejnil výsledky za poslední kvartál minulého roku 💲, Indie zakázala digitální kryptoměnu bitcoin a přemýšlí o vlastní digitální měně. A nakonec Revolut se rozhodl přejít definitivně na práci na dálku, jeho kanceláře se stanou kreativními zónami a makat se bude doma nebo vlastně kdekoliv.  

Užijte si čtení a sdílejte!  

@littlelucy_lu

#FinTechCZ

⛓️  Z Brna rovnou do Silicon Valley. Blockchainový startup Tatum kraluje akcelerátoru SkyDeck Společnost Tatum působí v oblasti blockchainu, což neznamená, že pracuje s kryptoměnami. #Blockchain je ve svém principu databáze, která ukládá a servíruje data.

#FinTech

🖍 Se zajímavými infografikami se v poslední době roztrhl pytel. Fintech je v Evropě největší investiční kategorií s více než 30 miliardami euro investovanými od roku 2014. Tady je přehled těch nejlépe financovaných fintechových startupů.

⛱ Revolut přejde trvale na model vzdálené práce. Krok se bude týkat většiny z jeho více než 2 tisíc zaměstnanců, 70 % kanceláří se změní na místa pro týmovou práci a výměnu znalostí a zkušeností. Přístup hodný 21. století, palec nahoru.

📲 PayKey spouští první vestavěné bankovní řešení na světě. Izraelský startup nabízí okamžitý přístup k finančním službám přes mobilní aplikace (WhatsApp, Facebook…), teď k nim přidává správu investic a žádost o půjčku přes telefon.

😲 Ant Group bude finanční holdingovou společností s podobnými pravidly jako mají banky. Stane se tak na základě restrukturalizačního plánu, dohodnutého s čínskými regulátory. Výjimkou nebudou ani blockchain nebo doručování jídla.

🎁 Odvětví on-line streamování v Číně je populární a oblibě se těší také virtuální dárcovství. Svému oblíbenému umělci mohou fanoušci darovat cokoli od růže za 5 po vesmírnou raketu za 500 yuanů. Zatímco dárek je symbolický, peníze jsou reálné.

🌎 Fintechové mapy Evropy. Skvělá infografika od fintechových hubů napříč kontinentem. Česko bohužel chybí, ale pokud by vás zajímalo, jak vypadá finančnětechnologická scéna v Dánsku, Finsku nebo Itálii, jste na správném místě.

❓ Proč Robinhood zastavil obchodování s akciemi GameStop? V zajímavém rozhovoru s Elonem Muskem, šéfem Tesly, to vysvětlil sám Vlad Tenev, generální ředitel Robinhood. (Celý článek jen pro předplatitele.)

📄 Z případného odchodu Robinhood nejvíc vytěží Square Cash App. Ukazují to výsledky průzkumu Mizuho. Podle něho bezmála 40 % z dotazovaných, kteří přešli na jinou aplikaci, zvolilo právě Cash App od Square.

#Blockchain

🎨 Švýcarsko je domovem 130 startupů používajících blockchain a technologii distribuovaných záznamů (DLT). Většina z nich (48 %) působí v bankovnictví, následuje správa investic (24 %) a platby (21 %). Více ve skvělé infografice od Swisscom.

#Cryptocurrency 

🔨 Težaři etherea si v lednu přišli na rekordních 830 milionů dolarů, 120% nárůst oproti předchozímu měsíci! Roste také výnos z poplatků, cena transakce na síti totiž zůstává vysoká a v průměru dosáhla v lednu 19 dolarů (další rekord).

⛓ Isle of Man se stal nejpřitažlivější základnou pro podniky orientované na blockchain. V souvislosti s aktuálními cestovními omezeními místní úřady umožní krypto byznysům zaregistrovat se, aniž by byly na ostrově fyzicky přítomné.

⚽️ Sport a hráčství přibližuje kryptoměny masám. Sbližování blockchainu a krypto s hraním a e-sázením přináší příležitosti uživatelům, inovátorům i zavedeným hráčům a po vstupu PayPal do krypta se sem investice jen hrnou.

#LendTech

⏰ Klarnu a další firmy v byznysu „nakup teď, zaplať později“ čekají těžké časy. Budou čelit přísnějším kontrolám ze strany regulátorů. Dává to smysl: nákup na splátky bez úroků získává na oblibě a obava ze zadlužení mladých je reálná.

🍗 Indonésie je obrovská a jejích bezmála 300 milionů obyvatel s omezeným přístupem k bankovním službám je pro technické giganty velkým lákadlem. Sea a Gojek skupují indonéské půjčovatele a doufají, že si z trhu urvou pořádné sousto.

#ChallengerBanks

🛒 BBVA už nevlastní Holvi. Od španělského bankovního giganta ji koupila Keru Fintech Investments jejího spoluzakladatele Tuomase Toivonena. Holvi bude ve Finsku a Německu i nadále poskytovat bankovní účty volnonožcům a malým byznysům.

🧑‍🤝‍🧑 Chime má 12 milionů klientů. Odhaduje to studie Cornerstone Advisors a StrategyCorps, poslední údaj Chime je rok starý a uvádí 8 milionů uživatelů. Americká challenger banka dominuje trhu a své soupeře nechává daleko za sebou.

#PayTech

👌 BNP Paribas začne v první polovině roku 2021 vydávat biometrické platební karty všem svým klientům. Francouzská firma tak bude mezi prvními, a to po komerčním testu 15 tisíc karet s autentizací pomocí otisku prstu z podzimu loňského roku.

💲 PayPal do konce března ukončí svůj byznys domácích plateb v Indii. Kalifornský gigant se místo toho zaměří na přeshraniční platby, globální klienti tak budou indickým obchodníkům moci jeho prostřednictvím platit i nadále.

💣 PayPal má výsledky za 4. čtvrtletí 2020, ztrojnásobil meziroční tržby. Jeho očekávání prý předčily také jeho dva nové produkty – kryptoměnový nástroj a funkce „kup teď, zaplať později“. A nakonec: akcie fintechového giganta stouply o 6 %.

✔️ PayU, fintechový a e-payments byznys Prosus, se spojuje se Silverflow, startupem pro zprocesování plateb založeném na cloudu. Společně nabídnou poskytovatelům platebních služeb na celém světě nový a lepší proces získání karet.

#InsurTech

💵 CXA prodá svůj zprostředkovatelský útvar, vsází na svůj byznys „software jako služba“. Insurtechová firma se sídlem v Singapuru se jej vzdá ve prospěch globálního zprostředkovatele zaměstnaneckých benefitů Pacific Prime.

#WealthTech

💰 WealthArc vybrala 4 miliony dolarů. Švýcarská fintechová firma pro správu aktiv je využije na podporu své expanze za hranicemi. WealthArc už přes API integrovala více než 60 bank ve Švýcarsku, Británii a Singapuru a má velké ambice.

#GoodRead

🧐 Jakmile se objeví nová sociální síť, Číňané u toho nemohou chybět. Clubhouse je další takovou a od čekání na pozvánky do nemoderovaných chatovacích místností neodrazuje Číňany ani hrozba potenciálního zákazu. Má ale Clubhouse v zemi budoucnost?

Přidejte se k 300+ odběratelů 

Zajímá vás fintech a chcete o něm být dobře informováni? Přihlásit se k odběru Newsletteru v Tweetech je snadné. Udělejte to hned a připojte se k více než třem stovkám lidí, kterým každé pondělí přistane v e-mailu přehled toho nejdůležitějšího z oblasti finančních technologií doma i ve světě.