(fin)TECH v Tweetech 1/2020

#FintechCZ
📣Z Richee se stává hlavní bankovní aplikace Creditas.

🙋‍♂️Po čtyřech letech Twisto končí Lukáš Janoušek v roli CMO. Rozhodl se přidat k rakouské pobočce Creative Dock, která tvoří pro Raiffeisen bank international aplikaci pro freelancery Fairo.

#PayTech
🍏Apple koupil startup, jenž z jeho iPhonů udělá platební terminály. Mobeewave nabízí technologii, která umožňuje nakupujícím zaplatit pouhým poklepáním kreditní kartou nebo telefonem na jiný chytrý telefon.

📶Ocenění TransferWise se vyšplhalo na 5 miliard dolarů! Jeden z nejhodnotnějších fintechových jednorožců vděčí za svůj úspěch také nárůstu online plateb a úpadku hotovosti v souvislosti s pandemií COVID-19.

📱CVS Pharmacy zavede ve svých více než 8200 obchodech QR kódy pro platby prostřednictvím PayPal a Venmo. Americký retailový gigant umožní svým zákazníkům zaplatit také skrze kreditní a debetní karty a účty v mobilních telefonech.

💰Curve chce v nadcházející Sérii C financování vybrat víc než 100 milionů liber, nejvíc na evropském poli fintechu od počátku karantén.

#ChallengerBanks
🔂Monzo má problémy. V červnu přišla na přetřes jeho schopnost zabránit finančnímu zločinu, kvalitou svých systémů se zabývá dodnes.

🇫🇲Google Pay se spojila se šesti bankami a příští rok nabídne svým uživatelům ve Spojených státech mobilní běžný účet.

🍏Grab rozšiřuje svoje portfolio finančních produktů o mikroinvestiční platformu Auto Invest, spotřebitelské půjčky a platební službu pro vybrané internetové obchody.

📢Revolut se naučil dark mode na Androidu i iOS. Zároveň spouští v Itálii otevřené bankovnictví, navazuje tak na jeho start ve Velké Británii a Francii. Službu nabídne zdarma více než 400 tisícům svých retailových i byznys uživatelů v zemi.

🎧Online banka Chime spouští svoji první brandovou kampaň. Ideou animovaného spotu je pestrost její klientské základny: ať už jste učitel jógy, holič nebo kuchař, můžete těžit z bezplatných bankovních služeb Chime

#WealthTech
🏹Robinhood najal novou šéfku marketingu. Je jí Christina Smedley, která pracovala pro Facebook (na Messengeru a kryptoměnách) i PayPal. Do propagace finanční a technologické značky má vnést lidskost. 

📱RealStake si ve svém počátečním financování zajistila investici od fondu 500 Startups Vietnam i obchodních andělů. Vietnamská digitální investiční platforma chce demokratizovat spotřebitelské investice v jihovýchodní Asii. 

#WorthReading
🙋90 % veřejných SaaS (Software as a Service) společností je založeno na modelu přeplatného. Nové fintechy jim umožnily přidat k jejich klíčovému softwarovému produktu také finanční služby, říká mimo jiné studie kterou si určitě přečtěte.

Pokud vám tento newsletter přeposlal kolega, známý nebo kamarád a vám se líbil, neváhejte se zaregistrovat a připojit k české fintechové komunitě. Každé pondělí do své schránky dostanete výběr toho nejzajímavějšího z #fintech i #fintechcz.