(fin)TECH v Tweetech 2/2020

Minulý týden byl jednoznačně ve znamení výsledkové sezóny #challengerbanks, které představily svoje finanční výkazy. Čísla, která ukázali hlavní hráči Revolut (ztráta 107 milionů liber), Monzo (ztráta 113,8 milionů liber) nebo Starling Bank (ztráta 52 milionů liber), byla dost tragická, a i proto se mnozí začali ptát, jaký byznys model, a jestli vůbec nějaký, je pro tyto hráče udržitelný.

#FintechCZ
🦓Zonky by se měla ještě letos stát dceřinou firmou.

🤖V soutěži chatbotů Amazon Alexa Prize získali čeští vývojáři z týmu Alquist v minulých ročnících po dvou druhých místech a letos třetí příčku.

📣Ke státním systémům se půjde přihlásit skrze mojeID, získalo akreditaci.

#FinTech

🦹Finančník Aleš Vávra byl jedním z mála na světě, kdo před lety začal upozorňovat na hrozící skandál kolem německé firmy Wirecard

🏠Mortgage Engine se spojil s Fluent Mortgages a nabídne hypotečním zprostředkovatelům několikanásobnou propozici, která jim ušetří čas i peníze. Zpracování žádostí by do budoucna mohlo zabrat až o 105 hodin týdně méně, než je tomu nyní. 

🦄Startup Cred. ai, „tesla bankovnictví“, odhalil svoji kreditní kartu poháněnou umělou inteligencí. Karta přichází s přelomovými funkcemi jako například možnost vytvoření stínového účtu. Zdarma, bez úroků a jakýchkoli poplatků.

📣 Fintechový startup Aspire a Osome spojují síly. Nabídnou službu začlenění společnosti a otevření byznysového účtu v Singapuru – on-line, odkudkoli na světě a ve stejný den.

📱MatchMove představuje novou byznysovou platformu. RemitSend z dílny singapurské firmy umožní přeshraniční úhrady mezi podniky (B2B). Výhodou bude rychlejší přístup k datům, transparentní transakce a poplatky začínající už na 8,90 USD.

💵Singapur investuje 182 milionů dolarů má být motorem technologických inovací v odvětví finančních služeb, v němž za uplynulých 5 let vzniklo na 40 inovačních laboratoří a 1000 fintechů 

#PayTech

🙋‍♂️Klarna v USA zavádí Google Pay. Mezi prvními jsou obchody Sephora, Journeys nebo rue21. 

🤑Platební gigant Stripe ukradl General Motors jeho první finanční ředitelku. 

#WealthTech

🏹 Robinhood nechává své soupeře v prachu, připisuje si letošní rekordní objem obchodů. Průměrný denní objem obchodů americké společnosti nabízející bezplatné obchodování s akciemi dosáhl v červnu 4,31 milionů dolarů

#ChallengerBanks

📉Ztráta Revolutu se ztrojnásobila, a to přesto, že jeho příjmy rostou. Výnosy společnosti se ztrojnásobily z 58 na 162 milionů liber, počet uživatelů narostl z 3,5 na 10 milionů, vklady pak z 890 milionů na 2,3 miliardy liber.

📉Ztráta Starling Bank se v loňském roce zdvojnásobila na 53,6 milionů liber. I tak má ale britský fintechový jednorožec důvod k oslavě: také díky finančnímu plánu vlády má na své rozvaze půjčky v hodnotě 1 miliardy.

#OpenBanking

👀Jak otevřené bankovnictví promění ekonomiku předplatného, které v Austrálii využívá až 70 % populace? Bezpečně sdílená data jsou klíčem k relevantnější nabídce produktů a služeb. Možnosti se zdají neomezené.

#CryptoCurrency

🔂Globální investiční banka Goldman Sachs zvažuje vytvoření své vlastní měny. Naznačila přitom možnou spolupráci s JPMorgan, která má svoji JPM coin, a Facebookem s jeho kryptoprojektem Libra.

#WorthReading

📣Vystavět fintechového giganta není levná záležitost. Nedávno zveřejněné výsledky Monzo, Starling and Revolut ukazují, že je tomu právě naopak a že uzavřít rok v červených číslech není výjimkou, ale spíše pravidlem.

Pokud vám tento newsletter přeposlal kolega, známý nebo kamarád a vám se líbil, neváhejte se zaregistrovat a připojit k české fintechové komunitě. Každé pondělí do své schránky dostanete výběr toho nejzajímavějšího z #fintech i #fintechcz.