(fin)TECH v Tweetech 3/2020

Dobré ráno! Minulé číslo newsletteru se neslo ve znamení červených čísel challenger bank. Ale fintechy nemusí být jen ztrátové. V dnešním čísle najdete: OakNorth je nejúspěšnější britská challenger banka, která dosáhla 95% meziročního růstu zisku, TransferWise je ziskový už několik let a rozšiřuje svoji spolupráci s Mastercard, Samsung ve Velké Británii spustil Samsung Pay Card a BlockFI vybral 50 milionů dolarů a mnohem víc.

Pohodové letní čtení. 

#FintechCZ
👧 Potřebujete se AirBank v rychlosti na něco zeptat a nechce se vám volat nebo proklikávat web? Napište Anetě!

🤖 13. díl podcastu Komerční banky. Hosté Martin Sládeček a Vojtěch Komenda rozebrali téma bankovní identity a transformace.

📣 To vypadá, že Fundlift má problémy. 

#FinTech
👧 Klarna a Beautycounter uzavírají partnerství. Globální finanční a nákupní platforma a lídr v bezpečnější péči o pleť a čisté kosmetice nabídnou zájemcům finanční flexibilitu v podobě čtyř bezúročných splátek.

🏠 BlockFI vybral 50 milionů dolarů. Pro společnost, nabízející od roku 2017 krypto bankovní služby, je to za poslední rok už třetí investice. Peníze použije na rozšíření byznysové nabídky včetně bitcoinové kreditní karty.

🤠 Byl zveřejněn seznam 15 úspěšných fintechů, regtechů a insurtechů, které byly vybrány do F10.

📩 Řecký fintech Viva Wallet plánuje vybrat 500 milionů euro. Digitální banka se chce zbavit svých půjček ve prospěch nově vytvořeného subjektu, v němž investorům nabídne podíl. Mluví se o jejích ambicích stát se neo bankou bez půjček

#PayTech
📲 Samsung ve Velké Británii spustil svoji novou platební službu. Samsung Pay Card umožní uživatelům propojit si telefon se svojí debetní nebo kreditní kartou a finální kartu dodatečně změnit dokonce i po nákupu.

🍏 Apple Card se začíná objevovat na reportech všech tří hlavních kreditních úřadů v Americe (Equifax, Experian a TransUnion). Stejně jako každá jiná kreditní karta může mít její použití kladný nebo záporný vliv na úvěrové skóre svých uživatelů .

#WealthTech
🏹 Robinhood si za poslední 4 měsíce přišel už na třetí mega investici!200milionové kolo financování zvedlo hodnocení společnosti z 8,6 na 11,2 miliardy dolarů.


#ChallengerBanks
📈 Transferwise je už několik let za sebou profitabilní. Teď dále rozšiřuje své globální partnerství s Mastercard.

👀 OakNorth je pravděpodobně nejúspěšnější britská challenger banka, o které se nemluví a která dosáhla 95% meziročního nárůstu zisku před zdaněním, skok z 33,9 milionů liber v roce 2018 na bezmála 66 milionů v roce 2019. 

#OpenBanking
🔓 Xinja uzavírá smlouvu se Siss Data Services. Australské challenger bance dá partnerství přístup k API a otevřenému bankovnictví.

💰 Moov Financial vybral v úvodním kole financování 5,5 milionů dolarů. Americký startup, založený v roce 2018, stojí za bankovní platformou s open source a peníze použije na další růst svého týmu i produktu. 

#CryptoCurrency
🔂 Jedna z nejméně propagovaných a zároveň nejlépe financovaných bitcoinových společností – DG Lab – přichází s revolučním přístupem k decentralizovaným financím a připravuje se na období růstu.

👥 Proběhl v pořadí již 116. americký kongres. Mimořádnou pozornost věnoval kryptoměnám, blockchainu a jejich regulaci (nechyběli na něm David Marcus z PayPal nebo Mark Zuckerberg z Facebooku) a představil na 35 blockchainových návrhů zákonů.

Pokud vám tento newsletter přeposlal kolega, známý nebo kamarád a vám se líbil, neváhejte se zaregistrovat a připojit k české fintechové komunitě. Každé pondělí do své schránky dostanete výběr toho nejzajímavějšího z #fintech i #fintechcz.