(fin)TECH v Tweetech 4/2020

Dobré ráno! Máme tady poslední den prázdnin. Od posledního čísla začalo náš newsletter odebírat víc než 50 nadšenců, čímž jsme pokořili hranici první 100. 🎉 To vůbec není špatné. Díky moc! 

Minulý týden byl nuda, a tak se na našem twitterovém účtu objevily i zprávy, které nebyly nijak zásadní. Ty důležité přišly s nástupem víkendu.
🔥 Railsbank  totiž  oznámila, že přebírá Wirecard. Technologie i klienti se hodí, zaměstnance protřídí, ale neberte to. Firma bývala technologickou chloubou Německa, tak tam snad něco zbylo. 
 
Časopis Sifted vydal studii s komentářem o stavu evropských investic do fintechu. Není to nejhorší. Od poloviny března získala fintechová scéna v Evropě i přes trable s celosvětovou karanténou  2,8 miliardy euro. 

Pohodové čtení. 

#FintechCZ
🏓 U virtuálního „stolu“ mohou lidé i firmy podepisovat dokumenty, aniž by se kdy viděli. Služba KB Můj podpis, která umožňuje podpis digitálního dokumentu, už spatřila světlo světa.

#FinTech

💶 Evropské fintechy vybraly od počátku karantény více než 2,8 miliardy euro.

📈 Spořicí aplikace Chip si během karantény trhla rekord. Za pouhé dva měsíce aktiva v její správě narostla o 40 procent: zatímco v květnu si lidé automaticky uložili průměrně 75 liber, v červenci to bylo už 106 liber.

😱 Railsbank kupuje Wirecard Card Solutions, pobočku zdiskreditovaného fintechu. Britský startup, nabízející finanční a bankovní služby prostřednictvím API, tak získá karetní technologii, existující klientský byznys i část zaměstnanců.

🎉 Laybuy vstupuje na australskou burzu. Novozélandský fintech a rival Klarny bude první společností poskytující službu kup teď, zaplať později, která veřejně nabídne svoje akcie. Od roku 2017 získal Laybuy už 1,6 milionu uživatelů.

🗜️Platební služba Cash App od Square testuje nový nástroj. Svým uživatelům nabídne za poplatek 5 dolarů půjčku v hodnotě od 20 do 200 dolarů, a to na dobu 4 týdnů. 

🇮🇩 Indonésie se prosazuje také jako rychle rostoucí fintechový hub. V zemi působí více než 240 fintechových firem, asi pětina v celém regionu ASEAN.

#PayTech
📲 Rapyd uzavírá v Singapuru partnerství s LytePay a ERA. Společně spustí první byznysovou peněženku a platební kartu pro realitní makléře v jihovýchodní Asii, kterým umožní vystavovat faktury, účtovat provize i řídit výdaje.

🦾 Skandál společnosti Wirecard poškodil celé odvětví poskytovatelů platebních služeb, firma Adyen z něj ovšem těží. Přebrala totiž řadu zákazníků Wirecardu. Díky tomu zažívá obří nárůst tržeb a její akcie jsou na burze na dračku.

📲 Přední hotel v britském Manchesteru testuje jako novou bezkontaktní platební technologii. Metoda založená na použití grafenového papíru umožní hostům zaplatit pomocí chytrého telefonu – bez číšníka a nutnosti stahovat jakoukoli aplikaci.

🍀 Ant Group se chystá na burzu. 674 stran prospektu k první veřejné nabídce akcií dá zabrat, o zajímavé informace na nich ale není nouze.

#WealthTech
🏹 Robinhood očekává, že půjde v horizontu 12-18 měsíců skrze IPO na burzu.

🗃️Seznam top 6 amerických startupů na poli wealthtechu. Addepar nabízí platformu pro správu jmění, Wealthfront nástroj pro správu investic, Moka finanční koučink a pomoc s omezováním výdajů nebo urychlením splácení dluhů.

🧁 i2invest vybral v počátečním financování 1.2 milionu euro! Fintech se sídlem ve švýcarském Curychu byl založen v roce 2015, teď začíná nabízet inovativní investiční a softwarová řešení pro profesionální investory

#ChallengerBanks
🏃 Zopa dělá první krůčky na cestě k budoucnosti digitálního bankovnictví. Spouští spořicí účet.

👀  JPMorgan Chase se připravuje na spuštění své britské digitální challenger banky, plánuje jej na první čtvrtletí 2021.

🏡 Tandem kupuje Allium, zprostředkovatele půjček na financování energeticky úsporných domů. Banka za něj zaplatí  60 milionů liber.

#CryptoCurrency
🇧🇸 Bahamská centrální banka má od konce dubna na své rozvaze svoji zbrusu novou digitální měnu. V rámci pilotního testování pustila banka do oběhu Sand Dollar v hodnotě celkem 48 tisíc amerických dolarů.

#DigitalID
📲 Citi a Wells Fargo investují do digitální ID firmy Socure. Dohromady daly 35 milionů dolarů.

#Blockchain
🎯 ConsenSys kupuje od J.P. Morgan platformu Quorum, variantu blockchainu Ethereum. Vedoucí blockchainová softwarová společnost teď nabízí celou škálu produktů, služeb i podporu pro Quorum.

Pokud vám tento newsletter přeposlal kolega, známý nebo kamarád a vám se líbil, neváhejte se zaregistrovat a připojit k české fintechové komunitě. Každé pondělí do své schránky dostanete výběr toho nejzajímavějšího z #fintech i #fintechcz.