(fin)TECH v Tweetech 5/2020

Dobré pondělní ráno! Uplynulý týden byl plný zajímavých zpráv. 🔥 

CB Insights vydala dvě zajímavé studie. Jednu o tom, že nefinanční firmy poskytující finanční produkty, takzvané „embedded finance“, jsou na vzestupu. Druhou je výběr 250 nejzajímavějších fintechových společností. Obě vřele doporučuji! 

Dále, PayPal představil svoji službu „kup teď, zaplať později“. Citibank se stala první americkou bankou, která získala licenci pro úschovu peněz v Číně. 

A to nejlepší na konec. Česká spořitelna v rámci programu Seed Starter uskutečnila svoji první investici do českého fintechu Investown. 🎉

Pohodové čtení. 

#FintechCZ
🎉 Česká spořitelna vstupuje do start-upu Investown.cz. Ten umožní investice do nemovitostí už za pár stovek.

#FinTech

💶  CB Insights se zaměřila na nefinanční společnosti, které ke své nabídce nově přidávají také finanční produkty. Výsledkem je zajímavý report, který potvrzuje, že takzvaný „embedded fintech“ získává na popularitě

📈 Dobrá zpráva pro Američany, kteří si teď mohou snadno, rychle a zdarmazvýšit svoje kreditní skóre. Pomůže jim k tomu služba Experian Boost, k níž si mohou připojit své účty za vodu, telefon a nově i Netflix. Včasné placení = vyšší skóre.

😱 Revolut přichází k protinožcům. Digitální banka nabídne obchodování s kryptoměnami v Austrálii.

🎉 Hypatos vybrala v prvním kole financování 11,8 milionu dolarů. Za použití umělé inteligence a počítačového vidění chce zrychlit zpracování finančních dokumentů, jako jsou faktury nebo validace žádostí o půjčky.

🛋️ CB Insights zveřejnila Fintech 250 – seznam 250 top soukromých fintechových společností, jež pomocí technologií mění finanční služby. Jsou mezi nimi startupoví nováčci i zavedení jednorožci, kteří od roku 2015 vybrali 50 miliard dolarů. 

#PayTech
📲 Norská platební aplikace Vipps uzavírá partnerství s Visa, chce expandovat za hranice. Klienti a partneři Visa budou platformu moci využít k vytvoření vlastních digitálních peněženek.

📢  Amazon, ExxonMobil a Fiserv se spojily, nově nabízejí možnost placení za použití hlasu. Pomocí služby, zvané „Alexa, pay for gas“, mohou řidiči pomocí aplikace Alexa a Amazon Pay zaplatit už na 11 500 benzínek Exxon a Mobil v USA.

📲 K nezaplacení. Po cashbacku Mastercard Priceless Specials končí i digitální peněženka Masterpass.

🍀 PayPal představuje nový produkt „kup teď, zaplať později“ s nulovým úrokem. Pay in 4 nabídne obchodníkům a zákazníkům ve Spojených státech, kteří za své nákupy od 30 do 600 dolarů zaplatí ve 4 splátkách bez úroku a poplatku.

#WealthTech
🏹 Robinhood čelí vyšetřování Komise pro burzu a cenné papíry (SEC), která se bude zabývat jeho transakcemi s vysokorychlostními obchodníky.

⚔️ Kryptoměnové burzy Huobi a OKEx bojují o nadvládu v Číně. Spor dlouholetých rivalů se točí kolem obchodování s bitcoinem a dalšími derivátovými kontrakty. OKEx je největší burzou s krypto deriváty na světě, Huobi jí šlape na paty.  

#Banks
💣 Citigroup získala čínskou licenci na úschovu peněz. Stala se tak první americkou bankou, které se to podařilo. Čína rozvolňuje pravidla pro zahraniční banky a pojišťovny.

#ChallengerBanks
🌍 Atlantis spouští v Indii neo banku. Singapurská fintechová společnost vstupuje na indický trh s bankovní platformou, která cílí na mileniály a generaci Z. Na čekací listině má prý už 5 tisíc uživatelů

👀 Monzo zavádí poplatky za velké výběry a náhradní karty. Změna vstoupí v platnost 31. října a dotkne se klientů ve Velké Británii a Evropě, kteří za výběry nad 336 euro zaplatí 3 % z částky, za novou debetní kartu pak 5 liber.

🎯 Výborná infografika vizualizující 10 nejhodnotnějších challenger bank. Jsou mezi nimi brazilská Nubank, americká Chime, ale nechybí ani britský Revolut a N26 z německého Berlína.

#DigitalID
🏡 Apple Pay přelomová nebyla, Apple ID bude. Pokud má váš telefon nahradit vaši peněženku plnou karet, které nemají nic společného s placením, pak někdo bude muset vyřešit problém s totožností. Zajímavá úvaha z pera Davida Birche. 

#CryptoCurrency
🌼 PornHub pro platby za své prémiové služby nově přijímá Bitcoin a Litecoin. Oblíbený web s obsahem pro dospělé a více než 130 miliony návštěvníků denně je přidává k Verge, která je mezi jeho platebními metodami od roku 2018.

🗃️ Budoucnost se staví na kryptopeněženkách. Zatímco před 25 lety mezi sebou o dominanci na trhu bojovaly webové prohlížeče, dnes jsou mocnými branami k budoucím službám – správě majetku, pojištění nebo platbám –kryptopeněženky.

#OpenBanking
📲 Otevřené bankovnictví a banky, které stojí v čele. Podle nizozemské konzultační společnosti Innopay jsou to BBVA, Deutsche Bank, National Bank of Greece, DBS a bunq.

#WorthReading
Stripe: nejpodceňovanější společnost na internetu. Už teď má pravděpodobně vyšší hodnotu než Goldman a každý ví, že Stripe je skvělá firma… proč je ale tak skvělá?

Pokud vám tento newsletter přeposlal kolega, známý nebo kamarád a vám se líbil, neváhejte se zaregistrovat a připojit k české fintechové komunitě. Každé pondělí do své schránky dostanete výběr toho nejzajímavějšího z #fintech i #fintechcz.