(fin)TECH v Tweetech 6/2020

Dobré pondělní ráno všem!
Minulý týden určitě potěšilo rozumné rozhodnutí Air Bank konečně zrušit svoji aplikaci pro mobilní platby na Androidu a nadále podporovat jen Google Pay. Mnozí to predikovali už při spuštění My Air, ale co naděláme, že ano. 

Kryptoměnový svět minulý týden přinášel jednu dobrou zprávu za druhou.  🔥 Nadějný estonský startup Mercuryo získal 2,5 milionu euro, a je tak o krůček blíž stát se kryptoměnovým Stripem. Crypto.com oznámila, že začíná podporovat české koruny. 

A na závěr novinka zpoza velké louže. Michael Corbat bude ve funkci generálního ředitele Citigroup nahrazen Jane Fraser, která se stane první ženou v čele významné instituce z Wall Street. 

 🎉

Pohodové čtení. 

#FintechCZ
🎉 Nyní u prodejců Nového prostoru můžete zaplatit bezhotovostně pomocí appky Trisbee. 

🐲 Air Bank ukončí mobilní NFC platby přes aplikaci My Air, zůstane jen Google Pay.

#FinTech

👑 Top 5 globálních fintechových investorů. Infografika CB Insights na téma nejaktivnějších investorů do fintechu od Q2 2019 do Q2 2020. Kolik a kde investovali Sequoia Capital, 500 Startups, Ribbit Capital, Accel a Global Founders Capital?

👏 Klarna má hodnotu 10 miliard dolarů! Na vysněnou metu ji vyneslo poslední kolo investování. Švédský fintech v něm hodlá vybrat 500 milionů dolarů, které použije na expanzi svých digitálních plateb a online nákupů v USA.

📈 Latinskoamerický fintech kvete. Tvrdí to nedávná zpráva KoreFusion, která se podívala na víc než 1000 fintechů v Argentině, Brazílii, Chile, Kolumbii a Mexiku, jež si od počátku roku přišly už na 8 miliard dolarů.

😱 Nejen místní investoři stojí za úspěchem evropského fintechu, z koláče si ukrajují i ti američtí. Kteří jsou ti nejaktivnější a do jakých fintechů v Evropě lijí peníze?

🎉 Jiko Group koupila banku. Americký fintech je novým majitelem Mid-Central National Bank v Minnesotě. Jiko staví v USA peněžní platformu, která bude k dispozici za poplatek 99 dolarů ročně a kterou veřejnosti nabídne údajně už „brzy“.

#PayTech
🇯🇵  má strach z čínské převahy, klopýtá k digitálním měnám a elektronickým platbám. Centrální banka země, která miluje hotovost a tradiční formy peněžních transakcí, od konce července pracuje na vývoji digitalizované verze yenu.

📢  Visa čelí vyšetřování Evropské komise, která si vzala na mušku její pravidla pro fintechy, jež používají její síť k poskytování digitálních peněženek. Regulátoři se obávají, že není schopná identifikovat podvody a praní špinavých peněz.

📲 Credit Sesame spouští Sesame Cash. Svým uživatelům údajně vrátí až 15 % z nákupů u tisíců místních i zahraničních obchodníků, pokud za ně zaplatí její debetní kartou.

🇧🇷 centrální banka spustí do roku 2022 svoji vlastní digitální měnu, podpoří tak online platby. Předcházet tomu bude uvedení Pix, systému okamžitých plateb, plánované na letošní listopad.

💳 Twetch spouští platby v rámci chatu. Blockchainový soupeř Twitteru zavedl nový nástroj šifrování: kromě toho, že uživatelům Twetch Chatu zajistí dodatečné soukromí a bezpečnost, umožní jim přímo prostřednictvím chatu i platit.

🔫 Melio vybrala 144 milionů dolarů. Digitálními platebními nástroji pomáhá malým podnikům s řízením jejich cashflow. Objem plateb, jež společnost, založená teprve loni, zprocesovala od března do srpna, narostl díky COVID-19 o 700 %

#Banks
💣 Jane Fraser, stávající prezidentka Citigroup banky, nahradí Michaela Corbata ve funkci generálního ředitele. Stane se tak první ženou v čele významné instituce Wall Street. 

#ChallengerBanks
🇭🇰 virtuální banka Mox nabírá klienty. Prvním 3 tisícovkám z její čekací listiny bude doručena kovová karta, zbylých 17 tisíc bude zapsáno postupně. Mox je jednou z 8 virtuálních bank, které loni získaly licenci.

👧 Starling Bank spouští karty pro děti do 16 let. Debetní karty jim umožní vybírat hotovost, nakupovat online i v obchodech. Objednat jim je ze své aplikace ale musí rodiče, maximální částka nesmí přesáhnout 5 tisíc liber.

🎯 Nabídka Mastercard od TransferWise, která uživatelům umožňuje přistupovat k účtům v celé řadě měn, je motorem expanze v Asii.

#CryptoCurrency
🌼 Mode Banking chystá veřejnou nabídku akcií. Nová britská bankovní aplikace, která uživatelům umožňuje nakupovat bitcoin a získávat úrok z jeho držení, údajně už příští měsíc zalistuje akcie v hodnotě 40 milionů liber

🗃️ Ziglu spouští P2P platby pro krypto i fiat. Uživatelé její aplikace si tak mohou rozdělit účet v restauraci, platit za nájem nebo posílat či přijímat peníze of jakéhokoli kontaktu v rámci Ziglu komunity.

🇪🇪 Mercuryo je na dobré cestě stát se Stripe v kryptoměnových platbách. Estonský startup vybral v úvodním kole financování 2,5 milionu euro. Kromě multi-měnové kryptopeněženky nabízí také platební infrastrukturu pro B2B platby.

🗣️ Crypto.com oznámila, že začíná podporovat české koruny. 

#OpenBanking
🚀 Sync, první chytrá digitální aplikace pro otevřené bankovnictví, získala od Úřadu pro finanční etiku (FCA) licenci elektronických peněz. Sync byla spuštěna v srpnu a chce pomoct s rozpočtováním a správou peněz uživatelů.

#WorthReading
🦾 Jaké jsou ty nejlepší nástroje AI pro váš byznys? Ať už jde o přípravu dat, přediktivní analýzu nebo automatizaci procesů. Skvělá infografika těch nejslibnějších řešení.

Pokud vám tento newsletter přeposlal kolega, známý nebo kamarád a vám se líbil, neváhejte se zaregistrovat a připojit k české fintechové komunitě. Každé pondělí do své schránky dostanete výběr toho nejzajímavějšího z #fintech i #fintechcz.