(fin)TECH v Tweetech 7/2020

Dobré ráno! 
Minulý týden byl na fintechové zprávy štědrý. Platební brána GoPay se stala součástí francouzské skupiny, aplikace  🎉   Spendee byla zařazena na seznam německého Forbesu a Roger míří do světa.
 
Minulý týden byla také představena nová kreditní karta X1, která totálně boří scoringové standardy, Card v Card posouvá utrácení na novou úroveň a Affirm vybral v Sérii G financování neuvěřitelných 500 milionů dolarů.
 
Ve čtvrtek proběhlo v komorní atmosféře i vyhlášení nejlepších 🔥 fintechů v Německu #FTGA2020. Celkově se jednalo o 5 kategorií (Seed Stage – @tangany, Early Stage – @myos_finance, Late Stage – @getpenta, Growth Stage – @Raisin_EN (N26 byla druhá), Foreign Stage – @getqonto) a 3 speciální ceny byly uděleny v kategorii AI (@hawkAI_), Blockchain (@cashlink_de) a Insurtech (@hellogetsafe).
 

Fajn čtení.

#FintechCZ
💰 Platební brána GoPay je již oficiálně pod křídly francouzské Worldline.

🧮 Český fintech Zaloto má novou homepage. Mrkněte!

🎉 Spendee mezi doporučenými appkami od @Forbes_DACH

👉 Roger se daří, chce to rozjet za hranicemi. Český startup pomáhá firmám s nezaplacenými fakturami a investorům umožňuje vydělat na jejich odkupu. Teď chce svůj úspěšný model rozšířit do Polska, na Slovensko nebo do Španělska.

#FinTech

👑 Top 10 společností zaměřených na rozpoznávání hlasu, které byste podle Analytics Insight měli letos bedlivě sledovat. Trh s touto technologií dosáhne do roku 2025 hodnoty bezmála 32 miliard dolarů.

😱  Monedo vyhlašuje bankrot. Kdysi jeden z nejoceňovanějších německých fintechů a online půjčovatelů, za nímž stála řada významných investorů, neustál ekonomický dopad coronavirové pandemie.

🗺️ Zářijová mapa švýcarských fintechových startupů je na světě! Přibylo na ní celkem 8 nováčků, většina z nich se zaměřuje na investice.

💣 Affirm vybral v Sérii G financování neuvěřitelných 500 milionů dolarů. Americký paytech nabízí službu „nakup teď, zaplať později“ a představuje nový platební produkt 2týdenních bezúročných splátek transakcí nad 50 dolarů.

🔫 Chystá se malá investiční bomba? Alibaba prý vloží do Grab, asijské technologické společnosti nabízející sdílení jízd, doručování jídla a platební řešení, 3 miliardy dolarů. 

🙄 Globální fintechový sektor čelí „existenciální krizi“, říká McKinsey. Pandemie COVID-19 řádí dál a finanční zdroje vysychají. Investice do odvětví v první polovině roku 2020 klesly celosvětově o 11%, v Evropě pak dokonce o 30 %.

#PayTech
💳 Kreditní karta omezená kreditním skóre? Archaický přístup, říká X1 Card. Klientům chce nabídnout kreditku založenou na jejich příjmu s až 5násobným finančním limitem a možností jeho zvýšení například při povýšení.

🇸🇪 Někteří mladí Švédi už neví, jak vypadají „papírové“ peníze, jejich země dovádí přechod na bezhotovostní transakce téměř k dokonalosti.

🖲️  Alipay spolupracuje s evropskými partnery na rozvoji digitálních plateb po COVID-19. Podle šéfa Ant Group pro evropskou strategii je klíčem k úspěšnému přijetí digitálního způsobu života chytré použití technologi

📲 Google se rozhodl zabít samostatnou aplikaci
GooglePay a na Androidu zůstává pouze verze již delší dobu obsažená v Google Play Services. 

💳 Card v Card začíná už 1. října. Každý hráč dostane kartu spojenou s účtem, na kterém se jednou za čas objeví peníze. Cíl? Utratit je, než to udělají soupeři! Zaregistrováno je už 260 tisíc zájemců.

#Insurtech
🛴  Kdo bude rozhodovat o budoucnosti pojišťovnictví? Nebude to insurtech samotný. Zajímavý pohled na to, co se událo a změnilo od doby, kdy do konzervativního odvětví vstoupili jeho první „narušitelé“, a co nás čeká v budoucnosti plné výzev.

🛠️ Vyšel World InsurTech Report 2020. Zpráva od Capgemini a Efma zkoumá měnící se dynamiku odvětví pojišťovnictví – od globální pandemie po nové standardy zákaznické zkušenosti, nastavované BigTechy.

📊 Data (od Deloitte) mluví jasně: propad investic do insurtechu se navzdory COVID-19 nekoná. Březen a duben sice nevypadaly nejlíp, první polovina roku 2020 se ale srovnala a dosáhla 2,19 miliard dolarů, jen o 2 % méně než v roce 2019.

#Wealthtech
👛 Poptávka P2P investorů po dlouhodobých půjčkách se od června zdvojnásobila. Alespoň tedy pokud je řeč o platformě ROBOCASH. Zatímco v červnu dosáhly půjčky jejím prostřednictvím 0,7 milionu euro, v srpnu to bylo už 1,5 milionu.

#Banks
📉 Propad zisků transakčních bank pokračuje i ve druhém čtvrtletí. Ukazují to nejnovější čísla výzkumné společnosti Coalition, která se zaměřila na 10 největších transakčních bank světa. Na vině jsou propad úrokových sazeb a samozřejmě COVID-19.

👧 Tak tohle je nemilé. Citigroup bude znovu propouštet, chce tak omezit náklady.

🛠️ Kalifornská Bank of Hope byla symbolem úspěchu, teď čelí hrozbám vyvolaným COVID-19. Losangeleská banka se zaměřila na půjčky korejským Američanům a dalším imigrantům, které se teď ale mohou ukázat problematickými.

☎️ Handelsbanken ruší pobočky, zainvestuje do IT. Švédská banka sníží počet svých fyzických kontaktních míst téměř na polovinu, výrazně ale stoupnou její investice do digitálních řešení

#ChallengerBanks
💰 Swan pomůže prostřednictvím pár řádků kódu ostatním společnostem s vydáváním karet, otevíráním bakovních účtů a IBAN. Nový francouzský startup, původně založený eFounders, vybral v úvodním kole financování 5 milionů euro.

#CryptoCurrency
🔮 Kryptoměny obecně jsou zatím hodně daleko od nějakého opětovného zážehu jako na přelomu 2017-18. 

#OpenBanking
🚀 Jaká je budoucnost volání API otevřeného bakovnictví. Zajímavý pohled na možné scénáře následujících 2 let: dosáhne objem volání API do konce roku 2022 20 miliard měsíčně?

#WorthReading
🇰🇪 Co se týče zlepšování životů lidí s omezeným přístupem k bankovnictví, má Keňa své sousedy (a USA!) co učit. Na počátku 21. století tady odstartovalo bankovnictví založené na mobilech, dnes má v zemi mobilní peněžní účet 72 % lidí

Pokud vám tento newsletter přeposlal kolega, známý nebo kamarád a vám se líbil, neváhejte se zaregistrovat a připojit k české fintechové komunitě. Každé pondělí do své schránky dostanete výběr toho nejzajímavějšího z #fintech i #fintechcz.