(fin)TECH v Tweetech 8/2020

Dobré sváteční pondělní dopoledne!   🎉 

Čínská chřipka na nás útočí, kam se jen podíváte, odfiltrujme ale tento digitální šum a podívejme se na to důležité. Akcie bank tento týden letěly směrem dolů, jedním z důvodů byly i FinCEN. Bankám tyto uniklé informace můžou nadělat hodně vrásek na čele, zvednout fixní náklady, ale ve hře jsou i geopolitická rizika a snížení výnosů. Téma zpracovali @investigace_cz.

Odborná veřejnost se dlouhodobě zamýšlí nad business modelem fintechových firem, trápí ji hlavně jejich enormní ztráty. Ale vše se dá dělat i jinak, ukazuje to TransferWise, který minulý týden oznámil výsledky a byl v zisku. Už 4. rok v řadě. 

Raiffeisenbank, Komerční banka a Česká spořitelna oznámily, že využijí kapacity svých call center a pomůžou při trasování. Tak mě napadá, že to asi už přecházíme na anarchokapitalismus, co myslíte?

Užijte si čtení a pořádně toho sv. Václava oslavte. 🔥 

P.S. Na konec mám pro vás novinku. Zatím jí říkám „Appka týdne“. Cílem je zmínit se o zajímavých fintechových produktech, které vám můžou posloužit jako inspirace. 

@littlelucy_lu

#FintechCZ
💰České Proplat.to za první rok pomohlo profinancovat faktury za desítky milionů korun a plánuje expanzi po Evropě.

🧮 Uniklé utajované dokumenty amerického úřadu FinCEN ukazují, jak banky selhávají v účinné obraně proti praní peněz. A tím napomáhají diktátorům, organizovanému zločinu i korupci. Tisíce uniklých dokumentů pochází z období mezi lety 1999 – 2017.

🎉 Mall Pay získal licenci poskytovatele platebních služeb.

👉  Na finančním trhu by mohl přibýt produkt, který bude alternativou ke státem daňově podporovaným finančním produktům spoření na stáří – co na to Portu?

#FinTech
😱  Programovací jazyk, který vám zajistí tu nejlepší práci v bankovnictví? Python nebo Java? Ne.K a Q, jazyky spojené s KDB, databázovým systémem používaným bankami a hedgeovými fondy pro rychlé získávání dat a analytiku.

💣 Wiredcard zanechala v evropském fintechu 30miliardovou díru – podaří se ji holandským startupům vyplnit. Německý zprostředkovatel plateb zanikl před 3 měsíci a možných alternativ pro investory je hned několik

🔫 Team8 spouští novou firmu s rizikovým kapitálem, zaměřenou na fintechy. Izraelský think tank pro kyberbezpečnost se bude soustředit na vytváření a rozvoj nových fintechů – jak B2B, tak B2B2C.

🙄 Může za zájem o digitální otevírání účtů COVID-19. Fintech Snark Tank tvrdí, že nikoli: počet online žádostí o účet přesáhl množství těch podaných na pobočkách už v polovině roku 2019. Zásluhu na tom přitom mají hlavně tradiční megabank.

#PayTech
🇪🇺 Evropa možná donutí Apple, aby dal k NFC čipu ve svých iPhonech a Apple Watch přístup nejen Apple Pay, ale i dalším platebním aplikacím. 

🥘Proč v polovině září zmizela z Google Play Paytm. Nejoblíbenější indické aplikaci pro platby a finanční služby neprošla její nabídka peněz zpět za kriketové nálepky a stírací losy, označená Googlem za „online kasino“.

🙄 Platby za pomoci technologie rozpoznávání obličeje na Číňany dojem neudělaly. Ant Group, jeden z nejhodnotnějších startupů světa a průkopník digitálních plateb v zemi, do nich loni investoval (a tak ztratil) bezmála půl miliardy dolarů.

📲  Bezhotovostní vize Japonska začíná přinášet ovoce. Vláda investuje do mobilních plateb a předpokládá se, že letos dosáhne počet jejich uživatelů 23,9 milionu, tj. 21,5 % populace, výrazný nárůst z 19,1 milionu v roce 2019. 

💳 Virgin Money ve Velké Británii získala grant ve výši 35 milionů liber z fondu Capability and Innovation Královské banky Skotska. Pro byznysy v zemi to znamená lepší přístup k její propozici včetně digitálních technologií a služeb.

#Insurtech
🛠️ Next Insurance plánuje další kolo financování, díky němuž by se jeho hodnota mohla vyšplhat až na 2,25 miliardy dolarů. Od posledního kola investic, v němž pojišťovací startup vybral 250 milionů, by se tak víc než zdvojnásobila.

#Banks
📉 Deutsche Bank zavře pětinu svých poboček v Německu. Zrušení se dočká 100 z celkem 500 poboček banky, která tak chce osekat náklady a využít toho, že se její klienti stále častěji uchylují k digitálním kanálům

👧 RaiffeisenCZ zapůjčila zdarma většinu týmu callcentra hygieně na trasování #covid19!

💚 NatWest oznámila při příležitosti Dne bez emisí novou zelenou iniciativu. Prostřednictvím fintechu CoGo banka spustila balíček nových opatření, kterými chce klienty motivovat ke snižování emisí. 

#ChallengerBanks
👛 Chime je cennější než Robinhood! Hodnota neo banky, nabízející bankovní služby on-line, se odhaduje na 14,5 miliardy dolarů (oproti 11,2 miliardám Robinhoodu), a ta je tak nejoceňovanějším spotřebitelským fintechem v Americe.

🍜 Neobankovní polévka pro duši mileniálů. Zajímavý pohled v kostce na jednotlivé digitální banky a jejich nabídku.

👏 TransferWise je profitabilní už čtvrtý rok v řadě. Fintechová firma oceňovaná na 5 miliard dolarů oznámila zdvojnásobení čistého zisku a 70% nárůst ročních výnosů.

🧑‍🎤 PayPal a Capital One oficiálně spouští bankovní aplikaci One. V březnové sérii A financování vybrala 17 milionů dolarů, teď své služby nabídne nedostatečně obslouženému tržnímu segmentu – Američanům střední třídy.

#CryptoCurrency
📲  PayPal je novou platební metodou bitFlyer Europe, evropské pobočky jedné z největších japonských kryptoměnových burz. PayPal tak stojí na začátku něčeho, co může být prvním krokem na cestě k maloobchodnímu přijetí kryptoměn.

#OpenBanking
😱 TrueLayer vybral 25 milionů dolarů! Britský lídr, zodpovědný za více než polovinu provozu v otevřeném bankovnictví v zemi, uzavírá partnerství s Revolut, Nutmeg a Freetrade a své služby rozšiřuje do Francie, Itálie a Španělska.

🌍 SafeKey 2.2 je na světě! Nejnovější bezpečnostní řešení American Express nabídne dodatečnou ochranu při nákupu prostřednictvím webu nebo mobilní aplikace a obchodníkům pomůže také s PSD2.

🔐 Skepticismus ohledně bezpečnosti a funkčnosti otevřeného bankovnictví brzdí otevírání sektoru financí. Zajímavý průzkum tvrdí, že jen pětina respondentů z 12 evropských zemí chce svá finanční data sdílet s třetími stranami.

#Blockchain
🚀 Alibaba je na cestě porazit počítačového giganta IBM a stát se do konce roku největším držitelem blockchainových patentů. Tvrdí to zpráva KISSPatent, která také uvádí, že v první polovině 2020 bylo zveřejněno tolik patentů jako v 2019.

#WorthReading
🔮 Co se týče digitálních plateb, je nejlepší zákaznickou zkušeností ta, na kterou lidé snadno zapomenou. Když jde totiž vše, tak jak má, není třeba o tom dál přemýšlet. Své o tom ví v Arrive, poskytovateli parkovací technologie z Chicaga.


Aplikace týdne

SANCTIONSCHECK.CO

„Compliance as a service“. Možná si řeknete: jo, to je i Alloy, proč tohle? Compliance není jen o bankách, tento problém řeší celá řada společností. Tak proč nenabídnout moderní řešení problému pomocí API? Myslím, že podobné propozice se v digitalizovaném světě budou hodit víc a víc.


Pokud vám tento newsletter přeposlal kolega, známý nebo kamarád a vám se líbil, neváhejte se zaregistrovat a připojit k české fintechové komunitě. Každé pondělí do své schránky dostanete výběr toho nejzajímavějšího z #fintech i #fintechcz.