(fin)TECH v Tweetech 9/2020

Dobré pondělní ráno!

Podzim se s námi loučí ve velkém stylu, tedy alespoň u nás na Karlovarsku byla neděle neuvěřitelná. Ale dost o počasí :o), pojďme se vrhnout na novinky.

Česká fintechová scéna zažívá neuvěřitelný podzim. Před pár týdny to byl Upvest a investice od České spořitelny, minulý týden oznámila svůj vstup do českého startupu Roger Komerčka.

Slovenská banka 365 věnovala jednu ze svých poboček kreativcům, kteří v ní pořádají nejrůznější aktivity. Je to skvělá myšlenka a hlavně využití poboček, které digitalizace bankovnictví nakonec dostane do kolen. Je to jen otázka času. 

A abych nezapomněla. Samsung Pay spojil svoje síly s Visa a Solarisbank a Plaid vylepšil svůj Plaid Link, službu jednoduše propojující bankovní API a aplikace třetích stran. 

#FintechCZ
💰Jedna z největších Fintech investic v ČR byla ta naše! Do Rogera! Nyní jsme součástí skupiny KB.

#FinTech
😱  Plaid vylepšuje Plain Link. Společnost budující univerzální bankovní API umožňuje propojit aplikaci nebo službu s bankovním účtem a tvrdí, že ji v USA použil k propojení svých účtů každý čtvrtý.

💣 Slovenská banka (365 bank) věnovala pobočku kreativcům na komunitní centrum, místo nájmu pořádají akce pro veřejnost.

🎉  Adrienne Gormley se stává COO N26, bude dohlížet na zákaznické služby a podnikové operace berlínské mobilní banky. Gormley má 20letou zkušenost v technologickém sektoru, pracovala pro Google i Dropbox

🔫 Leva zveřejnil první švýcarskou „Mapu rizikového financování“, v níž bernský FundTech startup znázornil 123 investorů a byznysových andělů. Země se může pochlubit celou řadou zavedených společností aktivně investujících do startupů

🙄 Fino Payments Bank a její fintechoví partneři spouští bezkontaktní platby pro hromadnou dopravu, především pak pro státní autobusovou přepravu v Indii. Tento krok přichází nepřevapivě právě uprostřed globální pandemie.

#PayTech
🇪🇺 PayNow zvyšuje svůj přednastavený limit ad-hoc transakcí až na 200 tisíc S$. Všech 9 participujících bank nabídne minimální limit 5 tisíc, což umožní uživatelům služby pro elektronický převod peněz širší spektrum transakcí.

🙄 Castles Technology koupil Spire Payments. Jeden z předních globálních poskytovatelů platebních řešení, nabízející své služby ve více než 50 zemích, se stal vlastníkem vedoucího evropského poskytovatele řešení EFTPOS terminálů.

💰 Japonská Seven Bank se spojila se singapurskou DBS Bank, spolu s níž nabídne službu mezinárodních převodů peněz prostřednictvím aplikace. Ta bude letos spuštěna ve Vietnamu, do budoucna by mohla pokrýt až 50 zemí

📲  Samsung Pay se spojil s Visa a Solarisbank, uživatelům umožní propojit bezkontaktní mobilní platební službu s účtem u téměř jakékoli německé banky. Díky virtuální debetní kartě mohou platit prostřednictvím svého telefonu.

🎉 Amazon One umožňuje placení pomocí dlaně. Ta se nejprve promění v osobní kreditní kartu v kamenných prodejnách Amazonu, který chce ale technologii do budoucna vidět v obchodech, na stadionech, ale také v kancelářských budovách

💳 Amex uvádí na trh ve Velké Británii nové byznysové karty Amazon. American Express nabídne malým podnikům hned dvě karty – Business a Business Prime – a spolu s nimi systém bohatých odměn a platební flexibilitu na pomoc s cashflow.

#AI
🤖  Amsterdam a Helsinki jsou prvními městy, které spouští otevřené soupisy toho, jak využívají umělou inteligenci. Zatímco ten helsinský zahrnuje čtvero chatbotů a knihovní systém, v amsterdamském nechybí automatický parkovací kontrolní algoritmus.

#Banks
👔  JPMorgan Chase uvádí Fraud Protection Services, digitální hub a nástroj na ochranu malých a středních podniků proti podvodům. Podle posledního průzkumu společnosti v loňském roce zaznamenalo podvodné jednání až 81 % podnikatelů.

🐌  Velké banky investují do BioCatch, izraelské společnosti zabývající se behaviorální biometrikou. Barclays, Citi, HSBC a National Australia Bank se zapojily do Série C financování, v níž společně „utratily“ 20 milionů dolar.

#ChallengerBanks
👛 Je tady ještě vůbec místo pro další challenger banku? Gusto, poskytující mzdová, benefitní a personální řešení, si myslí, že ano. Společnost se sídlem v San Franciscu spustila Gusto Wallet a nabídne například přímé vklady nebo spořicí účty

🍄 Hay dává financím přátelský rozměr. Nově spuštěná australská challenger banka vypadá nejen dobře a cool, ale nasadila také přátelský a neformální tón, dobře známý z jiných fintechových startupů s lidskou tváří. 

👏 Španělská neobanka Bnext si pro svoji expanzi do Latinské Ameriky vybrala Rapyd. Platební infrastruktura Rapyd umožní klientům Bnext ukládat a vybírat hotovost ze svých účtů na více než 30 tisíci místech v zemi.

🧑‍🎤 První výhradně digitální vietnamská banka znovu spouští své služby. Nakupování na internetu v zemi zažívá boom a Timo Plus doufá, že prostřednictvím Viet Capital Bank bude moci nabídnout kompletní finanční služby

#Proptech
🛠️ Tmall od Alibaba převrátí vzhůru nohama čínský trh s nemovitostmi. Nový prodejní kanál největší e-commerce platformy na světě nabídne developerům možnost zveřejnit své projekty, na vybrané pak dá až 15% slevu oproti katalogovým cenám.

#OpenBanking
😱  Plaid vylepšuje Plain Link. Společnost budující univerzální bankovní API umožňuje propojit aplikaci nebo službu s bankovním účtem a tvrdí, že ji v USA použil k propojení svých účtů každý čtvrtý.

💼 Počet uživatelů otevřeného bankovnictví v Británii se zdvojnásobil a za posledních 6 měsíců se vyšplhal na 2 miliony. Zpráva FinExtra uvádí, že měsíčně je to průměrně 160 tisíc uživatelů. A nestojí za tím opět nic jiného než covid-19

#WorthListening
🤖 Skvělý podcast CoinDesk s Brianem Armstrongem, generálním ředitelem Coinbase. Firma má misi, za kterou si stojí, angažovat se v jiných společenských nebo politických otázkách ale nebude. 

Pokud vám tento newsletter přeposlal kolega, známý nebo kamarád a vám se líbil, neváhejte se zaregistrovat a připojit k české fintechové komunitě. Každé pondělí do své schránky dostanete výběr toho nejzajímavějšího z #fintech i #fintechcz.