(fin)TECH v Tweetech 10/2020

Dobré pondělní ráno!
 
Zprávou týdne byl určitě tweet Jacka Dorseyho, který oznámil, že CashApp, populární platební aplikace, kterou vlastní Square (13 % akcí pak sám Dorsey), koupila bitcoin (celkově 4709 BTC) v objemu 50 milionů dolarů. To představuje 1 % z hodnoty celé společnosti! 
 
Dorsey bitcoin podporuje dlouhodobě. Zpráva je důležitá i z toho důvodu, že Dorsey na svém Twitteru zveřejnil i to, jak celý nákup probíhal, a to dalším společnostem může posloužit jako dobrý návod/inspirace.
 
Víc zajímavých novinek najdete v tweetech. Fajn start nového týdne! 

#FintechCZ
💰Nová služba z dílny ČS má ochránit příznivce obchodování na on-line bazarech před podvody.

🧮 Testováno. Přihlašování do IB pomocí QR kódu je pecka.

🎉 Startupový projekt peer-to-peer financování Zalep.to kupuje společnost AKCENT CZ.

👉  Fintech Mall Pay z našeho portfolia právě představil novinku: skipovací platební kartu, která odloží všechny platby do 50 tisíc Kč až na 50 dní.

#FinTech
😱  Platební společnosti a Fintech přebírají bankám tržní kapitalizaci.

💣 Affirm jde na veřejnost. Startup, poskytující půjčky spotřebitelům nakupujícím online, by si prý při první veřejné nabídce akcií mohl přijít až na 10 miliard. 

🔫 Razer v Singapuru spustila Razer Card. Finanční technologická společnost nabídne společně s Visa předplacenou kartu s možností ročního cashbacku, a to ve formě virtuální nebo fyzické karty (včetně Prémiové, která se při placení rozsvítí).

🙄 Lufax Holding upsal prvotní nabídku akcií na newyorské burze. Fintechový gigant se sídlem v Šanghaji je nejnovější čínskou společností mířící na americký trh navzdory geopolitickým tlakům. 

🎉 Raisin rozšiřuje svoji SaaS (software jako služba) nabídku ve Velké Británii, spojuje se s investičními platformami. Německý fintech tvrdí, že svého růstového cíle – 1 miliardy vkladů – dosáhl o celé čtvrtletí dřív, než plánoval. 

👉 NEC koupí Avaloq. NEC posouvá svůj byznys model ve směru SaaS (software jako služba), koupě švýcarského fintechu jí dá přístup k digitálnímu finančnímu softwaru. Obchod v hodnotě 2,2 miliard dolarů by mohl být uzavřen do dubna 2021.

💼 Největší belgický fintech je na burze! UnifiedPost se na tento krok připravoval 3 roky, teď se firma, nabízející služby spojené s identitou a platbami, stala prvním veřejně obchodovaným fintechem v zemi. A za den vybrala 252 milionů euro.

#PayTech
🚀  Crowdfundingový úspěch Wirex pokračuje: díky kampani na Crowdcube si platební fintech za necelé 2 týdny přišel na více než 2,3 milionu liber. Britská globální digitální platforma je použije na brzké spuštění svého produktu v USA a Japonsku.

👏 Mastercard investuje (stejně jako to už dřív udělala Visa) do Marqeta, open API platformy vydávající a procesující karty. Firmy se společně zaměří na nové regiony, začnou přitom v tom asijsko-pacifickém

📲  STC Pay rozšiřuje svoje platební kapacity. Saúdská e-peněženka, spuštěná na konci roku 2018, si pro to vybrala bankovní softwarovou společnost Temenos a do roku 2021 plánuje zdvojnásobit svoji klientskou základnu.

👔 Square je ve vedení rychle rostoucího fintechového odvětví a více a více digitalizované ekonomiky. Staví mocný ekosystém v odvětví finančních, obchodních a P2P služeb, už brzy ale bude muset čelit velkým výzvám

#Insurtech
🤖 Investice do insurtechu se za poslední čtvrtletí zdvojnásobily. Z dat Crunchbase vyplývá, že proběhlo celkem 69 investičních kol, 23 z nich přitom přesáhlo 10 milionů dolarů – známka posunu k zralejším společnostem.

#Banks
👏 Computop posiluje své partnerství s Raiffeisen Bank International, podpoří multi-kanálové platby ve východní Evropě. Jedním z prvních, kteří platformy Computop Paygate a možnosti expanze do regionu využijí, je dánský výrobce oken VELUX.

👧 Digitální měna Čínské lidové banky – e-juan – už byla využita pro pilotní transakce v hodnotě 1,1 miliardy juanů – od plateb účtů po vládní služby. Cíl je jasný: urychlit přeměnu čínské enokomiky

💚 NCR spouští novou softwarovou platformu pro bankomaty. Platforma nové generace, NCR Activate Enterprise NextGen má podle společnosti zákaznickou zkušenost z použití bankomatu co nejvíce přiblížit té z ostatních digitálních bankovních kanálů.

🧑‍🎤 Bank of America spouští Life Plan, pomůže klientům s jejich prioritami. Digitální nástroj využije data i vstupy klientů k vytvoření personalizovaného přístupu k životním prioritám, velké cíle rozmělní na snadněji realizovatelné kroky.

🐌 JPMorgan promění věrnostní body v obchodovatelné aktivum. Bankovní gigant spolupracuje se startupem Affinity Capital Exchange, jehož technologie promění věrnostní programy ve standardizovanou a směnitelnou měnu, takzvané „Reserve Points“

#ChallengerBanks
👛 Revolut přichází hned s několika novinkami. Umožňuje sledování předplatného, které uživatelé platí z Revolut účtu nebo karty, v Americe přidává spořicí bonus a jeho byznysoví partneři si teď mohou objednat taky kovovou kartu.

🔮 Starling Bank spouští online bankovnictví. Vedoucí britská digitální banka tak reaguje na požadavky svých klientů, kteří teď budou svoje finance moci spravovat jak ze svých chytrých telefonů, tak z počítačových obrazovek.

👏 Na světě je Monument, digitální banka, která za neuvěřitelných 18 měsíců získala licenci od britských regulátorů. Banka se aktuálně blíží ke konci úspěšné Séria A, vybrala už 20 milionů liber a dalšíjsou na cestě.

#CryptoCurrency
📲 Square koupil 50 milionů dolarů v bitcoinu. Společnost v kryptoměny silně věří a vnímá je jako nástroj zapojení se do globálního měnového systému. A to je přesně v souladu s jejím cílem: pomoci lidem uspět a ekonomicky růst.

#OpenBanking
😱 API 4 top soukromých bank v Indii umožňují inovace v otevřeném bankovnictví a kvalitnější obsluhu klientů. Mezi bankami, které svá data daly k dispozici fintechům, patří indičtí velikáni Kotak, YES BANK, HDFC i ICICI.

🔐 IMB Bank spouští otevřené bankovnictví, začne přes API na svém developerském portálu sdílet informace s třetími stranami. Ještě v tomto finančním roce spustí i digitální hypoteční platformu, doplní tak své online vklady a osobní půjčky.

Pokud vám tento newsletter přeposlal kolega, známý nebo kamarád a vám se líbil, neváhejte se zaregistrovat a připojit k české fintechové komunitě. Každé pondělí do své schránky dostanete výběr toho nejzajímavějšího z #fintech i #fintechcz.