(fin)TECH v Tweetech 11/2020

Dobré ráno všem! 

PayPal minulý týden oznámil kontroverzní plán, od prosince chce zpoplatnit neaktivní účty. Tento počin zvedl – nepřekvapivě – vlnu jejich uzavírání. Osobně by mě zajímalo, co za tím je.

V posledních měsících jsme viděli spíš opačnou strategii, kdy například Netflix řekl, že neaktivní účty poplatkem zatěžovat nebude. 

Minulý týden mě zaujal platební prsten Aeklys. Jakmile jednou vyzkoušíte placení například hodinkami nebo telefonem, platební kartu s sebou už chtít nosit nebudete. Dalším stupínkem jsou právě platební prsteny
 
Víc zajímavých novinek najdete v tweetech. Fajn start nového týdne! 

@littlelucy_lu

#FintechCZ
🎉Trezor přichází s desktop aplikací U Ledgeru se mi líbí, tak uvidíme, jak to pojal Trezor.

🎙️ Mutumutu. Co by si měl pojistit úplně každý? Jak se vlastně pozná kvalitní pojištění? A proč jsme rádi, když se o sebe staráte? Všechno se dozvíte v novém díle podcastu Na vlně podnikání. 

#FinTech
😱  M1 Finance uzavřela sérii C financování pár měsíců poté, co v sérii B vybrala 33 milionů dolarů. Tentokrát si fintech z Chicaga prišel na 45 milionů, a zatímco v létě byla hodnota aktiv v jeho správě 1,45 miliardy, teď už jsou to víc než 2.

💣 PayPal ve Velké Británii spouští službu „kup teď, zaplať později“. Přidává se tak ke Klarně a australské AfterPay a zákazníkům umožní uhradit jejich nákupy ve třech měsíčních splátkách.

📲 Razorpay je novým fintechovým jednorožcem. Indický startup vybral v Sérii D financování 100 milionů dolarů! Použije je na další rozvoj svých produktů – Razorpay a Razorpay Capital – , do roku 2021 prý najme také 500 nových zaměstnanců!

🔫 Klarna je v průšvihu. Rozeslala marketingovou zprávu lidem, jejichž e-mailovou adresu ve své databázi vůbec neměla mít. Příjemci jsou naštvaní a na firmu si teď posvítí úřady na ochranu soukrom

🙄 PayPal přichází s poplatkem za neaktivní účty. Uživatelé, kteří si je u společnosti otevřeli, ale rok a více je nepoužili, zaplatí ročně až 12 liber. Jak se „pokutě“ vyhnout? Snadno. Přihlaste se ke svému účtu nejpozději do prosince.

👉 LOQBOX expanduje do Spojených států. Cenami ověnčený britský fintech ve 40 státech USA spouští jediné bezplatné řešení, jehož prostřednictvím si teď 80 % Američanů může budovat své kreditní skóre, a ještě u toho šetřit peníze.

💼 Coinomy buduje komplexní online ekonomiku, vystaví ji okolo tržiště produktů a služeb. Její produkty umožňují uživatelům jít cestou bez bank, platit nižší poplatky a spravovat své finance. Před-registrace už běží

#PayTech
🥂 Designový guru Uberu Philippe Starck vytvořil jedinečnou platební metodu. Chytrý prsten je úložištěm platebních, cestovních karet i vizitek. Vznikl je spolupráci se startupem Icare Technologies a s cenovkou 249 euro nepatří mezi nejlevnější.

👏 Stripe kupuje nigerijský startup Paystack, nabízející rychlou integraci platebních služeb do online i offline transakcí prostřednictvím API. Obchod za více než 200 milionů dolarů pomůže společnosti s její expanzí na africký kontinent.

🎲 Wisepay byla napadena kyber hackery. Rodiče, kteří prostřednictvím školní platební služby začátkem října poslali platbu některé z 300 postižených škol ve Velké Británii, teď možná sdílí data ze svých karet s online zloději.

📲 Judopay rozšiřuje podporuje bezkontaktních plateb prostřednictvím partnerství s Mastercard. Vedoucí poskytovatel mobilních plateb touto novinkou potěší hlavně podniky, které se poohlíží po expanzi do zahraničí

🎉 Payguru nasazuje platby prostřednictvím SMS. Turecký fintech od roku 2018 nabízí služby milionům klientů, kteří nevlastní bankovní účet. Loni tuto možnost ve městě Kahramanmaras využilo 65 tisíc lidí, brzy bude dostupná také v Ankaře.

🥁 Amazon se spojuje s Uber India, za jízdy stále oblíbenější službou umožní platit prostřednictvím Amazon Pay. Amazon se tak přidává k Paytm a Google Pay, které s Uber uzavřely partnerství už v minulosti.

#Wealthtech
🤖 Skoro 2 000 účtů Robinhoodu napadli hackeři! Podle vedení není chyba na straně společnosti.

#ChallengerBanks
👛 Tým expertů na finanční služby v čele s bývalými šéfy Barclays spustí Pennyworth, digitální banku zaměřenou na mladé profesionály a střední manažery. Už teď plní čekací listinu průkopníky, kteří jí v roce 2021 pomohou s testováním.

🔮 Výzkum Deposit Solutions ukázal, že pětina Britů zvažuje v následujícím roce změnu spořicí instituce. Na klidu velkým britským bankám nepřidává ani fakt, že se spořicími službami challenger bank je spokojeno 73 % klientů.

#DigitalCurrency
📲 Bank of Japan začne v roce 2021 s ověřováním konceptu digitální měny. Ve zveřejněném dokumentu klade centrální banka země důraz na přístupnost off-line v případech výpadků internetu nebo elektrické sítě například vinou přírodních katastrof.

#OpenBanking
😱 Britská inovační agentura Nesta vyhlásila vítěze openbankingové výzvy. Open Up 2020 měla za cíl podpořit inovace v otevřeném bankovnictví a její vítězové – Mojo Mortgages, Moneybox, Plum a Wagestream – si odnesli 1,5 milionu liber.

#WorthReading
🔥 Přemýšlíte, co se sychravými podzimními večery? Pak pro vás mám tip na pořádně dlouhou zprávu, Time for trust. Vyplodila ji známá poradenská síť PwC, která se tentokrát zaměřila na změny, jež blockchain přinese byznysu a ekonomice.

Pokud vám tento newsletter přeposlal kolega, známý nebo kamarád a vám se líbil, neváhejte se zaregistrovat a připojit k české fintechové komunitě. Každé pondělí do své schránky dostanete výběr toho nejzajímavějšího z #fintech i #fintechcz.