(fin)TECH v Tweetech 12/2020

Dobré pondělní ráno!

Posledních pár týdnů bylo pro bitcoin ve znamení celé řady pozitivních zpráv, proto není divu, že překročil hranici 13 tisíc dolarů a objevují se analýzy, že bude růst dál.

K zajímavým zprávám minulého týdne patřilo prohlášení PayPal, že jeho uživatelé si můžou bitcoin uchovávat ve svých peněženkách, a hlavně s ním teoreticky platit u 26 milionů obchodníků, kteří PayPal používají.

Za mě byl však nejzajímavější článek na stránkách společnosti Andreessen Horowitz. Článek ukazuje na zajímavou oblast, data o mzdě, která už přilákala několik velkých hráčů – Plaid, Verix nebo Argyle. 

Fajn start nového týdne! 

@littlelucy_lu

#FintechCZ
🎉 Komerční banka dál loví mezi start-upy- Získala podíl ve firmě MonkeyData, která půjčuje e-shopům.

🎙️ Český startup Direct Fidoo zbavuje vopruzu s papírováním ve firemních financích. Letos jím proteče přes miliardu korun.

#FinTech
😱  Myšlenka vytvořit vlastní digitální měnu se centrálním bankám na celém světě zamlouvá čím dál tím víc. V Evropě je v čele Evropská centrální banka, pořádně se do toho obout a pokusit se vyhrát tento závod by ale měla spíš Bank of England.

💣 P2P půjčování zažívá vinou pandemie covid-19 pořádný nápor. Požadavky na výběr fondů se hromadí: někteří investoři největšího britského P2P webu jsou tak prý až 19tisící v pořadí

🔫 Prodat kradené hodinky Rolex už možná brzy bude zcela nemožné. Postará se o to blockchain, který nahradí zastaralé papírové certifikáty a záruční listy a který se testuje snad už všude – od aukčních domů po finanční služby.

#PayTech
👏 Vlastníkem mobilní platební služby Swish je šest největších švédských bank a dalších šest účastníků systému. Platí s ní téměř všichni Švédi

🎲 Starbucks vymyslel skvělý plán, jak si půjčit peníze od zákazníků. Kdo si dobije jeho aplikaci, dostane při placení za každý dolar dvě hvězdičky (směnitelné třeba za nápoj zdarma), za platbu propojenou kartou nebo mobilní peněženkou je ale jen jednu.

📲 Mastercard v Asii vyzkouší biometrické platby. Na prvním asijském pilotu biometrických karet používajících otisk prstu pro autorizaci transakcí na platebních terminálech spolupracuje s firmou Idemia a singapurským fintechem MatchMove.

🥁 MoneyGram a PayMaya představují řešení pro převody peněz ze Spojených států. Uživatelé MoneyGram v USA tak teď mohou prostřednictvím aplikace nebo webu poslat peníze, které držitelé PayMaya Visa karty na Filipínách obdrží téměř okamžitě.

#Wealthtech
🌎 Tajemní kyberhackeři dávají ukradené peníze na charitu. Skupina tvrdí, že se jí podařilo získat miliony dolarů, s nimiž chce ze světa udělat lepší místo. Children International darovala 10 tisíc dolarů v bitcoinu, ta si je ale nenechá.

🎉  Allfunds oznámil svůj plán vyvinout prostřednictvím své nové společnosti Allfunds Blockchain nový platební model. Španělský wealthtech chce jeho prostřednictvím nabídnout odvětví investičních fondů efektivnější finanční vypořádání.

👉  Alpaca vybrala v sérii A financování 10 milionů dolarů. Startup, který pomáhá ostatním společnostem přidat k jejich vlastním produktům obchodování s akciemi bez poplatků, si tak už přišel na celkem 22 milionů.

#Insurtech
💼  Bolttech uzavírá partnerství s LG U+ a expanduje do Jižní Koreje.Insurtech, který je součástí Pacific Century Group, se spojuje s jednou z telekomunikačních společností v zemi, jejíž klienti teď budou moci využít jeho ochrany mobilních zařízení.

#Banks
🤖 JPMorgan Chase se pouští do boje se Square a PayPal, uvádí QuickAccept, službu pro přijímání plateb prostřednictvím aplikace nebo čtečky bezkontaktních karet. Peníze za prodeje pošle obchodníkům na jejich Chase účet ještě ten samý den.

🙄 Citi spouští karty ‚True Name‘. Banka se spojila s Mastercard a nabídne lidem, kteří se svojí identitou řadí mezi transgenderové nebo nebinární, možnost použít na svých kreditních kartách jméno, které si sami zvolí.

#ChallengerBanks
👛 Bývalé vedení Paytm spouští fintechový startup Junio, zaměřený na děti. Chytrá karta Junio se chová jako kreditka, umožní nakupovat na internetu i ve fyzických obchodech a podle webu firmy prý naučí děti finanční disciplíně.

🔮 LINE spouští ve spolupráci s thajskou KASIKORNBBANK první “Social Banking” platformu v zemi. LINE BK uživatelům umožní převádět peníze, otevírat spořicí účty, žádat o půjčky a také platit, a to přímo prostřednictvím aplikace LINE.

📲 Multimiliardové sloučení významné ruské technologické firmy Yandex a challengeru Tinkoff se nekoná. Zakladatel banky Oleg Tinkov se z obchodu za 5,5 milardy dolarů rozhodl vycouvat

#CryptoCurrency
📲 PayPal zkoumá akviziční příležitosti, možná koupí krypto firmu BitGo, úložiště bitcoinu. PayPal nedávno oznámil, že jeho uživatelé mohou nakupovat, držet a prodávat digitální měny a také je používat k nákupu v síti jeho obchodníků.

😱 Bývalá japonská fotbalová hvězda a kapitán brazilského týmu Botafogo, Keisuke Honda, spouští svoji vlastní kryptoměnu. Pomocí KSK Honda Coin chce zvýšit angažovanost fanoušků, kteří dostanou třeba přístup k exkluzivnímu obsahu.

👀 Poskytovatel přeshraničních plateb ECOMMPAY se spojuje s Telegram, nabídne nákupy v rámci aplikace. Telegram patří k nejstahovanějším aplikacím pro sociální média ve 20 zemích světa a má na 400 milionů aktivních uživatelů.

⏰ PayPal spustil novou krypto službu, která umožní nakupovat, držet a prodávat kryptoměny. Služba bude dostupná nejen 325 milionům klientů paytechu, ale také jako finanční zdroj pro nákupy u 26 milionů jeho obchodníků na celém světě.

#OpenBanking
😱 Přístup k datům ohledně mezd prostřednictvím API? Snad už brzy. Plaid umožnil klientům bank sdílet svoje data s fintechy, nové platformy se zaměřují na přístup k informacím o mzdách, pojištění, kreditu a správě obchodních činností.

🔥  Plaid odmítá, že by využila loga svého klienta k podvodnému získávání dat. Software společnosti, která teď čelí žalobě TD Bank, pomáhá aplikacím jako Venmo, Coinbase nebo Stripe přistupovat k bankovním a karetním informacím.

Pokud vám tento newsletter přeposlal kolega, známý nebo kamarád a vám se líbil, neváhejte se zaregistrovat a připojit k české fintechové komunitě. Každé pondělí do své schránky dostanete výběr toho nejzajímavějšího z #fintech i #fintechcz.