(fin)TECH v Tweetech 13/2020

Příjemné pondělní ráno,
 

už tři měsíce pro vás píšu tento newsletter a doufám, že to spolu vydržíme ještě dlouho. Fintechová scéna začíná být extrémně zajímavá. Minulý týden Goldman Sachs s velkou pompou ukázala svůj API developerský portál. Tady je krásně vidět, že i 150 let stará banka se dokáže adaptovat. 

Společnosti jako Bond, Galileo, Marqeta v uplynulých deseti letech začaly budovat základy služby BaaS (bank-as-a-service). To vedlo ke vzniku Chime, Credit Karma nebo Doordash, a to s cílem budovat lepší, rychlejší a levnější (dostupnější) finanční služby pro každého. 

BaaS bude v budoucnu s nástupem digitalizace hrát ještě důležitější roli. Představte si, že jste technologická společnost, skvělá ve svém oboru, například Netflix, a pro rozšíření podpory produktů budete mít tendenci čím dál tím víc řídit svoje platební kanály. Vaše potřeba je jasná, a to vybírat poplatky v různých měnách, celosvětově, rychle a levně. Pořád si myslíte, že k tomu budete využívat několik zprostředkovatelských bank? 

Přeji pohodové čtení. 

@littlelucy_lu

#FintechCZ
🎉 Česká spořitelna automatizuje své API rozhraní.Díky platformě Integromat. 

🎙️ Cíle podpořit.cz jsou nemalé, mít vlastní platební dobrokartu.

#FinTech
😱 Temná stránka fintechového půjčování? Fintechty přinesly revoluci do bankovnictví, nedávný průzkum ale ukazuje, že někteří klienti jejich vinou utratí víc, spadnou hlouběji do dluhů a přestanou platit častěji, než je tomu u tradičních bank.

🕺 SoFi získal předběžné oprávnění pro chartu národní banky, teď spustí svoji první kreditní kartu. Online půjčovatel Social Finance zahájil svoji existenci financováním studentských půjček, v posledních letech ale expanduje ve velkém.

📙 Britská fintechová hvězda PrimaryBid si přišla na 50 milionů dolarů. Technologická společnost, jež pomohla retailovým investorům získat v době pandemie přístup k miliardám dolarů, se stává prominentním hráčem na londýnském kapitálovém trhu.

🥁 Vyšel průzkum FT Partners, zaměřený na fintech a jeho výsledky ve 3. čtvrtletí letošního roku. Zajímavé a detailní čtení plné čísel na dlouhé podzimní večery.

💣 Pandemie koronaviru způsobila problémy ve všech sektorech. Jak si s krizí poradila P2P platforma Robocash? Je její ziskovost dostatečně vysoká?


🔫 JP Morgan zafinancovala Icon Options. Britský fintech pomáhá bankám, jako je například právě JP Morgan, s jejich digitální transformací, jíž aktuálně prochází doslova každá důležitá finanční instituce.

👏 Marriott International oznámila partnerství s Grab v šesti zemích jihovýchodní Asie. Dohoda největší hotelové společnosti světa s firmou pro sdílení jízd se zaměří na šest stovek restaurací a barů Marriott. 

#PayTech
👏 Uživatelé Stripe teď mohou přímo podpořit životní prostředí. Startup pro digitální platby dává byznysům prostřednictvím svého nového nástroje Stripe Climate možnost přispět na projekty odstraňující uhlík z atmosféry

🎲 Zopa spouští svoji první kreditní kartu a nastupuje tak cestu ke každodennímu bankovnictví. Společnost začala s P2P investováním a nabízí také spořicí účty a osobní půjčky.

📲 Poptávka po rychlých platbách ve zkušebním provozu malých bank je velká. Důvodů, proč podniky chtějí platby v reálném čase, je několik: cash flow, závazky i mzdy.

🥁 Placení se stává hračkou: Google Pay expanduje do 23 nových zemí a 24 nových bank. Platební služba technologického giganta je nyní nově dostupná v Austrálii, Kanadě, Velké Británii, Japonsku, ale také v Česku a na Slovensku.

#Banks
🤖 Danske Bank nahradí plastové platební karty kartami z recyklovaného materiálu. Ekologičtější karty dostanou nejdříve majitelé účtu Pocket Money, určeného pro děti od 8 do 14 let, po testovacím provozu se jich dočkají všichni klienti.

🙄 JPMorgan Chase zakládá nový útvar pro blockchainové projekty, podle něj technologie brzy začne vydělávat peníze. Tento týden bude jeho digitální měna, JPM Coin, poprvé použita komerčně, a to pro posílání plateb po celém světě.

#ChallengerBanks
👉  Rivalita mezi Monzo a Starling Bank nabývá na intenzitě a z profesionální úrovně se přesouvá i na tu osobní. Zajímavý pohled zevnitř.

🎉  Ziglu uzavře svoji crowdfundingovou kampaň na Seedrs s více než 2,9 miliony liber. Platforma s aplikací pro správu tradičních i digitálních měn nabízí transparentní a konkurenční ceny i okamžitou možnost nakupovat jako místní.

#CryptoCurrency
📲 Předčasný čínský Nový rok zažili minulý týden obyvatelé Shenzenu: 50 tisíc z nich obdrželo DCEP (novou digitální měnu), v hodnotě 200 RMB (necelých 700 Kč). Dárek je součástí pilotního testování kryptoměny, které jde zatím moc dobře.

😱 Kryptoměnová burza FTX bude obchodovat top akcie největších firem světa. Mezi tokenizovanými podíly se objeví například akcie Tesly, Amazonu, Applu, Facebooku nebo Netflixu. 

👀 Írán legalizuje Bitcoin, potřebuje jej k financování importu v době nových sankcí

⏰ Libra na obzoru? Diskutovaný projekt Facebooku má být údajně spuštěn ještě letos. Na globální měnu se už přitom nepomýšlí, uživatelé by se ale mohli těšit na regulovaný platební systém.

#OpenBanking
😱 Britský fintech Modulr představuje API pro vydávání fyzických karet. Jeho klienti, kterými jsou digitální byznysy, teď vše okolo plateb zvládnou prostřednictvím jedné jediné platformy.

🔥  Goldman Sachs představil svůj DEV portál, který umožní klientům začlenit bankovní služby do jejich vlastních produktů. Strategie je součástí snahy banky o širší expanzi do korporátního a spotřebitelského bankovnictví a rozšíření základny jejích tržeb.

#WorhtReading
🌎 V roce 2019 největší světové banky investovaly více než 2,6 bilionů amerických dolarů do sektorů, o nichž vlády i vědci věří, že ničí biodiverzitu. Šokující zpráva Portfolio Earth, kterou by si měli přečíst úplně všichni.

Pokud vám tento newsletter přeposlal kolega, známý nebo kamarád a vám se líbil, neváhejte se zaregistrovat a připojit k české fintechové komunitě. Každé pondělí do své schránky dostanete výběr toho nejzajímavějšího z #fintech i #fintechcz.