(fin)TECH v Tweetech 14/2020

Fajn pondělní ráno,

americké volby byly minulý týden v hledáčku mnohých z vás. Boj to byl napínavý a věřím, že známe 46. amerického prezidenta. Při všem tom humbuku kolem Trumpa a Bidena se odehrál boj, který mi byl bližší. Bitcoin po dlouhé době překonal hranici 15 tisíc dolarů. Nebudu spekulovat, kam by se mohl do konce roku dostat, to není obsahem :o).

Druhou důležitou zprávou bylo, že WhatsApp spustil platby v Indii. Pokud přemýšlíte, co je na tom tak skvělého, protože indický trh je už teď přeplněn podobnými službami (Paytm, PhonePe, Amazon Pay a spoustou dalších startupů), tak máte určitě pravdu. Na druhou stranu je to trh se 400 miliony zákazníků a WhatsApp má ve své základně 20 milionů potenciálních uživatelů. Nemluvě o tom, že trh má do roku 2023 šanci vyrůst až na 1 miliardu dolarů. O tu částku už stojí za to trochu zabojovat.

Užijte si čtení

@littlelucy_lu

#FintechCZ
🎉 Investice jako přes Robinhood. J&T dává 10 milionů do českých Fondee.

👏 Portu je na Slovensku! Nad Tatrou se blýská… na lepší investiční časy. Portu vyráží šetřit investiční portfolia na Slovensku. 

🎙️ “Jedna z našich hypotéz byla, že se podbízet nemusíte, že můžete říct, že vaše investice je riziková. Nemusíte tvrdit, jak je výhodná, zajištěná, nejlepší. Prostě předložíte kvalitní analýzu. Fajn rozhovor s Petr Volný (co-founder Upvest).

🔫   GoPay konečně spustili Apple Pay.

#FinTech
😱 Automata vybral v sérii A financování 1,5 milionu euro. Britsko-francouzský fintech se chystá transformovat retailové bankovnictví a správu majetku a klientům umožní platit investovaným kapitálem.

🕺Ve Velké Británii odstartovat nový startup Strive. Fintech navržený pro rodiny chce ze spoření udělat zábavu pro celou rodinu a pomoci s edukací a budováním dobrých finančních návyků u dětí.

📙 Zajímá vás, jak různé byznysy posílají faktury svým zákazníkům. Skvělá infografika prozrazuje, jak jsou na tom souhrnně a jaké nástroje používají bankovnictví/finanční služby a softwarové/technologické společnosti

🥁 Float válí. Kampaň britské společnosti pro finanční wellness na Seedrs rychle překonala cíl 512 500 liber. Float byla založena v roce 2018 a nabízí zálohy na plat, finanční plánování, půjčky i spoření a investice pro zaměstnance.

#PayTech

👏 HSBC spustí rivala TransferWise. Global Money Account, bezplatná mobilní služba pro držení, správu a zasílání peněz v různých měnách klientům HSBC ve více než 20 zemích, spatří světlo světa nejprve v USA, v dalších zemích pak v roce 2021.

🎲 WhatsApp získala povolení spustit platební služby v Indii. Facebookem vlastněná aplikace začala s testováním P2P plateb v zemi, kde má stovky milionů uživatelů, už v roce 2018, teď je konečně může nabídnout. Konkurence je ale veliká.

📲 NFC Forum představuje zajímavá data o přístupu spotřebitelů a přijímání trendů v 9 zemích světa. 7 z 10 spotřebitelů věří v bezpečnost bezkontaktních plateb/mobilních peněženek, 88 % má s NFC technologiemi dlouhodobě pozitivní zkušenost.

🔫  Kryptoměnová burza Coinbase spustí ve Spojených státech debetní kartu s odměnami. Coinbase Card bude podporovat celou řadu kryptoměn, bude propojená s mobilní aplikací a Američané se na její čekací listinu mohou zapisovat už teď.

#Insurtech
🥁 InsurTech 100 list od FinTech Global, už třetí v pořadí, odhaluje 100 nejinovativnějších technologických společností, které vnáší revoluci do pojišťovnictví. Od roku 2017 bylo do insurtechu investováno bezmála 17 miliard dolarů.

👏  Nippon Life vyvinula tréninkový program pro obchodníky založený na avatarech. Vedoucí japonská pojišťovací společnost chce svým obchodním zástupcům prostřednictvím interaktivní hlasové technologie pomoct získat více zkušeností.

#Wealthtech
💣 Avaloq doplňuje svoji B2B wealthtech platformu o regtech prvky. Švýcarský poskytovatel fintech softwaru se spojil s regtechem Investment Navigator, sníží tak náklady správců majetku a možná získá nové klienty pro své ostatní produkty.

#Banks
🤖 Standard Chartered přechází na hybridní práci. Uprostřed pandemie je další z bank, která přehodnocuje svůj přístup k místu výkonu práce. Její říjnový průzkum mezi zaměstnanci ukázal, že většina pozic s flexibilní prací mít problém nebude.

👉  Španělská BBVA, jedna z největších finančních institucí světa, přesunuje svoji distribuční síť marketingových dat na Amazon Web Services. Její útvar korporátního a investičního bankovnictví tak bude moci zpracovávat stále větší množství dat.

😱 Lloyds oseká (už zase!) svoji zaměstnaneckou základnu. Zásah britské bankovní skupiny se dotkne 1 070 míst, jejichž ztráta bude prý kompenzována více než třemi stovkami nových pozic. 

#ChallengerBanks
🎉  Vivid Money vybrala v Sérii A financování 15 milionů euro. Německý startup nabízející mobilní bankovnictví, založený v roce 2019 a financovaný ruskou Tinkoff Bank, je využije na podporu své expanze a vývoj produktu.

#CryptoCurrency
📲 ZenGo, mobilní aplikace pro správu kryptoměn, spustí ve Spojených státech Visa debetní kartu. ZenGo je takzvanou nesprávcovskou (non-custodial) peněženkou, takže její uživatelé mají nad svým kryptoměnami plnou kontrolu.

😱 Ethereum 2.0 je na světě! První fyzická implementace Ethereum 2.0 prokaždodenní uživatele umožní posílat ETH mezi Ethereum a ETH2.0, a to už od 1. prosince.

🔥  Ripple investuje do Money Tap. Aplikace pro chytré telefony byla vyvinuta SBI a Ripple a umožňuje uživatelům provádět okamžité domácí platby za pomoci bankovního účtu, telefonního čísla nebo QR kódu.

👉  Avanti je druhou kryptoměnovou bankou v Americe, soupeřit bude s Kraken Financial. Avanti má v plánu nabídnout službu úschovy digitálních zdrojů – a nakonec vytvořit také svoje vlastní digitální aktivum

#Blockchain
👀  Rezervní banka Austrálie prozkoumá potenciál digitální měny centrální banky založené na blockchainu. Projekt by mohl být uzavřen do konce letošního roku, jeho zjištění pak zveřejněna v první polovině toho následujícího.

😱 Španělské banky – včetně Santander, LiberBank, Bankia, Caixa Bank nebo BME – plánují nasadit model digitální indentity založený na blockchainu. Projekt s názvem Dalion vstupuje do druhé fáze vývoje a nasazen by mohl být v květnu 2021.

🔥  Jihokorejská společnost ST Telecom spouští blockchain  peněženku ke správě digitálních vládních certifikátů, které zahrnují například registraci rezidentů nebo zdravotní pojištění. Skrze peněženky je možné odeslaní státní správě a soukromým společnostem.

#WorhtReading
😱 Biometrické chytré karty a aplikace pro digitální identitu jsou tématem týdne, co se týče jejich využití u digitálních peněženek. Přinesou snížení podvodů při placení kartami? Zajímavý článek o tom, jaké jsou možnosti a jejich potenciál.

Pokud vám tento newsletter přeposlal kolega, známý nebo kamarád a vám se líbil, neváhejte se zaregistrovat a připojit k české fintechové komunitě. Každé pondělí do své schránky dostanete výběr toho nejzajímavějšího z #fintech i #fintechcz.