(fin)TECH v Tweetech 15/2020

Dobré ráno všem, 

minulý týden se Twitterem prohnala debata o otevřeném bankovnictví. Debata to byla dlouhá (celé vlákno), pokud však chcete její krátkou verzi, šlo o to, že banky se budou muset naučit fungovat v tzv. real-time módu. Převody v řádu vteřin musí být samozřejmost. To však stačit nebude, i další produkty budou muset začít fungovat na tomto principu. Chci půjčku, chci ji hned. Chci pojištění, chci ho hned. Čekání je neakceptovatelné. Nedokážete? Půjdete z kola ven. 

Pamatujete si na Libru od Facebooku? Digitální token, který měl přinést revoluci v placení? Podařilo se jim převádět peníze 7x rychleji, než to umí Visa. Paráda, že? Má to jen jeden malinký háček. Vše se dělo v laboratorních podmínkách, které se od reálného světa dost liší. 

Podívejte se i na další novinky a zpříjemněte si pondělní ranní kafe zprávami, díky nimž budete v obraze ohledně toho, co se za poslední týden ve fintechovém světě stalo. 

Fajn čtení,

@littlelucy_lu

#FintechCZ
🎙️Česká republika je prý v digitalizaci stále pozadu. Přesto se už na trhu objevily takové novinky, jako jsou přenosné platební terminály ovládané přes mobil, říká v rozhovoru bankovní poradce České spořitelny pro veřejný sektor Petr Chlupáč. 

😱 Poplatek za autorizační SMS a další položky ze žebříčku nejabsurdnějších bankovních poplatků roku 2020 v České republice.

#FinTech
😱 Bratr zesnulého kolumbijského drogového magnáta Pabla Escobara žaluje Klarnu o miliony. Nejoceňovanější evropský fintech podle něj neprávem zadržuje 400 tisíc euro za mobily, které Escobar Inc jeho prostřednictvím prodala.

🕺25 největších soukromých kapitálových společností v jednom grafu. Skvělá infografika, která vám dám dobrý přehled o tom kdo, proč a hlavně kolik.

📙 Šéf American Express přechází do Broadridge Financial Solutions. Edmund Reese se na konci listopadu stane novým finančním ředitelem inovativního fintechového startupu a na svoji roli se evidentně těší. 

🥁 Mazooma se spojuje s Plaid. iGamingový fintech ve spolupráci s fintechovou datovou sítí vytvoří nový platební nástroj, který usnadní převod peněz pro online hry a sportovní sázky.

🔫  Experian bude nově reportovat úhrady daní a předplatného, aby svým uživatelům pomohl zvýšit jejich kreditní skóre a dosáhnout i na jinak nedostupné finanční produkty. Služba Boost je zdarma .

#PayTech

👏 Ekologická iniciativa Mogo má úspěch, základna její fintechové platformy za poslední čtvrtletí vzrostla o 89 %. Iniciativa má vykompenzovat uhlíkovou stopu, kterou za sebou uživatelé platinové předplacené karty Visa zanechávají.

🎲 Placení chytrým telefonem je nejen rychlejší, ale ve skutečnosti také bezpečnější a efektivnější než používání kreditních karet. A je na vzestupu. Takže pokud ještě Apple Pay nebo Google Pay nevěříte, měli byste s tím začít.

📲 Grab dominoval Sérii B financování indonéské e-money společnosti LinkAja v hodnotě 100 milionů dolarů. Elektronická peněženka a služba pro obchodníky je vlajkovou lodí PT Fintek Karya Nusantara a má už 58 milionů registrovaných uživatelů .

#Wealthtech
💣 Startup Tailwind Financial Services vstupuje na indickou wealthtechovou scénu. Fintechová platforma je připravena nabídnout své služby – řadu investičních portfolií, doporučení na míru i analytické reporty – široké veřejnosti.

#Banks
🤖 Deutsche Bank prodává IT oddělení PostBank. PostBank Systems AG koupí Tata Consultancy Services a kromě 100 % akcií získá také 1 500 zaměstnanců společnosti. Obchod je důležitým krokem na cestě ke strategické transformaci Deutsche Bank.

😱  Finančnictví je stresující obor. Mnoho bankéřů proto sahá po stimulačních látkách a nebojí se ani tvrdých drog. Podívejte se na studii z Austrálie.

👉 Proč by měla Bank of England dát každému bezplatný účet. Zajímavý článek o tom, proč by britská centrální banka měla lidem posílat peníze napřímo a ne je půjčovat bankám a ty zaměstnavatelům ve víře, že ti je ve skutečnosti investují.

#ChallengerBanks
🎉  Hluboký ponor do čísel Tinkoff, které se povedlo něco, co zatím nemnohým neobankám, a sice být dlouhodobě profitabilní. V Rusku přišla jako první s tzv. Lifestyle Bankingem a cifry, kterými se chlubí, dělají dojem.

📲 Aidexa vybrala 45 milionů euro. Italská challenger banka pro malé a střední podniky chce použít kombinaci umělé inteligence a otevřeného bankovnictví, do 5 let mít 100 tisíc klientů a příští rok plnou bankovní licenci.

#CryptoCurrency
📲 Crypto půjčovatel Cred ohlásil bankrot, můžou za to prý podvody bývalého vysoce postaveného zaměstnance. Společnost má majetek v hodnotě 50-100 milionů dolarů, ale závazky ve výši 100-500 milionů

😱 Kryptoměnová burza Binance dá 200 tisíc dolarů vyšetřovatelům, kteří pomohli identifikovat hráče stojící za útokem z roku 2018. Útočníci tehdy napodobili její webovou stránku, ukradli data uživatelů i jejich peníze

🔥  Jak na těžbu kryptoměn s Raspberry Pi? Jde to vůbec? A pokud ano, je to v roce 2020 ještě vůbec profitabilní? Bitcoin roste, a tak tento článek možná vůbec není od věci.

#Blockchain
👀  Cestování mezi Čínou a Macaem usnadňuje systém blockchain kódů k rychlému ověření zdravotního stavu turistů. Macao bylo jedním z prvních států, který začal využívat blockchain v boji proti Covid-19.

#AI
🥁 State of AI Report 2020 je na světě. Zpráva přináší informace o tom nejzajímavějším vývoji v oblasti umělé inteligence a o tom, co to bude znamenat do budoucna.

#WorhtReading
😱 Vyšla zajímavá zpráva o chování uživatelů bankovních aplikací. Jaký je rozdíl mezi uživateli zařízení s operačním systémem Android a iOS a co se za poslední rok změnilo?

🔥 Tohle je skvělá zpráva. Kurz Hlubokého učení Yanna LeCuna je teď zdarma a on-line dostupný úplně každému. Kurz nevede nikdo jiný než sám Yann, a tak pokud jste se chtěli o této disciplíně strojového učení dozvědět víc, je ten pravý čas.

Pokud vám tento newsletter přeposlal kolega, známý nebo kamarád a vám se líbil, neváhejte se zaregistrovat a připojit k české fintechové komunitě. Každé pondělí do své schránky dostanete výběr toho nejzajímavějšího z #fintech i #fintechcz.