(fin)TECH v Tweetech 16/2020

Dobré pondělní ráno,

v poslední době fintechová scéna zažívá neobvyklé množství skandálů. Minulý týden jsem v newsletteru psala, že bratr Pabla Escobara žaluje Klarnu za zadržování prostředků. Tento týden praskl skandál s karetním providerem Lanistar. Zdá se, že startup tak trochu mlžil o svých licencích, FCA upozornil, že se nejedná o autorizovaného poskytovatele, a proto by si zákazníci měli dávat pozor. 

Zároveň Google představil nový Google Pay, Affirm míří na burzu, Amazon buduje svoji vlastní on-line lékárnu a fintech Marqeta uzavřel partnerství s Uber. Je toho málo? Čtěte dál, minulý týden byl extra našlapaný.

Fajn čtení,

@littlelucy_lu

#FintechCZ
🔥 Tak je to tady… #apinauts 2020! I když on-line, stoprocentně vás nadchne. Budoucnost #API, současnost #PSD2, skvělé startupy, unikátní názory na to jak stavět svůj byznys díky API! 2.12.2020 na webu http://apinauti.cz

#FinTech
😱 FCA varuje před nepovolených fintechem Lanistar. Britský finanční regulační orgán varoval potenciální investory do startupu, jehož cílem je miliardové ohodnocení, který ale nabízí produkty a služby bez povolení.

🕺Amazon vyzývá tradiční obchodníky na další souboj: spouští on-line lékárnu.

📙 Poslední čtvrtletí roku se, co se týče fintechových obchodů v Evropě, rozjíždí dost pomalu. Naznačuje to říjnový přehled investic: zatímco si evropské fintechy letos přišly průměrně na 657 milionů euro měsíčně, v říjnu to bylo 367 milionů.

🥁 Affirm jde na burzu. Společnost, založená Maxem Levchinem, nabízí spotřebitelům financování v místě prodeje a je lákavou kombinací rostoucích výnosů a stále nižších ztrát.

🔫  Mintos v crowdfundingu vybrala za pouhých 24 hodin neuvěřitelných 5,3 milionů euro. Evropská alternativní investiční platforma, kterou od roku 2015 využilo už 340 tisíc investorů z 90 zemí, překročila svůj milionový cíl za 15 minut.

🌅 Revolut Business rozšiřuje svoji nabídku pro své byznysové klienty ve Velké Británii. Nabídne jim možnost akceptovat karetní platby online přímo na jejich účty, a to do určité měsíční hodnoty úplně zdarma. 

🚀 Truebill vybral v sérii C financování 17 milionů dolarů. Startup, který v roce 2016 začal coby nástroj pro rušení nechtěných předplatných, dnes nabízí celou řadu nástrojů, s nimiž uživatelům pomáhá s řízením jejich osobních financí.

👾 SumUp získal od irské centrální banky licenci k činnosti instituce elektronických peněz. Produkty londýnského fintechového startupu umožňují uživatelům provádět vzdálené a bezkontaktní karetní platby, což se při koronavirové pandemii dost hodí.

#PayTech

👏 Square Jacka Dorseyho investuje do italského fintechu Satispay. Milánská firma si přišla na 93 milionů euro na rozšíření své služby digitálních plateb i za hranice, 15 milionů přitom poslal samotný Square

🎲 Apple spouští na webu založený portál, kterým chce oživit Apple Card. Kromě toho, že jeho prostřednictvím mohou uživatelé od července vyrovnávat svoje účty, nově si tady zájemci o Apple Card mohou o svoji kreditku také zažáda.

📲 Přichází nová Google Pay bomba. Pro Android i iOS bude k dispozici nejprve v USA a nabídne obrovskou škálu nových funkcí. S P2P platbami, agregací osobních financí, a dokonce plnými bankovními službami se stává mnohem ambicióznější aplikací.

🤖 Shopify se spojuje s čínskou aplikací Alipay. Svým obchodníkům tak nabídne další platební možnost, jejímž cílem je podpora prodejů i za hranicemi. Super!

💣 Square představuje nový software pro kuchyňské obrazovky restaurací. Square KDS slibuje udělat pořádek v objednávkách napříč kanály – od těch přímo v podniku přes on-line až po objednávky prostřednictvím platforem třetích stran.

🤺 Curve rozšiřuje Google Pay do dalších 10 zemí v Evropě. Bankovní platforma, slučující karty a účty do jedné aplikace, dá svým uživatelům možnost propojit si karty Visa a Mastercard s Google Pay, a to i tehdy, když ji jejich banka nepodporuje.

💣 Marqeta a Uber uzavírají partnerství. Marqeta se stává dvorním vydavatelem karet Uberu a poskytne tak klíčovou finanční infrastrukturu pro jeho globální expanzi. Ekosystém aplikací Uberu použije měsíčně už více než 100 milionů lidí!

😱  Revolut spouští Google Pay na 10 nových trzích včetně Rakouska, Maďarska, Řecka nebo Rumunska. Globální finanční superaplikace s více než 13 miliony klientů bude mezi prvními, které nabídnou Google Pay jako službu v rámci své aplikace.

#InsurTech
🌝 Poslední slovo v Bestow má umělá inteligence. Zatímco ve většině firem rozhoduje o tom, jestli klienta pojistí, odborník z masa a kostí, ve společnosti nabízející online termínové životní pojištění to nechávají na AI.

#Banks
🤖 BNP Paribas Asset Management spouští službu, která dá uživatelům přístup k hlasem aktivovaným komentářům trhu prostřednictvím Alexy od Amazonu.

🎉  Nová digitální bankovní platforma ‘Bella Loves Me’, za níž stojí americká nbkc bank, plánuje do bankovnictví vnést lidskost. Spuštěna bude 30. listopadu a v prvních 4 týdnech chce vrátit klientům prostřednictvím cashbacku milion dolarů.

👉 Banky útočí na platební fintechy. HSBC spustila Global Money Account,který má být konkurencí TransferWise, a aplikace PagoFX Santander rozšířila svoje služby do Indie. Tím to ale zdaleka nekončí a očekávat se dá litý boj.

#ChallengerBanks
🎉  Ziglu slaví spuštění své debetní karty Mastercard chvályhodným způsobem. Pokaždé, když uživatelé použijí její kartu pro nákup v supermarketu (a to i on-line), daruje až do konce roku charitě FareShare částku v hodnotě jednoho jídla.

🚀 Chime zaujímá dominantní pozici v digitálním bankovnictví (a v bankovnictví vůbec). Ve Spojených státech bylo otevřeno už 27 milionů běžných účtů u on-line banky, 35 % z nich má právě Chime

#OpenBanking
🎉  Nová digitální bankovní platforma ‘Bella Loves Me’, za níž stojí americká nbkc bank, plánuje do bankovnictví vnést lidskost. Spuštěna bude 30. listopadu a v prvních 4 týdnech chce vrátit klientům prostřednictvím cashbacku milion dolarů.

🔥  Raiffeisen Bank International spouští Marketplace rozšířený o API. Platforma nabízí ostatním hráčům na trhu možnost budovat nové produkty a služby a dává jim přístup k pískovištím, kde mohou bezpečně testovat svá řešení.

🏨 Proptechová platforma Goodlord, digitalizující správu nemovitostí, se spojuje s open bankingovou firmou Credit Kudos. Společně se pokusí vylepšit proces pronajímání nemovitostí pro nájemníky, nájemce i zprostředkovatele.


#CryptoCurrency
🔥  BitPay nasazuje kryptoměnovou službu pro výplatu mezd. Poskytovatel plateb umožní firmám platit svým zaměstnancům, kontraktorům, zákazníkům i obchodníkům v kryptoměnách.

#WorhtReading
😱 Zajímavý pohled na největší digitální banku světa očima jejího šéfa Henry Mu. Čínská WeBank využívá k poskytování finančních služeb jednotlivcům i malým a středním podnikům umělou inteligenci, blockchain, cloud i big data.

Pokud vám tento newsletter přeposlal kolega, známý nebo kamarád a vám se líbil, neváhejte se zaregistrovat a připojit k české fintechové komunitě. Každé pondělí do své schránky dostanete výběr toho nejzajímavějšího z #fintech i #fintechcz.