(fin)TECH v Tweetech 17/2020

Dobré pondělní ráno!

Ve Velké Británii se digitální banky dostávají pod tlak regulátora, kterému začíná vadit to galaktické prodělávání peněz investorů. O to důležitější je tisková zpráva challenger banky Starling o tom, že se jí poprvé za svoji krátkou historii povedlo dostat do zisku. Gratulace! 👏

Za mě druhou zajímavou zprávičkou, kterou bych vypíchla, je projekt Googlu (redesign Google Pay na superapku), jenž se tlačí do teritoria, patřícího dosud startupu Venmo. Google se bude pod jednu střechu snažit zkombinovat bankovní produkty, instantní platby a věrnostní programy. 🔥 Oznámil už i spolupráci se Citybank a Mastercard. Za mě určitě projekt hodný vaší pozornosti.

Další novinky najdete v jednotlivých tweetech.

Fajn čtení,

@littlelucy_lu

#FintechCZ
🔥 Od spuštění Portu.cz v březnu 2018 jsme mířili za tímto milníkem a ještě před koncem roku se nám jej podařilo dosáhnout. 1 miliarda korun pod správou a 20 tisíc registrovaných uživatelů.

#FinTech
😱 Africký fintech Chipper Cash si v sérii B financování přišel na 30 milionů dolarů. A investoval do něj také samotný Jeff Bezos, multimiliardář a zakladatel a šéf Amazonu. Bomba!

👾 The Floor vítá na palubě Elishu Wiesel. Bývalá šéfka informatiky Goldman Sachs se zařadí mezi ředitele izraelského fintechu, který nabízí sotware, jenž pomáhá zefektivňovat IT operace bank.

📙 HMBradley vybrala v sérii A financování 18,25 milionu dolarů. Americká digitální bankovní platforma odměňuje uživatele za spoření a kladné finanční chování a investici použije na rozvoj kreditního programu a zaměstnanecké základny.

🔫  Square koupí za 50 milionů dolarů Credit Karma Tax, nabízející možnost podání daňového přiznání svépomocí. Stane se součástí Cash App, která uživatelům umožňuje převádět peníze, platit za zboží a služby nebo obchodovat s bitcoinem.

🚀 Kdo patří mezi nejoceňovanější jednorožce světa roku 2020? Za letošní rok statusu jednorožce dosáhlo 76 společností. První tři příčky obsadily indická National Stock Exchange of India, britská Arrival a americká GoPuff. Detaily v článku.

#PayTech

👏 Visa chce digitalizovat B2B platby za pomoci virtuální karty. Společnost se spojila s Conferma Pay a spustí balíček B2B platebních řešení, jehož prostřednictvím pomůže zlepšit cashflow podniků a omezí manuální procesy.

🎲 Ještě lepší Klarna? Seznamte se s fintechem, který spouští „American Express pro generaci Z“. Zilch chce nakupujícím nabídnout alternativu k „nakup teď, zaplať později“, ale vyřeší to problémy s dluhy?

📲 Visa dokončila koupi latinskoamerického YellowPepper, první podobný obchod finančního giganta v regionu. Sada API fintechu umožní vydavatelům, zprocesovatelům i vládám rychle a bezpečně přistupovat k mnoha platebním tokům najednou.

🤖TransferGo si přišel na 4 miliony liber od britské pobočky SVB (Sillicon Valley Bank), banky nejinovativnějších společností světa. Londýnský fintech pro mezinárodní převody peněz využije investici na další rozvoj své platební platformy.

🖥️  Western Union a Ukheshe představují svoje nejnovější paytechové akvizice. Zatímco Western Union koupí za 200 milionů dolarů menšinový podíl v stc pay, africká fintechová platforma Ukheshe získá digitální platební platformu Oltio.

👉 Amazon chce urychlit placení. Společnost představila Amazon One, který propojí otisk dlaně s uloženou kreditní kartou a mávnutím ruky umožní nejen vstup, ale také nákup (prozatím) v Amazon Go obchodech bez pokladen

💣 M-Pesa, nejoblíbenější poskytovatel finančních služeb na kontinentu, je první africkou fintechovou platformou, která se přidá k Financial Taskforcezaložené United for Wildlife, bojující proti nelegálnímu obchodu s divokými zvířaty.

😱  Staré aplikace a weby Google Pay přijdou v USA začátkem příštího roku o své platební funkce. Současně s tím Google představí také 1,5% poplatek za předvody z Google Pay za použití debetní karty.

#LendTech
🚀  Nebankovní společnost Mogo Finance, která patří na P2P Mintos mezi největší poskytovatele půjček, vydala výsledky za 9 měsíců roku 2020. Co konkrétně ukazují finanční výsledky?

🤖 S půjčkami OakNorth malým a středním podnikům ve Velké Británii se v průběhu koronakrize roztrhl pytel. Tvrdí to sama challenger banka, za kterou stojí SoftBank a která nedávno dosáhla nejen ocenění 2,8 miliardy dolarů

#Banks
🎉  Santander spouští v Belgii aplikaci pro mezinárodní převody peněz. PagoFX, která si svoji premiéru odbyla v květnu ve Velké Británii, je přímou konkurencí fintechového jednorožce TransferWise.

#ChallengerBanks
👀  N26 představuje nové nástroje pro správu peněz. Dvě prémiová řešení digitálního bankovnictví (N26 Smart a N26 Business Smart) budou fungovat na principu předplatného a pomohou jedincům i podnikům lépe řídit jejich výdaje i spoření.

#OpenBanking
🥳  Credit Suisse aplikuje API otevřeného bankovnictví na transakce mezi bankami. Banka představila dvě nová open bankingová rozhraní, která finančním protistranám poskytnou přístup k vybraným datům v reálném čase.

#CryptoCurrency
🔥  XinFin, blockchainová síť zaměřená na finance, si vybrala za svého strážce kryptoměn významnou londýnskou zprostředkovatelskou firmu Copper. 

🏨 Digitální měna Facebooku Libra odstartuje už v lednu. 

#WorhtReading
🔥  Američané ujíždí na předplatném. Podle analýzy Mint pro New York Times utratili lidé v roce 2019 průměrně 640 dolarů za předplatné digitálních služeb, jako jsou streamovaná videa, hudba, cloudová úložiště nebo on-line seznamky.

Blíží se konec roku a budeme sumarizovat. Newsletter Fintech v tweetech má za sebou už několik čísel, a tak je čas zamyslet se nad jeho konceptem. Uvítám vaše reakce na formát, obsah i podněty, co chybí, jakým tématům/oblastem se více věnovat.