(fin)TECH v Tweetech 18/2020

Příjemné pondělní ráno,
konec listopadu byl pro fintechovou scénu plný pozitivních zpráv a začátek prosince v nastaveném trendu pokračuje. 

Minulý týden Stripe spustil nový produkt bank-as-a-service s názvem Stripe Capital. Revolut představil několik zajímavých nových funkcionalit (spuštění webové verze ale mezi ně nepočítám 😄). 

Zvláště bych vypíchla investici do Moov ve výši 81 milionů dolarů od a16z, challenger banka Monzo získala 60 milionů dolarů a VISA uzavřela partnerství s Circle, které slibuje rozšíření stablecoinů. A je toho ještě mnohem víc. 

Věřím, že máte po ruce hrnek kávy nebo čaje a na následujících pár minut mi dovolíte provést vás tím nejzajímavějším, co se v minulém týdnu ve fintechu událo.


Fajn čtení,

@littlelucy_lu

#FintechCZ
🎙️ Pandemie koronaviru nám letos sice zabránila potkat se osobně, i tak byl ale už pátý ročník festivalu APInauts naprosto super. Pokud vám unikl, podívejte se na linku na záznam toho nejlepšího. Už teď se těšíme na další.

🚀 Qerko a Restu spojují síly. Nabídnou rezervaci restaurace a zaplacení v jedné aplikaci.

😱 Malý krok, který může znamenat velký skok k digitalizaci Česka. Získali jsme od @vnitro akreditaci, která umožní využívat #BankID k plošné identifikaci lidí online. Přihlašovat se k #online službám půjde rychle, jednoduše a bezpečně, stejně jako do #internetbanking@BankID_cz

#FinTech
😱 Revolut spouští ve Velké Británii novou funkcionalitu. Raná výplata (early salary) rozšíří rostoucí finanční superaplikaci společnosti a dá každý měsíc více než 3 milionům jejích uživatelů přístup k výplatě o den dřív než obvykle.

🕺Rebecca Macieira-Kaufmann, bývalá ředitelka Citigroup, se stává členkou americké rady Revolutu. Evropský fintechový gigant se chystá expandovat na půdě největší světové ekonomiky, a tak hledá posily.

#PayTech

👏 Bezmála pětina všech uživatelů PayPal už prostřednictvím aplikace obchodovala s bitcoinem. 65 % z nich jej použilo jako měnu k nákupu u některého z 28 milionů obchodníků PayPal, 17 % pak k nákupu nebo prodeji samotného bitcoinu.

🎲 Nová aplikace Google Pay je na světě – k dispozici je pro zařízení s operačními systémy Android a iOS, a to nejprve ve Spojených státech. Co všechno umí a k čemu je dobrá? Více ve videu.

📲 TransferWise získal v Austrálii omezenou bankovní licenci a s ní i přístup k instantnímu platebnímu systému země. Po PayPal je tak britská společnost pro mezinárodní převody měn druhou ne-bankou, které se to povedlo. 

🔫  Platební fintech Ebanx uzavírá partnerství s PicPay, brazilskou digitální peněženkou. Společně nabídnou novou platební možnost pro globální obchodníky, kteří své zboží prodávají v Brazílii. 

🧙‍♀️ Mastercard představila novou nabídku virtuálních karet pro své korporátní klienty, jejichž vzdálení pracovníci potřebují platit své organizace. Nabídka vznikla ve spolupráci s platformou TSYS and aplikací Extend pro mobilní peněženky.

🕵️‍♀️ Virgin Money spouští inovativní partnerství s Twenty7tec. API integrace s technologickými experty zjednoduší proces hledání a žádostí pro prostředníky, kteří už nebudou muset zadávat data na několika různých místech.

👑 Minulý měsíc WhatsApp Pay spustila svoji platební službu v Indii, která je se svými 400 miliony uživateli jejím největším trhem. Služba vznikla v partnerství s NPCI a podporuje transakce s více než 160 bankami. 

#InsurTech
📙 Brazilský insurtech Pier vybral v sérii A financování vedené Monashees 14,5 milionu dolarů. Společnost založená v roce 2018 využívá umělou inteligenci a tvrdí, že nabízí jedinečnou uživatelskou zkušenost.

#Banks
😱  ABN Amro zruší v průběhu následujících 4 let 2 800 pracovních pozic. Holandská banka zaměřená na půjčky tak reaguje na postupné stahování se z oblasti investic a digitalizaci, která jí umožňuje pracovat s menším personálem.

👉 JPMorgan Chase a Lloyds prý chtějí koupit Starling! Bankovní giganti projevili zájem o britskou challenger banku po měsících spekulací o digitálních aspiracích největší americké banky v Británii. Starling ale údajně neprodá.

#ChallengerBanks
🎉 Justin Timberlake investuje do amerického fintechového startupu. Bankovní aplikace Step pro teenagery vybrala 50 milionů dolarů od celé řady známých investorů, mezi nimiž nechyběla ani jedna z hvězd filmu Sociální síť.

🔥  Monzo si přišla na dalších 60 milionů liber. Britská challenger banka má už víc než 4,8 milionu uživatelů a soukromými investory je oceňována na částku okolo 1,2 miliardy liber.

🥁 Ziglu na Seedrs vybrala 6 milionů liber. Krypto platební aplikace byla spuštěna v červnu, ve své elektronické peněžence umožňuje uživatelům držet fiat měny i kryptoměny a letos už na investicích získala 11 milionů. 

🦄 Nordigen představuje bezplatné evropské API otevřeného bankovnictví. Lotyšský fintechový startup věří, že API od Tink nebo Plaid jsou příliš drahá, a tak v rámci demokratizace přístupu k bankovním informacím přichází s freemium modelem.

#CryptoCurrency
📲 Hlavní poradkyní platební pobočky Facebooku, Libra Association, se stává Saumya Bhavsar. Bhavsar má léta zkušeností v bankovnictví a veřejném sektor, teď bude jejím úkolem provést Libru regulativou, která brzdila její rozvoj.

😱 Circle oznámila partnerství s Visa, chce přinést stablecoin byznysům na celém světě. Korporátní karta rozšíří rostoucí portfolio digitálních měn Visy o další a podnikům umožní používat USDC všude tam, kde je přijímána samotná Visa.

🔥  Nová kreditní karta od Visa nabízí odměny v podobě bitcoinu namísto mil nebo hotovosti. Kreditní karta Bitcoin Rewards vznikla ve spolupráci s BlockFi, stojí 200 dolarů ročně a její uživatelé dostanou zpět v bitcoinu 1,5 % ze svých nákupů.

💍 Digitální platforma pro správu aktiv INX Limited souhlasí se zalistováním Diamond Standard Coin, tokenizovaného aktiva založeného na diamantech. V současné době čeká na povolení první veřejné nabídky v hodnotě 25 milionů dolarů.

#Blockchain
👀  VMware uvedl na trh podnikovou blockchainovou platformu.

#OpenBanking
🥁 Singapuřané budou moci už brzy nahlížet svoje bankovní účty a investice prostřednictvím jedné jediné on-line platformy, Singapore Financial Data Exchange. Přístup jim dá k finančním datům napříč sedmi bankami a třemi vládními úřady.

😱  LeoVegas nabídne transakce otevřeného bankovnictví prostřednictvím své vlastní technické platformy. Stane se tak prvním v hráčském odvětví, kdo přijde s ještě bezpečnějšími a rychlejšími platbami i nižší cenou transakcí.

#WorhtReading
🤖  Robinhood dal milionům investorů-začátečníků přístup k snadnému a bezplatnému investování. Od svého spuštění v roce 2013 se stal jednou z nejoblíbenějších fintechových aplikací s více než 13 miliony uživateli. Jak ale vydělává peníze?