(fin)TECH v Tweetech 19/2020

Dobré pondělní odpoledne, 

ve vaší schránce konečně 🥳  přistál předposlední newsletter tohoto roku. Dnes se bez dlouhých řečí rovnou vrhneme na novinky z minulého týdne, bylo jich víc než dost. 

Fajn čtení.

@littlelucy_lu

#FinTech
😱 Neviditelné riziko? Švédský fintech Klarna a jeho australský rival Afterpay se považují spíše za technologické platformy než za běžné finanční instituce, díky jejich modelu „kup teď, zaplať později“ ale vzniká úvěr podobný bankovnímu.

🕺Nejpřitažlivější, nejnávykovější a nejrychleji rostoucí sociálního aplikace. Jaké to jsou a jak se jejich úspěch dá vlastně měřit? Zajímavý článek a infografika plné informací.

👏  Zuora uzavřela dohodu se Stripe. Strategické partnerství dá klientům poskytovatele platformy pro správu předplatného (mezi nimi Carbar, Intercom a Seiko Epson) k dispozici dodatečné platební možnosti.

📲 Revolut je na nule! Evropská digitální banka oceňovaná na 5,5 miliard dolarů od listopadu není ve ztrátě. Zisky firmy jsou o polovinu vyšší než před pandemií a ta plánuje začít v příštím roce s půjčováním ve většině Evropy.

🧙‍♀️  Pockit vybrala v Sérii B financování 15 milionů liber. Fintechová aplikace pro uživatele s omezeným přístupem k finančním službám nabízí asi půl milionu klientů přístup k účtu, předplacené debetní kartě a mezinárodním převodům peněz.

👉  3500 globálních lídrů, 420 investičních projektů. Super akce na začátek nového roku. Každoroční Asian Financial Forum se letos uskuteční covid-19 navzdory. Proběhne on-line 18.-19. ledna a vy jej můžete sledovat pěkně z pohodlí domova.

👑  Moov vybral v Sérii A financování 27 milionů dolarů. Startup Moov Financial vystavěl platformu s otevřeným zdrojem, která bankám, fintechovým poskytovatelům a dalším subjektům umožňuje snadné nasazení základních finančních služeb.

#PayTech

👏 PayPal přidal ke své oblíbené aplikaci iZettle pro místa prodeje novou funkcionalitu a zákazníci teď za své nákupy mohou zaplatit také za použití bezkontaktního PayPal QR kódu. Před Vánoci super krok!

🎲 Rocker pilotuje první bezkontaktní biometrickou debetní kartu v zemi. Švédská digitální challenger banka na ní spolupracuje s firmou Idemia a chce ji nasadit na začátku příštího roku.

📲 Podle finančního ředitele Square byla Cash App v roce 2020 až příliš zisková a meziročně vyrostla o více než 200 % Square má 30 milionů aktivních uživatelů měsíčně, asi 7,5 milionu z nich aplikaci využívá denně.

🔫  Internetový obchodník JD com je první on-line platformou, která přijímá čínskou digitální měnu. Akceptována bude jako platba za některé z produktů on-line mallu, a to jako součást experimentu s digitálním yuanem v Suzhou nedaleko Šanghaje.

#InsurTech
📙 Luko vybral v Sérii B financování vedené EQT Ventures 50 milionů euro. Francouzský insurtechový startup nabízí pojištění domácnosti vlastníkům i nájemcům a od Série A před rokem vyrostl 6krát. Bomba!

#Banks
😱  Britská Královská mincovna poslala do vesmíru minci Davida Bowieho. Pamětní mince, která je jednou ze speciální série, vystoupala do výšky 35 656 metrů a vrátila se zpět na zem, kde se stane cenou v soutěži pro Bowieho fanoušky.

#ChallengerBanks
🎉 N26 spolu s Mastercard podpoří na konci roku Světový potravinový program. Od 1. do 24. prosince věnuje N26 částku v hodnotě jednoho jídla pokaždé, když některý z 5 milionů klientů v Evropě zaplatí on-line její N26 Mastercard. Super!

🔥 GoHenry vybrala 40 milionů dolarů. Předplacená karta a finanční aplikace pro mladé uživatele od 6 do 18 let umožňuje plnou kontrolu a dohled ze strany rodičů a peníze využije na budování byznysu v Americe a Británii.

🥁 Řecká challenger banka Woli spustí na začátku příštího roku „neobanku pro rodiny“. Nabídne předplacenou kartu a aplikaci, která umožní automatické posílání kapesného a dá rodičům přehled o utrácení jejich potomků.

#DigitalID
🦄 Německý startup IDnow vybral od Evropské investiční banky 15 milionů euro. IDnow nabízí platformu pro ověřování identity založenou na strojovém učení, která firmám umožňuje rychlejší a snadnější získávání zákazníků a řízení transakcí.

#CryptoCurrency
📲 ING Bank odhalila na singapurském fintechovém festivalu informace o svém řešení úschovy kryptoměn. Banka se základnou v Holandsku se pochlubila svými předběžnými experimenty s digitálními aktivy.

🔥  OCC, top americký bankovní regulátor odtajnil pozitivní kroky na poli kryptoměnových předpisů. Podle něj nová nařízení usnadní investice do kryptoměn, a tím nalákají více investorů z řad institucí. Stane se tak prý už brzo.

#Blockchain
👀  Blockchainový podnik Stevea Wozniaka zalistoval svoje kryptoměnové tokeny na burze. V prvních 13 minutách dosáhly 950 milionů dolarů, desetinásobek své zalistovací ceny. Firma chce blockchain využít ke zlepšení způsobu využívání energie.

#WorhtReading
🤖  Fintechovým gigantům v Číně se na lepší časy evidentně neblýská. Čínský regulátor naznačil, že by na obzoru mohla být další pravidla, která si posvítí hlavně na soukromí a tržní dominanci – Alibaby, Tencentu, Baidu a dalších.