(fin)TECH v Tweetech 1/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

Příjemné pondělní ráno,

mám radost 🥳, že můžete otevřít první číslo fintechového newsletteru v roce 2021. Konec roku byl dost hektický a nepříjemný 😱, Twitter se rozhodl zablokovat můj účet (anebo mu jen nefungovala dvoufaktorovaná autorizace, to už se nedozvíme, fakt je, že na dva týdny mě odstřihl). Na druhou stranu při čekání na odpověď od supportu Twitter (která nikdy nedorazila) mi společnost dělala neuvěřitelná a vzrušující jízda, kterou předváděl  🤜 bitcoin. 

Nenechte se ale událostmi posledních týdnu zmást, zajímavost bitcoinu není v jeho spekulativní hodnotě, která roste/klesá o stovky procent. Jeho přínos je technologický. Fintech pouze využil neschopnosti bank a na jejich legacy systémech postavil vrstvu, která dokázala obsloužit zákazníky v digitální době. Blockchain je úplně nová 🦾 technologická kapitola ve světě financí. 

@littlelucy_lu

#FinTechCZ
😱 V prvním čtvrtletí 2021 nás čeká spuštění rumunsko-české neobanky Octobank. Banka se zaměří zejména na firemní klientelu, kromě byznysových účtů nabídne třeba i drobné financování provozu společností. Všechny služby bude Octobank poskytovat on-line.

🔐 S bankovní identitou jsme v ostrém provozu. Brzy budou moci zajít zajít na úřad přes banku všichni klienti digitálního bankovnictví.

#FinTech
👏  Upstart se daří. Akcie fintechu ze Silicon Valley, zaměřeného na půjčky spotřebitelům, vyskočily první den obchodování o bezmála 50 % a zvedly tak tržní hodnotu společnosti na 2,2 miliardy dolarů.

📲 TransferWise se chystá na najímání bankéřů pro svoji první veřejnou nabídku akcií v roce 2021, v čele by mohla stát Goldman Sachs. Fintechový jednorožec oznámil za uplynulý rok 70% růst výnosů a před několika měsíci byl ceněn na 5 mld.

👉  Neobanka Xinja se stáhne z Austrálie, místo toho se zaměří na svoji americkou platformu pro obchodování s akciemi. Z tohoto kroku viní covid-19 a prostředí, v němž je získávání nových investic stále obtížnější.

#PayTech

👏 Divvy se stala jednorožcem. Fintechová společnost nabízející malým podnikům korporátní karty a software pro správu nákladů tvrdí, že je po posledním investičním kole, do něhož se zapojila i PayPal Holdings, ceněna na 1,6 miliardy dolarů.

🕺  Platební platforma Paysafe oznámila rozšíření dlouhodobého partnerství s Microsoft. Technologický gigant umožní milionům svých uživatelů on-line hotovostní platby v Microsoft Store ve 22 zemích napříč Evropou.

👑  Nedávná studie ukázala, že 80 % Britů a Evropanů nasnímalo svým telefonem QR kód alespoň jednou, 40 % pak v posledním týdnu. Doba QR kódům, vymyšleným už v devadesátých letech, přeje

📲 Square spouští Cash App v Evropě. Americký fintechový gigant vedený Jackem Dorseyem nabídne svoji aplikaci pro převody peněz mezi uživateli, která byla dosud aktivní jen v Americe a Velké Británii, kde ji využívá asi 30 milionů lidí.

🔫  Curve už je zase pozadu. Poté, co si jeden z nejoceňovanějších britských startupů už dvakrát odložil termín pro zveřejnění svých napjatě očekávaných finančních reportů, jej v prosinci opět zmeškal. Selhání nebo strategie.

#AI
📙 Jak přežít konverzaci o umělé inteligenci a neznemožnit se?

🎲  Na pilotování amerických válečných letadel se poprvé v historii podílela umělá inteligence. Stalo se tak 15. prosince v Kalifornii, kdy byla AI využita při řízení špionážního letadla U-2 „Dragon Lady“. Důležitý mezník na cestě k válčení budoucnosti.

📒 WIRED vybral 8 nejlepších knih o umělé inteligenci, které byste si neměli nechat ujít ani vy. Ať už se zajímáte o samořídící auta, sociální média a jejich dopad na náš život nebo o to, jak to chodí v Silicon Valley, přijdete si na své.

#Banks
😱 OCC schválila použití stablecoin pro bankovní transakce. Přední bankovní regulátor v USA tak reaguje na rostoucí poptávku klientů po rychlosti, efektivitě a nízkých poplatcích spojených s těmito produkty.

📲 BBVA končí s aplikací Simple, uživatele přesměruje do BBVA USA. V procesu spojení s PNC se BBVA snaží o zjednodušení procesů, kterému tak podlehla i průkopnická mobilní a on-line bankovní aplikace z roku 2014.  

👔 Barclays spustila Barclaycard Precisionpay Go. Nová on-line platforma umožní jejím firemním klientům vytvořit virtuální korporátní karty pro své zaměstnance a spravovat je prostřednictvím mobilní aplikace. Práce na dálku si žádá nové metody!

#ChallengerBanks
🎉 Orange Bank koupila Anytime. Francouzská neo banka, zisková od roku 2018, nabízí podnikatelské účty, platby a nástroje pro správu nákladů malým podnikům a Orange Bank jejím prostřednictvím rozšíří svoje služby do tohoto segmentu.

🔥N26 může působit v Brazílii! Německá digitální banka získala povolení od centrální banky země, kromě digitálního účtu nabídne služby jako osobní kredit nebo investice. Uživatelé na čekací listině se tak konečně dočkali.

🥁 Klienti Tinkoff si mohou nově vybrat pohlaví, jméno a hlas svého virtuálního asistenta. Mobilní operátor ruské banky hlasového asistenta jménem Oleg představil v roce 2019, klientům pomáhá s převody peněz i rezervací restaurací.

#CryptoCurrency
📲 PayPal Ventures investuje do softwarové firmy zabývající se automatizací krypto daní. Kromě PayPal si poskytovatel řešení TaxBit přišel na peníze taky od Coinbase Ventures nebo Winklevoss Capital. Výše investice není známá.

🔥  Kdo má největší vliv na světové myšlení ohledně kryptoměn? Thinkers360 sestavili žebříček 50 globálních lídrů a influencerů za prosinec 2020. Na první příčce se umístil a plné skóre získal Quentin Herbrecht z Markchain.

🎬  Včera v osm večer měl premiéru film Libertas, první film o kryptotechnologiích a decentralizaci v Česku a na Slovensku. 

#OpenBanking
👀  Tink vybral 85 milionů euro. Platforma pro otevřené bankovnictví švédského startupu zahrnuje už 3 400 bank a její uživatelská základna neuvěřitelných 250 milionů klientů, peníze půjdou na dalších růst a rozšíření služeb.

#WorhtReading
🤖  Jaké jsou nejlepší/nejhorší scénáře, co se týče osobních financí v letošním roce? Britský The Guardian přišel se zajímavým článkem, v němž rozebírá, co se na poli peněz stalo v uplynulém roce a co by mohl přinést ten letošní.