(fin)TECH v Tweetech 2/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

Dobré pondělní ráno, 

pamatujete si na úžasnou zprávu, v níž VISA oznámila, že za 5,3 miliardy dolarů kupuje Plaid? Tak na ni můžete s klidem zapomenout. Sešlo z toho 😥. Jak to u velkých obchodů bývá, ten pravý důvod můžeme jen odhadovat. The Wall Street Journal napsal, že důvodem odstoupení je soudní spor s US Department of Justice (DoJ). V něm je VISA obviněna z toho, že akvizicí s Plaid získá na trhu debetních karet monopol, což povede k vyšším cenám, větším bariérám pro vstup konkurence a samozřejmě k poklesu inovací. Ono je to ale komplikovanější 💡.   

Aby toho nebylo málo, BBVA stahuje z trhu svoji bankovní aplikaci Simple ❌. Abychom do nového týdne nevstupovali ale jen se špatnou náladou. Checkout se stal nejhodnotnějším fintechem v Evropě, jeho ocenění dosáhlo 15 miliard dolarů 💲. A dobrých zpráv bylo minulý týden víc.  

Fajn čtení. 

@littlelucy_lu

#FinTechCZ
🥷 České Twisto nabírá 440 milionů korun. Odloženými platbami mění vnímání kreditu ve střední Evropě.

#FinTech
💲 Grab vybral 300 milionů dolarů, investuje je do svého rychle rostoucího fintechového byznysu. Grab se soustředí na lidi s omezeným přístupem k bankovnictví, výnosy jeho fintechu šly v roce 2020 nahoru o 40 %.

👍 Temenos pomáhá s transformací Bank of Khyber (BoK), pákistánské banky se 175 pobočkami. Technologie Temenos podpoří BoK v nabídce produktů pro retail, SME i korporace. Temenos se daří: nedávno vyhrála také kontrakt s naší Komerční bankou.

📈 Affirm vybral v první velké prvotní veřejné nabídce akcií roku 2021 1,2 miliardy dolarů. Fintech se tak těší ocenění 11,9 miliardy dolarů, bezmála 4krát víc než po 300milionové Sérii F financování v dubnu 2019. Obrovský úspěch!

👀 Walmart ve spolupráci s Ribbit Capital spustí vlastní fintechový startup. Americký fintechový gigant už svým zákazníkům nabízí řadu finančních produktů, teď jim ale hodlá přinést na technologiích postavenou finanční zkušenost šitou na míru.

😭 Visa odstupuje od plánované koupě Plaid, může za to Justice Department. Pokud by se obchod za 5,3 miliardy dolarů uskutečnil, pro Visu by to prý znamenalo nezákonné udržení monopolu na trhu s on-line platbami, kde jí teď Plaid konkuruje.

📃 Revolut požádal o britskou bankovní licenci. Její získání umožní firmě vývoj personalizovaných produktů a poskytování úplného spektra služeb včetně půjček nebo depozitních účtů. Další krok na cestě finanční superaplikaci.

#PayTech
💻 eBay se chce stát preferovanou platformou nejen pro prodejce z řad byznysů, ale také spotřebitelů. eBay platby pro soukromé prodejce uvede na trh v průběhu roku, do konce 2021 chce mít zmigrované všechny. 

🦜 Společnost PayPal Holding se stala historicky prvním zahraničním poskytovatelem elektronických plateb, který získal licenci pro poskytování online plateb v Číně. Dosáhl toho nákupem 100% podílu v čínské firmě GoPay.

☁️ Mastercard se přesouvá na cloud. Společnost se spojila s NMI a Global Payments Inc. a spouští pilotní verzi Cloud Tap on Phone. Svým partnerům na celém světě tak umožní přijímání bezkontaktních plateb prostřednictvím mobilu.

💰 Curve podal daňové přiznání. Jeho provozní ztráta se vyšplhala na 28,5 milionu liber, obrat dosáhl 5,9 milionů (73 % z toho z poplatků za platby kartou). Objem transakcí vzrostl na 826 milionů, počet klientů na 860 tisíc (ve srovnání s 230 tisíci v roce 2018).

📖 Vyšla nová studie od Juniper Research. Zjistila, že v roce 2025 bude QR kódy používat k placení 2,2 miliardy lidí, 29 % všech uživatelů mobilních telefonů na světě. Loni dosáhlo toto číslo 1,5 miliardy. Covid-19 má i své světlé stránky.

📲 Nový rok, automatický se obnovující předplatné, na která jste pravděpodobně dávno zapomněli. Tady je 6 aplikací, které vám pomohou se správou pravidelných plateb (jako jsou například placené TV kanály, Spotify atd.) a ušetří vám peníze.

#Banks

💰 Čínská zemědělská banka pilotuje v bankomatech v Shenzenu služby založené na digitální měně. Digitální yuan povolila hned na několika přístrojích, současně s tím ve veřejném testování rozdává dalších 20 milionů (3 miliony USD).

❗️ HSBC na to jde přísně. Oznámila, že klienty, kteří při návštěvě pobočky odmítnou mít nasazenou roušku, neobslouží, nebo jim dokonce zruší účet. Roušky jsou povinné ve všech pobočkách banky, s výjimkami stanovenými právními předpisy.

👍  Temenos vyhrála kontrakt s Komerční bankou. Jedna z největších bank v ČR, spadající pod Société Générale Group, si vybrala společnost poskytující bankovní software, aby se postarala o modernizaci jejího retailového a korporátního bankovnictví.

#ChallengerBanks

🛒 Starling Bank chce koupit půjčovatele. Zakladatelka challenger banky Anne Boden potvrdila, že Starling se poohlíží po byznysu zaměřeném na půjčky, který by mohla získat a upevnit tak svoji pozici na fintechovém trhu.

👀 Patříte mezi malé a střední podnikatele, jste obchodníci nebo máte e-shop? Pak se zapište na čekací listinu neobanky Octobank a buďte mezi prvními, kteří získají přístup k celé řadě bezplatných bankovních a platebních řešení. Já už tam jsem. 

✔️ Moven přidá ke své platformě ‚banka v kostce‘ sadu produktů a služeb spojených s bitcoinem. Ve spolupráci s Nydig, firmou pro správu digitálních aktiv, tak finančním institucím umožní snadný vstup na trh s kryptoměnami.

#WealthTech

🤖 Sentifi spouští Portfolio Intelligence for Retail Investors, novou zpravodajskou platformu pro retailové investory. Oceňovaný poskytovatel dat umožní jejím prostřednictvím dělat uživatelům rychlejší a lepší investiční rozhodnutí.

#DigitalID

 🤳 Equifax koupí Kount. Americká úvěrová kancelář získá za 640 milionů