(fin)TECH v Tweetech 3/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

Přeji příjemné pondělní ráno, vítejte u novinek z fintechu za uplynulý týden. 

Tím rezonovala zpráva o odchodu Toma Blomfielda z britské challenger banky Monzo 😢. Tom v rozhovoru pro TechCrunch řekl, že je už několik let v Monzu nešťastný. No, není se čemu divit, Monzo v těchto chvílích prochází licencováním, což je náročný proces 💪. Zároveň o sobě Tom mluví spíš jako o člověku, který rád dělá věci v malém týmu. Monzo je už velký kolos, a to nemusí sedět každému. Nicméně to, co mu nikdo nikdy nevezme, je fakt, že z Monza vybudoval banku s nejpřívětivějším klientským servisem ✔️.  

O „rozchodu“ Plaid s Visou jsem už psala v minulém čísle newsletteru Fintech v Tweetech. Plaid otevírá inkubátor pro fintechové startupy a soustředit se chce na ty, které zpracovávají analýzu dat 💻.  

Poslední novinkou, kterou bych za minulý týden chtěla vyzdvihnout, je příprava TransferWise na IPO. Ohodnocení společnosti by se mělo pohybovat kolem 5 miliard dolarů 💲.  

Fajn čtení. 

@littlelucy_lu

#FinTechCZ

👏 Mýty o spolupráci dravých startupů s konzervativními banky byly vyvráceny. Adam Šoukal a jeho Fintech Roger se stal jedním z těch, kdo mezi prvními prolomil ledy, a společně s námi ukázal, že to i v ČR půjde.

🤖 Má Česko potenciál stát se světovou velmocí v AI? 27.1 sledujte debatu s: P. Kordík,  T. Mikolov, J. Nešetřil, M. Pěchouček, M. Rosa.  Moderuje S. Polák. Prezentace AI studie – D. Hvizdalova.

💰 Dalším úspěšně splaceným projektem na platformě Upvest je Bytovým dům V Holešovičkách. Celkem jsme participujícím investorům rozdělili 22,97 mil. Kč.

#FinTech

🧐 Z LendingClub se stane plnohodnotná banka. 15 let starý americký fintech, dědeček mezi společnostmi na poli finančních technologií, začal v roce 2006 jako P2P půjčovací platforma.

💣 Plaid spouští FinRise. 9měsíční inkubátor pro fintechy v raných fázích vývoje se zaměří na ty, za nimiž stojí zakladatelé z nedostatečně zastoupených skupin, jako jsou Afroameričané, domorodí a lidé jiné barvi pleti.

📈 Jak si vedly finančně technologické startupy v roce 2020? V jakém stádiu „života“ se nachází, na kolik peněz si přišly a další zajímavé ukazatele přináší jednoduchá infografika od Venture Scanner

💰 Chubb a Revolut spojují síly. Pojišťovací gigant nabídne klientům digitálního bankovního poskytovatele ještě větší ochranu včetně pojištění plateb nebo vrácení peněz či zrušení vstupenek za předpokladu, že použijí kartu Revolutu.

📲 MoMo si v Sérii D financování přišel na 100 milionů dolarů. Jeden z největších vietnamských poskytovatelů elektronické peněženky je na cestě k tomu stát se superaplikací a v roce 2025 má v plánu nabídnout své akcie veřejnosti.

🤵 Andrew Fong bude pracovat pro Vise, fintech zaměřený na pomoc finančním poradcům. Bývalý vice prezident pro řízení infrastruktury Dropboxu bude jeho novým technologickým šéfem.

📊 TWINO oznámila za rok 2019 čistý zisk 5,8 milionu euro. Litevské firmě zaměřené na P2P půjčky se dařilo navzdory četným výzvám: výše půjček, které zprostředkovala, se vyšplhala na 224 milionů euro, o 18 % víc než v roce 2018.

📲 Goldman Sachs odmítá rozšiřování poboček, zaměří se na on-line a svoji službu digitálního spoření a půjček. V lednu 2020 spustil Marcus v USA svoji mobilní aplikaci a do konce třetího čtvrtletí už držel vklady v hodnotě 96 miliard dolarů.

🌏 Singapurské fintechové scéně kraluje blockchain. Tvrdí to Zpráva o singapurském fintechu za rok 2021 od Fintech News Singapore, podle které investice do něj dosáhly v loňském roce 346 milionů amerických dolarů.

#Blockchain

🔍 Rakousko je hned za humny, a tak se dění tam určitě vyplatí bedlivě sledovat. Jak vypadá blockchainové prostředí u sousedů na začátku roku 2021? Skvělá infografika zahrnuje už 147 organizací a iniciativ!

💻 Mitsubishi Electric a Tokyo Tech vytvořily blockchainový systém pro P2P obchodování s energiemi z obnovitelných zdrojů. Elektronický gigant a prestižní japonská univerzita ho vyhodnotí v dubnu, nabídnout ho plánují co nejdřív.

#InsurTech

❓ Zajímáte se o technologie v pojišťovnictví? Pak by vaší pozornosti určitě neměly uniknout tyto insurtechové společnosti. O zpřístupnění pojištění se starají tedy zatím hlavně za velkou louží, ale člověk nikdy neví, že?

#LendTech

💵 Fintechový půjčovatel SoFi (Social Finance) začal nabízet půjčky na investiční majetek. Poté, co od studentských půjček došel přes kreditní karty a platformy pro obchodování s akciemi až po hypotéky, se tak teď nově otevírá také investorům.

#Openbanking

🤝 BNP Paribas a open bankingová platforma Tink oznámily strategické partnerství v Evropě. Spolupráci rozšíří z Belgie také na italskou síť BNP Paribas, kde se začne s implementací řešení Tink pro agregaci účtů nebo správu osobních financí.

🛒 Regtechový startup Konsentus koupil od PRETA Open Banking Europe. Akvizice integruje softwarová řešení OBE do byznysu Konsentus, který tak získal i nové klienty – 500 největších finančních institucí v Evropě, jež je využívají.

#ChallengerBanks

😭 Tom Blomfield z Monzo nadobro opouští úspěšnou britskou challenger banku, kterou před 6 lety pomáhal zakládat. Koronavirová krize mu prý pomohla ujasnit si priority, mezi nimiž role CEO a prezidenta Monzo očividně není.

👆 Americké challenger banky jsou na vzestupu, v roce 2020 stoupl počet jejich uživatelů na 39 milionů, což je o 39 % víc než v roce 2019. Jen Chime ke své základně přidala v prvních třech čtvrtletích loňského roku 2 miliony lidí.

🚀 Digitální a mobilní CIMB Bank na Filipínách stoupá raketovou rychlostí: zaznamenala 800% nárůst klientských vkladů a má už přes 3 miliony uživatelů. CIMB nabízí bankovnictví 24/7 a otevření účtu z mobilu za pouhých 10 minut.

#WealthTech

👉 Elinvar si přišel na investici ve výši 25 milionů euro. Wealthtech, za nímž stojí obr Goldman Sachs, nabízí platformu a balíček služeb, jako jsou řízení vztahů se zákazníkem, onboarding nebo reporting.

Přidejte se k 300+ odběratelů 

Zajímá vás fintech a chcete o něm být dobře informováni? Přihlásit se k odběru Newsletteru v Tweetech je snadné. Udělejte to hned a připojte se k více než třem stovkám lidí, kterým každé pondělí přistane v e-mailu přehled toho nejdůležitějšího z oblasti finančních technologií doma i ve světě.