(fin)TECH v Tweetech 4/2021

(fin)TECH v Tweetech 2021

GameStop. Tentokrát bylo psaní úvodníku víc než snadné. Minulým týdnem rezonovala zpráva o raketovém růstu akcií společnosti GameStop. Zatímco začátkem ledna byla jejich cena asi 18 dolarů, na konci měsíce se už pohybovala na úrovni 350 dolarů 🚀.  

A za vše mohli Robinhood a komunita na Reddit. Dobrá, nebylo to tak přímočaré a jednoduché, nicméně situace, do které se dostal Robinhood, je vzhledem k jeho nadcházejí IPO rozhodně nezáviděníhodná. Tisíce naštvaných uživatelů, negativní recenze, zastavení obchodování s určitými akciemi, automatické prodeje bez souhlasu majitelů. Prostě „madness“ 🤪. No a aby toho nebylo málo, je to voda na mlýn IPO CoinBase.   

Uplynulých 7 dní naštěstí nebylo jen o GameStop. Objevila se hromada dalších zajímavých zpráv jako třeba ta o Mastercard, která v Británii zavádí extra poplatky za nákupy v EU 💰.

Užijte si dnešní číslo newsletteru! 

@littlelucy_lu

#FinTechCZ

🌎 PayU se spojuje s Twisto, společně vstoupí na polský trh. Globální poskytovatel on-line plateb a český fintech u sousedů nabídnou odložené platby, dodatečnou platební možnost k platformě PayU Pay Later.

#FinTech

🛒 Coinbase se začne obchodovat na burze, v prosinci poslala svou registraci americké Komisi pro obchod s cennými papíry a valutami. Kdy budou akcie vedoucí kryptoměnové burzy s 43 miliony registrovaných uživatelů k dispozici, se ale neví.

👩 Emirates NBD představuje bezkontaktní ověření totožnosti pro otevření nového účtu prostřednictvím mobilu. Řešení TruID využívá technologii NFC a informace o totožnosti klientů čte přímo z průkazu Emirates a biometrického pasu. Super!

😷 Leaders Credit Union v americkém Tennesee spouští řešení pro správu digitálních účtů od Sensibill, lídra v poskytování finančních nástrojů. Prostřednictvím nového nástroje kreditní unie pomůže svým členům s vylepšením finančního zdraví.

🚘 AutoFi spouští divizi nabízející finanční služby, zaměřenou na byznysy. Fintech z amerického San Francisca nabídne klientům z řad firem „půjčky jako službu“ a jejím prostřednictvím „flexibilnější finanční řešení pro nákup vozů“.

🛒 Affirm vstoupila na burzu, má hodnotu 26 miliard dolarů. Jaký je příběh, který stojí za firmou, založenou v roce 2012 Maxem Levchinem, a jak se z Lightspeed stal jeden z největších držitelů jejích akcií?

🙏 Covid-19 je stále v plném proudu a s ním i (díky za ně!) on-line akce, virtuální konference a webináře. Fintechoví nadšenci v jihovýchodní Asii nebo ti, kterým nevadí trochu si přivstat, se mohou těšit na těchto 20 super událostí.

#Blockchain

👍 Vonovia vydala digitální dluhopisy v hodnotě 20 milionů euro na blockchainu stellar. Krok je součástí obchodní strategie evropské realitní společnosti, jejíž součástí je i digitalizace její finanční divize.

#Cryptocurrency 

🤝 Burza LuLu Exchange uzavírá partnerství s americkým fintechem Ripple a federální bankou. Společně s nimi zapracuje na platbách v reálném čase mezi Spojenými arabskými emiráty a Indií. Mají být rychlejší a dostupnější než kdy předtím.

📲 Zaměstnanci Sequoia Holdings mohou část své výplaty dostat v kryptoměnách. Vybrat si přitom mohou z bitcoinu, Bitcoin Money nebo etheru platformy Ethereum. Super!

❓ Budoucnost Ripple je nejistá. O osudu značkového produktu startupu ze San Francisca, kryptoměně známé jako XRP a po bitcoinu a ethereu potenciálně 3. nejsilnější na svět, bude rozhodovat soud.

#Banks

😢 Commerzbank bude propouštět, plánuje zrušit každé třetí pracovní místo v Německu. V rámci úsporných opatření sníží počet svých poboček na polovinu a do roku 2024 se zbaví 10 tisíce pozic, což by mohlo znamenat úsporu až 1,4 miliardy euro.

#LendTech

💲 Roostify vybrala v sérii C financování 32 milionů dolarů. Americká digitální půjčovací platforma zjednodušuje a urychluje nákup domů a dobře se jí daří: v loňském roce vzrostl objem půjček, zprocesovaných jejím prostřednictvím, o 250 %.

#ChallengerBanks

💣 Kakao Bank má našlápnuto na bomba rok. Digitální korejská banka na to šla dobře už od začátku a 18 měsíců po svém startu byla zisková. Teď se cení na 9,1 miliardy dolarů a v druhé půlce roku spustí první veřejnou nabídku akcií.

💴 Fidelity možná investuje do Starling Bank. Americký gigant a jeden z největších správců aktiv na světě se prý stane akcionářem úspěšného digitálního půjčovatele. Jeho podíl by se mohl vyšplhat až na 100 milionů liber

💰 Nubank vybrala v sérii G financování neuvěřitelných 400 milionů dolarů. Brazilské neobance prostředí vytvořené covid-19 evidentně svědčí: cení se na 25 miliard dolarů (o 15 miliard víc než v roce 2019) a má 34 milionů uživatelů.

📈 Starling je od loňského roku zisková. Co ale čeká jiné britské challenger banky a jak přechod jejich konkurenta do černých čísel ovlivní jejich snahy a ambice? Bude impuls, který digitálnímu bankovnictví dodal covid, stačit?

💪 JPMorgan se v následujících měsících připojí k britskému bankovnímu šílenství. Pod značkou Chase tady spustí svoji digitální spotřebitelskou banku, se kterou bude vstupovat na už tak velmi konkurenční trh.

👨‍💼 N26 má nového finančního ředitele, stal se jím Dr Jan Kemper, bývalý šéf financí Zalanda. Nastoupil na místo Maximilian Tayenthala, spoluzakladatele berlínské digitální banky, který bude vedle Valentina Stalfa nově jejím spolu-CEO.

#PayTech

💲 Stripe investuje jako o život. Po investici do bankovní platformy Step, filipínského startupu Paymongo a platebního startupu Fast teď vloží peníze do Check, nabízejícího infrastrukturu pro výplaty mezd, jenž hodlá vybrat 35 milionů dolarů.

💻 Melio vybrala 110 milionů dolarů, její ocenění se vyšplhalo na 1,3 miliardy. Společnost se soustředí na malé a střední podniky, kterým nabízí platformu pro elektronické B2B platby hodné 21. století.

⏰ MoneyGram rozšíří službu vkladů v reálném čase prostřednictvím svého webu nebo mobilní aplikace na debetní karty Visa napříč Evropou. Spojila se za tím účelem s Checkout com a využije přímo platební platformu Visa Direct.

💰 Kevin vybral v prvotním kole financování 1,5 milionu euro. Startup se sídlem v litevském Vilniusu právě spustil inovativní PSD2 platební řešení pro obchodníky a spotřebitele a investici použije pro vstup na dalších 15 trhů.

👎 Mastercard v Británii zvedne poplatky za nákupy z EU. Až 5násobně bude zpoplatňovat transakce při použití britských karet na nákup za hranicemi. Rozhodnou-li se obchodníci přenést poplatky na zákazníka, hrozí růst spotřebitelských cen.

#WealthTech

🐴 Robinhood zastavil obchodování s černými koňmi. Uživatelé tak prostřednictvím bezplatné investiční aplikace už nekoupí GameStop, AMC, BlackBerry, Nokia a další vysoce volatilní akcie. Krok – nepřekvapivě – vzbudil vlnu nevole.

📜 Mandalore Partners představila svoji Evropskou mapu wealthtechu pro rok 2021. Představuje ty nejdůležitější hráče v oblastech softwaru, investičních nástrojů, správy portfolia, datové analytiky, digitálního zprostředkování a robo poradců.

Přidejte se k 300+ odběratelů 

Zajímá vás fintech a chcete o něm být dobře informováni? Přihlásit se k odběru Newsletteru v Tweetech je snadné. Udělejte to hned a připojte se k více než třem stovkám lidí, kterým každé pondělí přistane v e-mailu přehled toho nejdůležitějšího z oblasti finančních technologií doma i ve světě.